25/03/2023 26/03/2023 Παρουσία πλήθους πιστών (με τους υπολογισμούς να κάνουν λόγο κοντά στις 5.000) και με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου και η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 στην ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, εκεί που άναψε η πρώτη σπίθα του μεγάλου Αγώνα για την Ελευθερία. Άλλωστε η ιστορία της...
25 Μαρτίου, 2023 - 21:58
Τελευταία ενημέρωση: 26/03/2023 - 5:03

Η Επέτειος της 25ης Μαρτίου στη Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων – Χιλιάδες πιστοί προσκύνησαν εκεί που υψώθηκε το Λάβαρο της Επανάστασης του 1821

Διαδώστε:
Η Επέτειος της 25ης Μαρτίου στη Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων – Χιλιάδες πιστοί προσκύνησαν εκεί που υψώθηκε το Λάβαρο της Επανάστασης του 1821

Παρουσία πλήθους πιστών (με τους υπολογισμούς να κάνουν λόγο κοντά στις 5.000) και με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου και η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 στην ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, εκεί που άναψε η πρώτη σπίθα του μεγάλου Αγώνα για την Ελευθερία.

Άλλωστε η ιστορία της Μονής είναι άμεσα συνυφασμένη με την έναρξη της Επανάστασης, την ύψωση του Λαβάρου και την ορκωμοσία των οπλαρχηγών από τον Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Το πρωί του Σαββάτου 25ης Μαρτίου 2023, ανήμερα της Εθνικής Επετείου, τελέστηκε Δισαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου.

 

 

Συλλειτούργησαν ο επιχώριος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου π. Καλλίνικος Αποστολόπουλος και ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

 

 

 

Ακολούθησε Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας, το μοναδικό στην Ελλάδα, η Δοξολογία στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής και ομιλία από τον Ομότιμο Καθηγητή και Προκοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Κοινωνιολογίας της Θρησκείας και της Κοινωνικής Ηθικής Απόστολο Νικολαΐδη.

 

 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών από τον Θεατρικό Όμιλο «Πάνος Μίχος».

 

 

Οι μοναδικές ερμηνείες του Θεατρικού Ομίλου «Πάνος Μίχος» αναβίωσαν για άλλη μια χρονιά το 1821 και χάρισαν εικόνες και ακούσματα από την ηρωική εκείνη περίοδο της ιστορίας του τόπου μας. Εκεί μπροστά στο εκκλησάκι της Αγίας Λαύρας που ξεκίνησε η Εθνική μας Παλιγγενεσία παλιοί και νέοι πραγματοποίησαν σήμερα, 25η Μαρτίου 2023, την αναβίωση της ορκωμοσίας των Αγωνιστών, όπως έγινε πριν από 202 χρόνια.

 

 

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων.

 

 

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων Δημήτρης Σκάλκος, την Βουλή ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Ιάσωνας Φωτήλας, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η Βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου, το ΠΑΣΟΚ ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος Φωκίωνας Ζαΐμης, την Ελληνική λύση η κ. Φράγκου.

Παραβρέθηκαν ακόμα εκπρόσωποι και των τριών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.
Την Κυριακή 26 Μαρτίου, στις 2.30 μ.μ., στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας θα γίνει ο τερματισμός του 45ου Ποδηλατικού «Γύρου Θυσίας» και η απονομή επάθλων στους ποδηλάτες της διαδρομής Πάτρα-Χαλανδρίτσα-Καλάβρυτα-Αγία Λαύρα, παρουσία του Δημάρχου Καλαβρύτων Αθανάσιου Παπαδόπουλου.

Ο κύκλος των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Καλαβρύτων θα κλείσει την Κυριακή 23 Απριλίου, με το μνημόσυνο για τον Αγωνιστή του 1821 Δημήτριο (Αναγνώστη) Στριφτόμπολα στην Κέρτεζη, με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερτεζιτών «Ο Στριφτόμπόλας».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Και όταν η μεγάλη Ώρα εσήμανε» – Η ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας και το Ιερό Λάβαρο της Επαναστάσεως

 

(Με πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο από: kalavrytanews.com και kalavrytapress.gr)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων