27/07/2022 27/07/2022 Με ευλάβεια και ιεροπρέπεια τελέσθηκε και εφέτος στην Τήλο η ιερά Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος με επίκεντρο την ομώνυμη και παλαίφατη Ιερά Μονή του, η οποία ευρίσκεται σκαρφαλωμένη στο υψόμετρο των 270 μ. πάνω από την στάθμη της θάλασσας, στην δυτική πλευρά του νησιού, στο γραφικό ύψωμα «Κρύαλλος». Το εσπέρας της παραμονής,...
27 Ιουλίου, 2022 - 21:01

Η Ιερά Πανήγυρη του Αγίου Παντελεήμονος Τήλου

Διαδώστε:
Η Ιερά Πανήγυρη του Αγίου Παντελεήμονος Τήλου

Με ευλάβεια και ιεροπρέπεια τελέσθηκε και εφέτος στην Τήλο η ιερά Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος με επίκεντρο την ομώνυμη και παλαίφατη Ιερά Μονή του, η οποία ευρίσκεται σκαρφαλωμένη στο υψόμετρο των 270 μ. πάνω από την στάθμη της θάλασσας, στην δυτική πλευρά του νησιού, στο γραφικό ύψωμα «Κρύαλλος».

Το εσπέρας της παραμονής, Τρίτης 26ης Ιουλίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, χοροστάτησε του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, συμπαραστατούμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Αντώνιο Πατρό, Ηγούμενο της Ι. Μονής Πανορμίτου Σύμης, τον Εφημέριο του Μεγάλου Χωρίου Τήλου π. Σπυρίδωνα Γκαγκιούζη και τον Διάκονο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Γεώργιο Κακακιό, το δε ι. αναλόγιο κατά την Πανήγυρη διακόνησε γλυκυφθόγγως ο κ. Παναγιώτης Μανουσάκης Πρωτοψάλτης του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου Ρόδου.

Αργότερα το βράδυ, πραγματοποιήθηκε στους αύλιους χώρους της ιστορικής Μονής, κάτω από τον πανύψηλο οχυρωματικό πύργο και τα αιωνόβια πλατάνια το πατροπαράδοτο λαϊκό γλέντι με ντόπια μουσικά ακούσματα, χορούς και πλούσια εδέσματα προσφερόμενα στην Μονή για τον σκοπό αυτό, από ευσεβείς προσκυνητές.

Το πρωί της σήμερον κυριωνύμου ημέρας, Τετάρτης 27ης Ιουλίου, ετελέσθη ο Όρθρος της εορτής και η Θ. Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου εντός του μεγαλοπρεπούς βυζαντινού Καθολικού της Ι. Μονής, υπό το γλυκύ όμμα του Παντοκράτορος Κυρίου και αυτό του μεγαλομάρτυρος Αγίου Παντελεήμονος, ενώ δεκάδες προσκυνητές διέρχονταν προσκυνούντες την θαυματουργή εικόνα και το ιερό Του Λείψανο, τα οποία «βρύει ιάματα τοις προσιούσι εν πίστει».

Προ της Απολύσεως τελέσθηκε η Ιερά Λιτανεία ως και η Αρτοκλασία στον χαλικόστρωτο εξωτερικό περίβολο της Μονής, έμπροσθεν της αειρρόου Πηγής του Αγίου, ενώ κατακλείων ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μίλησε προς τους εκκλησιαζομένους πιστούς περί της μεγάλης αυτής μορφής του εορταζομένου Μεγαλομάρτυρος, ο οποίος προσέφερε αφειδώλευτα και αναργύρως στους ανθρώπους το χάρισμα των ιάσεων που έλαβε από τον Δωρεοδότη Χριστό, συνδέοντας αυτούς ελευθέρως με την Πηγή της Ζωής και της Αθανασίας.

Στην Ιερά Πανήγυρη παρέστησαν οι τοπικές Στρατιωτικές, Λιμενικές και Αστυνομικές Αρχές, με επικεφαλής την Δήμαρχο Τήλου κ. Μαρία Καμμά, ως και πλήθος φιλαγίων Χριστιανών, αλλά και Τηλίων αποδήμων. Τέλος οι πανηγυρικές εκδηλώσεις έκλεισαν και πάλι με κοινή τράπεζα αγάπης, την οποία ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος και παρεκάθισαν άπαντες οι προσκυνητές.

Αρχιερατικός Εσπερινός

Όρθρος και Θεία Λειτουργία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων