11/02/2023 12/02/2023 Σεμνοπρεπώς εορτάστηκε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023, η ιερά μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού στην παλαίφατη Ιερά Μονή του Μεγάλου Σωτήρος, Μετοχίου του Πανορμίτου, στην οποία επ’ ονόματι του Αγίου τιμάται Ιερό Παρεκκλήσιο και τεθησαύρισται ως πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη, απότμημα του χαριτοβρύτου λειψάνου του. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου...
11 Φεβρουαρίου, 2023 - 19:46
Τελευταία ενημέρωση: 12/02/2023 - 4:23

Η εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σωτήρος Σύμης

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σωτήρος Σύμης

Σεμνοπρεπώς εορτάστηκε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023, η ιερά μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού στην παλαίφατη Ιερά Μονή του Μεγάλου Σωτήρος, Μετοχίου του Πανορμίτου, στην οποία επ’ ονόματι του Αγίου τιμάται Ιερό Παρεκκλήσιο και τεθησαύρισται ως πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη, απότμημα του χαριτοβρύτου λειψάνου του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προσέφερε την αναίμακτο Θεία Λατρεία, με συλλειτουργούς του τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της κυριάρχου Μονής του Πανορμίτου Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Αντώνιο Πατρό και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό. Το ιερλό αναλόγιο διακόνησαν γλυκυφθόγγως οι Ιεροψάλτες κ. Αγαπητός Μιχελλής και κ. Ιωάννης Ζαχαρίου. Μεταξύ των άλλων Πιστών, εκκλησιάσθηκαν ο Δήμαρχος Σύμης κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας και ο Διοικητής της Διοίκησης Άμυνας Σύμης Συνταγματάρχης κ. Παναγιώτης Βρανάς.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος προέστη του Νεκρωσίμου Τρισαγίου, το οποίο ετέλεσε υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Εθνομαρτύρων, του Ηγουμένου της Μονής Πανορμίτου Αρχιμ. Χρυσάνθου Μαρουλάκη, Φλώρου Ζουγανέλη και Μιχαήλ Λάμπρου, εκτελεσθέντων υπό των Ιταλών κατακτητών διά την εθνική τους δράση την 11η Φεβρουαρίου 1944 στην παρακείμενη τοποθεσία της Παναγίας «Στρατερής».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ομίλησε περί της μεγάλης μορφής του εορταζομένου Αγίου, ο οποίος υπέργηρος ων, 113 ετών, εκλήθη να ομολογήσει μαρτυρικά τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Ο άγιος Χαράλαμπος, υπέστη με σιδερένια νύχια εκδορά του σώματός του και μύρια άλλα φρικτά μαρτύρια, που υπέμεινε με απαράμιλλη και υπερκόσμια γενναιότητα. Οι σκληροτράχηλοι δήμιοί του Πορφύριος και Βάπτος, μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής του αναθεώρησαν διά μιάς όλη τους την ζωή και αποδέχθησαν την πίστη του Αγίου Χαραλάμπους με την τόση γαλήνη και ηρεμία, σφραγίζοντας κι αυτοί την ομολογία τους με το αίμα του μαρτυρίου, τελειούμενοι μαζί με τον Άγιο, την 10η Φεβρουαρίου του έτους 211 μ. Χ.

Ο Άγιος Ιερομάρτυς Χαράλαμπος, με την Χάρη του Θεού, κατέστη συμμέτοχος των Παθών αλλά και της Αναστάσεως του Χριστού και πλέον από την Εκκλησία των «Πρωτοτόκων» πρεσβεύει αδιαλείπτως για όλους μας, λαβών εξ Αυτού την αφειδώλευτον Χάριν των ιάσεων και την απαλλαγή των ανθρώπων από κάθε λοιμική νόσο και πανδημία.

Μετά το πέρας οι εκκλησιασθέντες Πιστοί παρεκάθισαν στην εόρτιο τράπεζα την οποίαν παρέθεσε προς πάντες η Ιερά Μονή και ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων