16/06/2020 16/06/2020 Η αξιόλογη, ψηλά στον κατάφυτο από ελιές, κουμαριές και σχίνα λόφο «Ακούμαρος», άνω της πόλεως του Γυθείου, σεβασμία Ιερά Μονή των Αγίων Πάντων, εόρτασε πανηγυρικά όλους του αγίους της Εκκλησίας μας κατά το διήμερο 13 και 14 Ιουνίου 2020. Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 13 Ιουνίου 2020, στην Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ....
16 Ιουνίου, 2020 - 18:39
Τελευταία ενημέρωση: 16/06/2020 - 18:21

Η εορτή των Αγίων Πάντων στην ομώνυμη Μονή Γυθείου

Διαδώστε:
Η εορτή των Αγίων Πάντων στην ομώνυμη Μονή Γυθείου

Η αξιόλογη, ψηλά στον κατάφυτο από ελιές, κουμαριές και σχίνα λόφο «Ακούμαρος», άνω της πόλεως του Γυθείου, σεβασμία Ιερά Μονή των Αγίων Πάντων, εόρτασε πανηγυρικά όλους του αγίους της Εκκλησίας μας κατά το διήμερο 13 και 14 Ιουνίου 2020.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 13 Ιουνίου 2020, στην Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, συμπαραστατούμενος από τους αρχιμ. π. Νήφωνα Καρολεμέα, Γενικό Αρχιερ. Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, αρχιμ. π. Ελευθέριο Μπαλάκο, πρωτοπρ. π. Στέφανο Ταβουλάρη, Αρχιερ. Επίτροπο Γυθείου, πρωτοπρ. π. Ηλία Μανιατάκο και τον διάκονο π. Χριστόδουλο Κρουστάλη.

Στο κήρυγμά του, προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, ο Σεβ. ανεφέρθη πρώτον, στην έννοια της αγιότητος και στην εκκλησιαστική διαδικασία ανακηρύξεως ενός αγίου και δεύτερον, ανέλυσε τους τίτλους των αγίων, τους ιδιαίτερους επιθετικούς προσδιορισμούς και την όλη κατάταξη της μνημονεύσεως αυτών στη λειτουργική πράξη. Και κατέληξε τονίζοντας: «Οι άγιοι είναι οι μεγάλες μορφές, εκείνες που αγάπησαν τον Θεό και ο Θεός τους αγάπησε. Είναι οι «φίλοι του Θεού» και οι φίλοι των ανθρώπων. Είναι τα άνθη του Παραδείσου. Είναι τα διαμάντια του Πνεύματος. Είναι οι οδοδείκτες στη ζωή μας. Είναι οι καρποί του Αγ. Πνεύματος. Είναι η εφαρμογή του Ευαγγελίου στην πράξη. Είναι τα δοχεία της Χάριτος. Είναι η δόξα της Εκκλησίας».

Ακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος πέριξ της Ιεράς Μονής. Προ της απολύσεως του Εσπερινού εψάλη Ειδική Δέησις υπέρ των διαγωνιζομένων μαθητών-τριών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ανεπέμφθη μάλιστα και η ειδική ευχή, συνταχθείσα υπό του Σεβ. Ποιμενάρχου μας.

 

 

 

 

 

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Κυριακή 14 Ιουνίου 2020, ο Σεβ. χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας συμπαραστατούμενος από τους πρωτοπρ. π. Στέφανο Ταβουλάρη, Αρχιερατικό Επίτροπο Γυθείου, πρωτοπρ. π. Ηλία Μανιατάκο και τον διάκονο π. Χριστόδουλο Κρουστάλη.

Αντί θείου κηρύγματος ανεγνώσθη η Εγκύκλιος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου Γ’ για την εορτή των Αγίων Πάντων.

 

 

Τους ύμνους των ιερών ακολουθιών απέδωσαν με κατάνυξη και ιεροπρέπεια ο πρωτοψάλτης της επαρχίας Υψωμαθειών Κωνσταντινουπόλεως (Οικ. Πατριαρχείο), έλκων την καταγωγή του από την Μάνη, κ. Παναγιώτης Τζανάκος και ο πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγ. Τριάδος Γυθείου κ. Ανάργυρος Δερδελάκος.

Την όλη επιμέλεια της εορτής είχε αναλάβει, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου, η ηγουμένη της Ι.Μονής, γερόντισσα Χριστονύμφη, η οποία και επετέλεσε το ιερό καθήκον της με πάσα σεμνότητα, ευλάβεια και ευταξία. Ο Σεβ., μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, την συνεχάρη και τις προσέφερε ως αναμνηστικόν – ευχαριστήριον δώρον μια εικόνα του Οσίου Πορφυρίου, δια το κελλίον της, ευχόμενος συνέχιση των προσευχών της. Ακολούθησε τράπεζα εις την Ι.Μονήν κατά την οποίαν μίλησε με λόγους οικοδομητικούς ο Σεβ., ενώ οι ιεροψάλτες έψαλαν επίκαιρους ύμνους.

Το εσπέρας της Κυριακής, τελέσθηκε ο μεθέορτος Εσπερινός, το Κτητορικό Μνημόσυνο ως και η Ιερά Παράκληση των Αγίων Πάντων από τον πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, αρχιμ. π. Συμεών Λαμπρινάκο.

Στην όλη εορτή παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Αν. Μάνης κ.κ. Δρακουλάκου και Καπασούρης – Σεψάκος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο Διοικητής του Α.Τ. Γυθείου, Υπαστυνόμος Α’ κ. Βασιλάκος και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Κούκης.

 

 

 

ΠΛΗΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων