07/05/2022 07/05/2022 Στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Υψηλής στους Μαγουλάδες της βόρειας Κέρκυρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος, προέβει στην χειροτονία του προ εξ ημερών χειροτονημένου διακόνου π. Κωνσταντίνου Σωτήρχου καταγόμενο από τις Αχαρνές Αττικής, εγγάμου και πατέρα τριών τέκνων. Ο νέος ιερέας θα υπηρετήσει ως άμισθος στην ενορία του Αγίου Νικολάου...
07 Μαΐου, 2022 - 21:00

Η εις Πρεσβύτερον χειροτονία στην Κέρκυρα

Διαδώστε:
Η εις Πρεσβύτερον χειροτονία στην Κέρκυρα

Στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Υψηλής στους Μαγουλάδες της βόρειας Κέρκυρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος, προέβει στην χειροτονία του προ εξ ημερών χειροτονημένου διακόνου π. Κωνσταντίνου Σωτήρχου καταγόμενο από τις Αχαρνές Αττικής, εγγάμου και πατέρα τριών τέκνων.

Ο νέος ιερέας θα υπηρετήσει ως άμισθος στην ενορία του Αγίου Νικολάου Σιδαρίου, καλύπτοντας τα τεράστια κενά που υπάρχουν στην επαρχία της Κέρκυρας από ιερείς.

“Θέλω λοιπόν να σου υπογραμμίσω ότι πηγαίνεις στους ανθρώπους, να τους εμψυχώσεις στην απελπισία τους και στον φόβο της ανασφάλειας τους, που έχει προκαλέσει η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, την οποία διαμόρφωσε η λεγόμενη νέα τάξη πραγμάτων που ενέπνευσε την ανασφάλεια και τον φόβο στους ανθρώπους και οι άνθρωποι ανέστιοι πνευματικά ζητούν την ελπίδα και την πνευματική ασφάλεια τους προκειμένου να καταρρίψουν τον φόβο που συνέχει όλη την ανθρωπότητα”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος στην προσφώνηση του χειροτονημένου.

Κατά την χειροτονία, ο Σεβασμιώτατος προσφώνησε τον χειροτονούμενο, δίδοντας του πνευματικές παρακαταθήκες:

Οι μαθητές του Χριστού όταν μετά την Ανάσταση Του ενεφανίσθη ενώπιον τους, τους έδωσε την ειρήνη Του και το Άγιο Πνεύμα, λέγοντας τους να παραμείνουν όλοι μαζί στην Ιερουσαλήμ αναμένοντας την πληρότητα του Αγίου Πνεύματος κατά την Πεντηκοστή.

Και εσύ παιδί μου πάτερ Κωνσταντίνε ,όλες αυτές τις ημέρες ήσουν στην προσμονή της επελεύσεως του Αγίου Πνεύματος για να ζήσεις την προσωπική σου Πεντηκοστή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ιερωσύνη σου με τον βαθμό του πρεσβυτέρου και έχοντας την εξ ύψους δύναμη να πορευθείς εις το ποίμνιο σου, να κηρύξεις την Ανάσταση του Κυρίου, την αλήθεια της πίστεως και την εν Χριστώ αναγέννηση των ανθρώπων.

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή ανέφερε ότι κατόπιν του θαύματος του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων, οι άνθρωποι έσπευσαν να ανακηρύξουν τον Ιησούν Χριστόν ως βασιλέα της Ιουδαίας. Ο Ιησούς έφυγε και πήγε στο βουνό προκειμένου να τους αποφύγει και οι μαθητές Του μπήκαν στα αλιευτικά πλοία ώστε να πάνε στην απέναντι πλευρά της Τιβεριάδας θάλασσας.

Όμως επειδή βράδιαζε, ό άνεμος ήταν ενάντιος των πλοιαρίων και η θάλασσα αγριεμένη φόβισε τους μαθητές. Την ίδια στιγμή εμφανίζεται ο Χριστός περπατώντας επάνω στην τρικυμιασμένη θάλασσα ενισχύοντας τους εις τον φόβο και την απελπισία τους λέγοντας: « Μη φοβείσθε Εγώ Ειμί » και όταν τον συνάντησαν οι άνθρωποι στην απέναντι πλευρά του ζήτησαν να γίνει ο βασιλεύς τους, ο ίδιος τους εξήγησε ότι ζητείτε την απολλυμένην βρώση και όχι την πνευματική βρώση.

Θέλω λοιπόν να σου υπογραμμίσω ότι πηγαίνεις στους ανθρώπους, να τους εμψυχώσεις στην απελπισία τους και στον φόβο της ανασφάλειας τους, που έχει προκαλέσει η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, την οποία διαμόρφωσε η λεγόμενη νέα τάξη πραγμάτων που ενέπνευσε την ανασφάλεια και τον φόβο στους ανθρώπους και οι άνθρωποι ανέστιοι πνευματικά ζητούν την ελπίδα και την πνευματική ασφάλεια τους προκειμένου να καταρρίψουν τον φόβο που συνέχει όλη την ανθρωπότητα.

Η απάντηση του Κυρίου μας στους αναζητούντες Αυτόν, προκειμένου να τον ανακηρύξουν βασιλέα τους, ήταν ότι δεν είχαν διάκριση της προσφοράς Του που ήταν η πνευματική τροφή και το πνευματικό πόμα, το οποίο ζωοποιεί εις τον αιώνα όλους τους ανθρώπους.

Το έργο σου λοιπόν είναι η ανακαίνιση δια του Ευαγγελίου, του λαού του Θεού, η εμψύχωσή τους, με το να καταδείξεις την αλήθεια του Θεού και την πίστη στην Ανάσταση του Κυρίου μας και τέλος να τους ζωοποιήσεις με την πνευματική βρώση και πόση που είναι το Σώμα και Αίμα του Κυρίου μας.

Σε αυτό το έργο σου, στήριγμα θα είναι η κραταιά σκέπη της Παναγίας, όπου σήμερα χειροτονήσε, στην ιστορική και παλαίφατη Ιερά Μονή Της και όλοι οι τοπικοί Άγιοι της Εκκλησίας μας.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε τρεις νέους εις αναγνώστες-ιεροψάλτες, που είναι μαθητές πλησίον του ηγουμένου της Ιεράς Μονής π. Σπυρίδων Σκορδίλη και διδάσκοντες πέραν της πνευματικής ζωής, την βυζαντινή μουσική.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον ηγούμενο για την φιλοξενία στην Ιερά Μονή, ο οποίος ετοίμασε και την τράπεζα στην οποία παρακάθισαν φίλοι και συγγενείς του νεοχειροτονημένου ιερέα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων