17/02/2023 18/02/2023 Στην Ιερά Μονή Παναγίας Βοηθείας Χίου εoρτάσθηκε με κατάνυξη και εκκλησιαστική λαμπρότητα η πανσεβάσμιος μνήμη του Οσίου Ανθίμου του Γέροντος, κτίτορος, ιδρυτή και προστάτη αυτής. Τόσο την παραμονή της εορτής όσο και ανήμερα, πλήθος προσκυνητών από όλο το νησί αλλά και από άλλες περιοχές της πατρίδας μας κατέκλυσαν το Καθολικό και τον αύλειο χώρο της...
17 Φεβρουαρίου, 2023 - 21:35
Τελευταία ενημέρωση: 18/02/2023 - 1:13

Η Ιερά Μονή Παναγίας Βοηθείας Χίου εόρτασε τη μνήμη του κτίτορος Οσίου Ανθίμου

Διαδώστε:
Η Ιερά Μονή Παναγίας Βοηθείας Χίου εόρτασε τη μνήμη του κτίτορος Οσίου Ανθίμου

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Βοηθείας Χίου εoρτάσθηκε με κατάνυξη και εκκλησιαστική λαμπρότητα η πανσεβάσμιος μνήμη του Οσίου Ανθίμου του Γέροντος, κτίτορος, ιδρυτή και προστάτη αυτής.

Τόσο την παραμονή της εορτής όσο και ανήμερα, πλήθος προσκυνητών από όλο το νησί αλλά και από άλλες περιοχές της πατρίδας μας κατέκλυσαν το Καθολικό και τον αύλειο χώρο της Μονής, για να εκκλησιασθούν και να τιμήσουν τον Άγιο.

Στον Εσπερινό κήρυξε τον Θείο λόγο ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Χίου, π. Δημήτριος Γεόμελος, ο οποίος εγκωμίασε την αγιότητα του βίου του Οσίου Πατρός.

Ανήμερα χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, πλαισιούμενος από πλειάδα ιερέων της νήσου και του Αρχιδιακόνου π. Απόστόλου Λάρδα. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών π. Μελχισεδέκ μετά της συνοδείας του, επικεφαλής ομάδος προσκυνητών εξ Αρκαδίας. Έψαλαν αδελφές της Μονής, με την συμμετοχή της κ. Σοφίας Κοροξενού, θεολόγου, πρωτοψάλτριας και διδασκάλου βυζαντινής μουσικής και της κ. Αναστασίας Γκουντίνα, δικηγόρου και διδασκάλου παραδοσιακής μουσικής. Οι ιεροψάλτριες έψαλαν σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας τα μαθήματα των μεγάλων διδασκάλων, (αργή δοξολογία Ιακώβου εις ήχο α΄, τα τυπικά, λειτουργικά σε φρύγιο ήχο Χατζηαθανασίου)

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε εμπνευσμένα τον Θείο λόγο, λαμβάνοντας αφορμή από τα τροπάρια των Αίνων της εορτής, και συγκεκριμένα την φράση «άνθρωπε επουράνιε, επίγειε άγγελε…», η οποία απευθύνεται στον Άγιο. Τόνισε ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από τον Θεό για να γίνει «θεός κατά χάριν» και αυτό αποτελεί τον μεταφυσικό προσανατολισμό του που καθορίζει την σχέση Θεού και ανθρώπου μέσα στον χρόνο. Αυτόν τον αγώνα διεξάγει κάθε Χριστιανός – και δη ο μοναχός. Αυτό πέτυχε ο μακάριος κτίτωρ, ο Άγιος Άνθιμος, ο οποίος εξαγιασθείς κατέλιπε την Ιερά Μονή και το σκήνωμα του πλουτισμό και θησαυρό ανεκτίμητον στην Ιερά Μητρόπολη.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την Καθηγουμένη και Μητέρα του Ι. Κοινοβίου Δοσιθέα μοναχή και την περί αυτήν σεβασμία αδελφότητα για την παρουσία τους στα πνευματικά πράγματα της Ιεράς Μητροπόλεως και την εύρυθμη λειτουργία του Ιερού Παρθενώνος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η Ιερά Μονή παρέθεσε παραδοσιακό κέρασμα.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας εψάλη ο μεθέορτος Εσπερινός μετά του παρακλητικού κανόνος στον Άγιο Άνθιμο και την επομένη, 16 Φεβρουαρίου, ετελέσθη ευχαριστιακή Θεία Λειτουργία προς τον θαυματουργό Όσιο μετά του κτιτορικού μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των γονέων, των αδελφών και ανεψιών του Αγίου και των μοναζουσών των εγκαταβιωσασών στην Ιερά Μονή.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων