21/09/2019 21/09/2019 Στο Δ.Δ. Αγραμπέλων δεσπόζει επιβλητικά η Ιερά Μονή Πορετσού, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Η ίδρυση της χάνεται στα βάθη του χρόνου. Το όμορφο Καθολικό της Μονής είναι εσωτερικώς ολόκληρο αγιογραφημένο από τους Ναυπλιώτες αγιογράφους Αδελφούς Μόσχου το 1611, τη συνδρομή του άρχοντος κυρ Κοκλώνη. Λέγεται ότι ο ανωτέρω ήταν Μωαμεθανός κιαι όταν ήταν μικρό...
21 Σεπτεμβρίου, 2019 - 15:23
Τελευταία ενημέρωση: 21/09/2019 - 15:25

Η Ιερά Μονή Παναγίας Πορετσού

Διαδώστε:
Η Ιερά Μονή Παναγίας Πορετσού

Στο Δ.Δ. Αγραμπέλων δεσπόζει επιβλητικά η Ιερά Μονή Πορετσού, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Η ίδρυση της χάνεται στα βάθη του χρόνου. Το όμορφο Καθολικό της Μονής είναι εσωτερικώς ολόκληρο αγιογραφημένο από τους Ναυπλιώτες αγιογράφους Αδελφούς Μόσχου το 1611, τη συνδρομή του άρχοντος κυρ Κοκλώνη.

Λέγεται ότι ο ανωτέρω ήταν Μωαμεθανός κιαι όταν ήταν μικρό παιδί επροστατεύθη η ζωή του από χριστιανική οικογένεια του Πορετσού. Όταν μεγάλωσε έγινε αγάς της Τριπόλεως και τότε έκαμε τις δωρεές του προς την Μονή, αλλά και προς τον Ιερό Ναόν του Αγίου Δημητρίου του χωριού Πορετσού, ο οποίος επίσης σώζεται με αγιογραφίες των ως άνω αγιογράφων.

Δυστυχώς οι αλλεπάλληλοι τελευταίοι σεισμοί δημιούργησαν μεγάλα ρήγματα εις τον Ναόν της Μονής, ώστε να υπάρχει κίνδυνος καταρεύσεώς του. Για αυτό και ξεκίνησαν εργασίες αποκαταστάσεώς του, οι οποίες και έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Η Ιερά Μονή Πορετσού δεν έχει δική της Αδελφότητα, αλλά επιστατείται προς το παρόν από το Ηγουμενοσυμβούλιον της Άνω Μονής Δίβρης και τον Εφημέριον Αγραμπέλων.

Κείται σε υψόμετρο 800 μέτρων, 15 χλμ. βορείως των Τριποτάμων, στους πρόποδες του Ερυμάνθου όρους, κοντά στα έλατα, όπου είναι και οι πηγές του ομόνυμου ποταμού.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων