09/10/2019 09/10/2019 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών, ετελέσθη το πρωί στο νέο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος ΤΑΩ Πεντέλης, όπου μεταφέρθηκε νωρίτερα το σκήνωμα της μακαριστής Καθηγουμένης της Μονής , Γερόντισσας Στυλιανής. Η εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί στις 15:00 το μεσημέρι προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του...
09 Οκτωβρίου, 2019 - 8:13
Τελευταία ενημέρωση: 09/10/2019 - 8:15

Η εξόδιος ακολουθία της μακαριστής Γερόντισσας Στυλιανής

Διαδώστε:
Η εξόδιος ακολουθία της μακαριστής Γερόντισσας Στυλιανής

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών, ετελέσθη το πρωί στο νέο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος ΤΑΩ Πεντέλης, όπου μεταφέρθηκε νωρίτερα το σκήνωμα της μακαριστής Καθηγουμένης της Μονής , Γερόντισσας Στυλιανής.
Η εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί στις 15:00 το μεσημέρι προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β?.

Η μακαριστή Γερόντισσα εκοιμήθη κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 8ης Οκτωβρίου 2019.

Η Γερόντισσα Στυλιανή μοναχή, κατά κόσμον Αγγελική Καρατζογιάννη, γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1933 στο Νεοχώριον Μεσολογγίου. Το Δημοτικό Σχολείο το τελείωσε στο Νεοχώριο Μεσολογγίου και το Γυμνάσιο στη Νίκαια. Σε ηλικία 21 ετών εισήχθη ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Υπαπαντής του Κυρίου Καλαμάτας υπό την καθοδήγηση του γέροντος Ιωήλ Γιαννακόπουλου και τον Σεπτέμβριο του 1958 εντάχθηκε στην Ιερά Μονή του Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι. Έγινε ρασοφόρος την Κυριακή των Βαΐων του 1959. Στις 9 Μαρτίου του 1963 με ενέργειες του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χρυσοστόμου η γερόντισσά της μοναχή Στυλιανή Γουσοπούλου μαζί και με άλλες πέντε αδελφές, εκ της Ιεράς Μονής του Οσίου Παταπίου, μεταξύ των οποίων και η εκδημήσασα γερόντισσα Στυλιανή, εντάχθηκαν στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος ΤΑΩ Πεντέλης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στην εορτή των Θεοφανείων του έτους 1969 πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση της μακαριστής πρώτης γερόντισσας Στυλιανής αλλα συγχρόνως και η μεγαλοσχημία της μετέπειτα Καθηγουμένης, μακαριστής πλέον γερόντισσας Στυλιανής από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Ιερώνυμο τον Α’. Η Κοίμηση της πρώτης Γερόντισσας έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου 1974 και στις 15 Οκτωβρίου του ιδίου έτους 1974 εξελέγη παμψηφεί νέα Καθηγουμένη της Μονής η μακαριστή γερόντισσα Στυλιανή Καρατζογιάννη, η ενθρόνιση της οποίας έγινε από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Σεραφείμ.

Κατά την περίοδο της ηγουμενείας της η Ιερά Μονή Παντοκράτορος ΤΑΩ Πεντέλης γνώρισε μεγάλη πνευματική άνθιση. Συγκροτήθηκε μια πολυμελής αδελφότητα νέων μοναζουσών και η Μονή ανακαινίσθηκε και ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β?, πληροφορηθείς την εκδημία της γερόντισσας Στυλιανής στις 04:00 το πρωί από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής και υπεύθυνο εποπτείας των Ιερών Μονών και Ησυχαστηρίων, επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών, εξέφρασε την βαθύτατη συγκίνησή του για το γεγονός της κοιμήσεως της γερόντισσας, με την οποία ιδιαιτέρως συνεδέετο ο Μακαριώτατος Ποιμενάρχης μας και συνεργάσθηκε άριστα.

Τη εντολή του Μακαριωτάτου ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής μετέβη άμεσα στην Μονή, όπου ετέλεσε νεκρώσιμο τρισάγιο επί της νεκρικής κλίνης της μακαριστής Γερόντισσας και μετέφερε στην βαθυαλγούσα αδελφότητα την συμπάθεια και συμπαράσταση του Μακαριωτάτου Ποιμενάρχου μας.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων