15/02/2024 15/02/2024 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και κατάνυξη που επιβάλλει ο Αγιασμένος χώρος της Μονής, εορτάστηκε και φέτος η ιερά μνήμη του Οσίου Ανθίμου του Γέροντος, Κτίτορος και ιδρυτού του Ιερού Παρθενώνος Παναγίας Βοηθείας Χίου. Με τη συμμετοχή του φιλομονάχου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου και πλήθους ιερέων τελέσθηκαν ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός το απόγευμα...
15 Φεβρουαρίου, 2024 - 20:37
Τελευταία ενημέρωση: 15/02/2024 - 20:49

Η εορτή του Οσίου Ανθίμου στον Ιερό Παρθενώνα Παναγίας Βοηθείας Χίου

Διαδώστε:
Η εορτή του Οσίου Ανθίμου στον Ιερό Παρθενώνα Παναγίας Βοηθείας Χίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και κατάνυξη που επιβάλλει ο Αγιασμένος χώρος της Μονής, εορτάστηκε και φέτος η ιερά μνήμη του Οσίου Ανθίμου του Γέροντος, Κτίτορος και ιδρυτού του Ιερού Παρθενώνος Παναγίας Βοηθείας Χίου.

Με τη συμμετοχή του φιλομονάχου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου και πλήθους ιερέων τελέσθηκαν ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός το απόγευμα της Τετάρτης 14ης Φεβρουαρίου 2024 και η Θεία Λειτουργία της κυριωνύμου ημέρας.

Στο αναλογείο διηκόνησαν αδελφές της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πανοράματος Θεσσαλονίκης, με προεξάρχουσα του βυζαντινού χορού τους την Καθηγουμένη τους Μελάνη μοναχή.

Πλήθος κόσμου εκκλησιάστηκαν εν προσευχή και σιωπή για να απολαύσουν την αγγελική μελωδία των ψαλλομένων, καθώς και το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος ομίλησε καταλλήλως, στον μεν εσπερινό με θέμα «Εκκλησία και άσκησις», στην δε Θεία Λειτουργία με θέμα «Εκκλησία και έσχατα».

Με ιδιαίτερη ευλάβεια αναφέρθηκε στο ιερό πρόσωπο του Αγίου Ανθίμου και στην παντοειδή προσφορά του στην τοπική Εκκλησία και κοινωνία, αλλά και στην καθόλου Ορθοδοξία, εφ’ όσον διά της θαυματουργίας έχει γίνει παγκόσμιος Άγιος. Περισσότερο από ποτέ, τόνισε, οι Άγιοι στηρίζουν και προστατεύουν την λογική ποίμνη του Χριστού, αποκαλύπτοντας με την παρουσία και τα θαύματά τους ακτίνες της χάριτος του Χριστού σε ένα κόσμο αποπροσανατολισμένο και αλλοτριωμένο. Ζώντας μέσα στην κατάνυξη της ψαλτικής των μοναζουσών, ευχήθηκε όπως η Μονή του Αγίου Ανθίμου περιέλθει σύντομα στο κάλλος και την δύναμη της εποχής που ο ίδιος ζούσε.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την Γερόντισσα Μελάνη και την συνοδεία της, που είχαν την επιμέλεια του αναλογίου και προσέφερε εις αυτήν τον τόμον «Νέον Χιακόν Λειμωνάριον» που περιέχει το πανάγιον της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου ομού μετά των βιογραφικών κειμένων και των ιερών ακολουθιών των τοπικών Αγίων.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε κατά τάξιν η λιτάνευση της Τιμίας Κάρας του Αγίου πέριξ του Καθολικού της Μονής.

Το απόγευμα της 15ης Φεβρουαρίου 2024 εψάλη μεθέορτος Εσπερινός μετά του παρακλητικού κανόνος του Αγίου και ακολούθως το Μικρό Απόδειπνο μετά των Χαιρετισμών του Αγίου.

Εκτός από την καθιερωμένη τράπεζα, η Ιερά Μονή προσέφερε πλούσια δοχή εις όλους τους προσκυνητάς με άφθονα κεράσματα και ευλογίες, τα οποία επιμελήθηκε η φιλόξενος αδελφότης της Μονής υπό την πεπνυμένη καθοδήγηση της σοφής υπεραιωνοβίου Καθηγουμένης της, Γεροντίσσης Δοσιθέας, η οποία έλαβε το Μέγα και Αγγελικό Σχήμα από τα χέρια του Αγίου Ανθίμου.

Την επομένη το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου θα τελεσθεί ΘελιΛειτουργία επί τη συνάξει Παναγίας Βοηθείας και των Αγίων Ανθίμου του εν Χίω και Νικηφόρου του Λεπρού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε το καθιερωμένο μοναστηριακό κτιτορικό μνημόσυνο μετά παραθέσεως κολλύβων υπέρ αναπαύσεως των υπό τας Καθηγουμένας Ευπραξία (Γλύκα), Μάρθα (Πετεινάκη) και Βρυαίνη  (Κοντόζογλου) μονασασών αδελφών του Ιερού Παρθενώνος, των γονέων, αδελφών και συγγενών του Αγίου Ανθίμου, καθώς και των κεκοιμημένων κτιτόρων, ευεργετών. ανακαινιστών και προσκυνητών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων