06/09/2019 06/09/2019 Η Ιερά Μονή Παναγίας της Γηροκομίτισσας είναι Ανδρώα Κοινοβιακή Μονή που ανήκει στην Μητρόπολη Πατρών και βρίσκεται στην περιοχή του Γηροκομείου νοτιοδυτικά της Πάτρας. Η Ιερά Μονή Γηροκομειού είναι μία από τις αρχαιότερες Μονές της Ελλαδος. Ιδρύθηκε γύρω στον 10ο αιώνα, τότε δηλαδή που εμφανίστηκε ο μοναχισμός στην κυρίως Ελλάδα. Η ονομασία της οφείλεται στο...
06 Σεπτεμβρίου, 2019 - 17:18

Η Ιερά Μονή με την Υπερχιλιετή Ιστορία!

Διαδώστε:
Η Ιερά Μονή με την Υπερχιλιετή Ιστορία!

Η Ιερά Μονή Παναγίας της Γηροκομίτισσας είναι Ανδρώα Κοινοβιακή Μονή που ανήκει στην Μητρόπολη Πατρών και βρίσκεται στην περιοχή του Γηροκομείου νοτιοδυτικά της Πάτρας.

Η Ιερά Μονή Γηροκομειού είναι μία από τις αρχαιότερες Μονές της Ελλαδος. Ιδρύθηκε γύρω στον 10ο αιώνα, τότε δηλαδή που εμφανίστηκε ο μοναχισμός στην κυρίως Ελλάδα.

Η ονομασία της οφείλεται στο ότι, στο χώρο που ιδρύθηκε η Μονή, προϋπήρχε γηροκομείο που διέθετε και ναό, ή κατ’ άλλους στο ότι, όταν οι μοναχοί ίδρυσαν το μοναστήρι έκτισαν ταυτόχρονα και συντηρούσαν γηροκομείο, πράγμα άλλωστε όχι άγνωστο για τα μοναστήρια της Βυζαντινής εποχής. Στον τόπο που είναι κτισμένη η Μονή κατά την προχριστιανική εποχή υπήρχε ειδωλολατρικός ναός πιθανόν της θεάς Αρτέμιδος.

Στον τοίχο της βόρειας πτέρυγας της Μονής (έξω από τα κελιά των μοναχών) υπάρχει εντοιχισμένο τμήμα από κιονόκρανο Ιωνικού ρυθμού του προχριστιανικού ναού. Το 1204 έτος κατά το οποίο καταλήφθηκε η Πάτρα από τους Φράγκους βρισκόταν σε μεγάλη ακμή, γι’ αυτό και τα διάφορα ιεροπολεμικά τάγματα της Δύσεως διαπληκτίσθηκαν για την κατάληψή της.

Το 1943 οι Μοναχοί εκδιώχθηκαν από τη Μονή και έφυγαν εξόριστοι για ένα χρόνο στο Παλιομονάστηρο όπου μετέφεραν με συγκίνηση την Ιερά Εικόνα της “Γηροκομμήτισσας” και τα Ιερά Λείψανα των Αγίων. Η Μονή υπήρξε για πολύ καιρό Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή. Ο ηγούμενος της μονής Αρχιμανδρίτης Συμεών Χατζής μας μίλησε και έδωσε την ευχή του σ όλους τους αναγνώστες του Εκκλησιαστικού Πρακτορείου “Ορθοδοξία”.

Φωτορεπορτάζ: Γιώργος Φερδής – Θεολόγος- Δημοσιογράφος

Δείτε τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Χατζή που μίλησε για την Ιστορία της Ι.Μ. στο Πρακτορείο “Ορθοδοξία”:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων