10/12/2023 11/12/2023 Στην ακολουθία του Αναστάσιμου Εσπερινού που τελέσθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μέγα Δένδρου Θέρμου το απόγευμα του Σαββάτου 9 Δεκεμβρίου 2023 χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία της Ενθρονίσεως της νέας Καθηγουμένης Γερόντισσας Χαριτίνης, που εξελέγη από την Αδελφότητα...
10 Δεκεμβρίου, 2023 - 16:48
Τελευταία ενημέρωση: 11/12/2023 - 2:08

Η ενθρόνιση της νέας Καθηγουμένης Γερόντισσας Χαριτινής στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Θέρμου

Διαδώστε:
Η ενθρόνιση της νέας Καθηγουμένης Γερόντισσας Χαριτινής στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Θέρμου

Στην ακολουθία του Αναστάσιμου Εσπερινού που τελέσθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μέγα Δένδρου Θέρμου το απόγευμα του Σαββάτου 9 Δεκεμβρίου 2023 χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία της Ενθρονίσεως της νέας Καθηγουμένης Γερόντισσας Χαριτίνης, που εξελέγη από την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής στις 7 Μαΐου 2023, εις διαδοχήν της μακαριστής πρώτης Καθηγουμένης, Γερόντισσας Ευθυμίας Γκελτή.

Στο νουθετήριο λόγο του προς την νέα Καθηγουμένη ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό τονίζοντας, ότι η παρουσία του σκέπει ολόκληρη την περιφέρεια του Θέρμου, αλλά περιφρουρεί όλως ιδιαιτέρως την Ιερά Μονή που βρίσκεται στην γενέτειρά του.

Μνημόνευσε τους προκατόχους του, τον μακαριστό Θεόκλητο, επί των ημερών του οποίου ανεγέρθη ο προσκυνηματικός Ιερός Ναός του Αγίου Κοσμά και στη συνέχεια οι υπόλοιπες κτιριακές εγκαταστάσεις και μερίμνησε για την μετατροπή του Προσκυνήματος σε Ιερά Μονή και την εγκατάσταση της πρώτης γυναικείας Αδελφότητος, υπό την μακαριστή πρώτη Καθηγουμένη Ευθυμία Γκελτή. Επίσης, αναφέρθηκε στον άμεσο προκάτοχό του, Μητροπολίτη Κοσμά, ο οποίος περιέβαλε με στοργική αγάπη την Αδελφότητα, της οποίας διετέλεσε πνευματικός πατέρας.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τις νέες μοναχές που ήρθαν με την Γερόντισσα Χαριτίνη για να αποτελέσουν την ελπίδα και το μέλλον αυτής της Ιεράς Μονής.

«Σας ευχαριστώ για την απόφασή σας να έρθετε να εγκαταβιώσετε σε αυτήν την ιστορική Ιερά Μονή. Και είναι ιστορική, διότι βρίσκεται στην γενέτειρα του Αγίου Κοσμά· διακονεί την ιερά του μνήμη και προβάλλει την αγία του μορφή σε όλους τους προσκυνητές που προσέρχονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για να λάβουν τη χάρη και την ευλογία του, ασπαζόμενοι τα χαριτόβρυτα λείψανα του και την θαυματουργό εικόνα του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, απευθυνόμενος στην Γερόντισσα Χαριτίνη τόνισε: «Αναλαμβάνετε όχι ένα αξίωμα, αλλά μία διακονία. Ανέρχεστε όχι σε ένα θρόνο, αλλά πάνω στον Γολγοθά. Η αγάπη, η πιστότητα, η υπακοή, η ταπείνωση θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της διακονίας που από σήμερα αναλαμβάνετε. Πρωτίστως για να προΐστασθε της Αδελφότητός σας, να την καθοδηγείτε με το δικό σας παράδειγμα, να την νουθετείτε με τη δική σας σοφία, να την στηρίζετε με τη δική σας εμπειρία. Ο δικός σας Σταυρός θα είναι βαρύτερος. Ο Σταυρός της Ηγουμενίας προστίθεται στον Σταυρό του προσωπικού σας πνευματικού αγώνα και του καλογερικού σας κανόνα. Θα είναι ο Σταυρός της ενότητος και της κατά Θεόν προκοπής αυτής της Αδελφότητος».

Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να διατηρήσει η νέα Αδελφότητα τον προσκυνηματικό χαρακτήρα της Ιεράς Μονής, λέγοντας: «Είναι αλήθεια, ότι το Μοναστήρι αυτό ήταν πάντα ανοιχτό στους προσκυνητές και πρέπει να παραμείνει έτσι. Οι προσκυνητές διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν μέχρις εδώ, ποθώντας να αναπαυθούν πνευματικά σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο που γέννησε τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό».

Ολοκληρώνοντας την προσλαλιά του, κάλεσε τους άρχοντες και το λαό της περιοχής, που συμμετείχαν με επικεφαλής τον Δήμαρχο Θέρμου κ. Σπυρίδωνα Κωνσταντάρα, να στηρίξουν τη Γερόντισσα και τη νέα Αδελφότητα, η οποία θα κληθεί να ολοκληρώσει το έργο της κτιριακής ανασυγκρότησης της Ιεράς Μονής.

Ευχαρίστησε τους Ιερείς που προσήλθαν από άλλες Ιερές Μητροπόλεις και από την Ιερά Μητρόπολή μας για να συμμετάσχουν στην ιστορική αυτή ημέρα, καθώς και το σύνολο σχεδόν των Αδελφοτήτων των Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως που συμμετείχαν στην Ενθρόνιση.

Η Γερόντισσα Χαριτίνη ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, τους Ιερείς, τις Μοναχές, τους άρχοντες και τον ευλογημένο λαό του Θεού και ζήτησε τις προσευχές όλων για την κατά Χριστόν προαγωγή και προκοπή της Αδελφότητος.

Ακολούθησε το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής, όπου η νέα Καθηγουμένη δέχθηκε τις ευχές κλήρου και λαού.

Περισσότeρες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων