26/02/2019 26/02/2019 Σε μεγαλύτερη απόσταση από τη Μονή του Xριστού Xαλέπας βρίσκεται η Μονή Δισκουρίου, και σε ίση περίπου απόσταση, εάν ακολουθήσουμε τη διαδρομή από το Γαράζο προς την Aξό, 43 χλμ. από το Pέθυμνο. H τοπική παράδοση επιμένει ότι στη θέση της Mονής υπήρχε στην αρχαιότητα ιερό των Διοσκούρων, χωρίς να έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα. H...
26 Φεβρουαρίου, 2019 - 12:52

Η ιστορική Mονή του Αγίου Γεωργίου Δισκουρίου

Διαδώστε:
Η ιστορική Mονή του Αγίου Γεωργίου Δισκουρίου

Σε μεγαλύτερη απόσταση από τη Μονή του Xριστού Xαλέπας βρίσκεται η Μονή Δισκουρίου, και σε ίση περίπου απόσταση, εάν ακολουθήσουμε τη διαδρομή από το Γαράζο προς την Aξό, 43 χλμ. από το Pέθυμνο. H τοπική παράδοση επιμένει ότι στη θέση της Mονής υπήρχε στην αρχαιότητα ιερό των Διοσκούρων, χωρίς να έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα. H σύνδεση, πάντως, της περιοχής με το όνομα του Δία δεν είναι τυχαία. H μονή Δισκουρίου είχε μια ξεχωριστή σχέση με το ιερό όρος, αλλά και με το ίδιο το σπήλαιο του Δία, το Iδαίο άντρο. H παλαιότητά της αποδεικνύεται και από την ύπαρξη ενός σπουδαίου κατάγραφου βυζαντινού ναού του Aγίου Iωάννου του Προδρόμου κοντά στη Mονή. Tα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν σίγουρα την ύπαρξη σημαντικού θρησκευτικού κέντρου στην περιοχή.

Image result for μονη αγιου γεωργιου δισκουριου

Αυτή η εικόνα απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο και σήμερα βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δισκουρίου, δύο χιλιόμετρα από την Αξό στο δρόμο προς τα Λιβάδια. Οι αληθινές διαστάσεις της είναι πολύ μικρότερες από το ξυλόγλυπτο.

Όπως και πολλές άλλες εικόνες σε όλη την Ελλάδα είναι ‘περιλουσμένη’ από τα τάματα των προσκυνητών. Ο δωρητής αυτής της εικόνας ήταν ο Επίσκοπος Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Καλλίνικος Νικολετάκης το έτος 1832.

Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι όταν ένα άτομο υποψιάζεται κάποιον άλλο ότι του έχει κλέψει κάτι ή του έχει κάνει κάποιο άλλο κακό, τότε τον καλεί να πάει να ορκιστεί επάνω στην εικόνα ότι είναι αθώος.

Εάν ορκιστεί, απαλλάσσεται αμέσως από κάθε υποψία, διαφορετικά είναι σαν να παραδέχεται την ενοχή του. Κανένας δεν παίρνει ψεύτικό όρκο γιατί λένε ότι τότε στον ψευδο-ορκούμενο ή στην οικογένειά του θα συμβεί κάτι άσχημο.

Οι άνθρωποι της ευρύτερης περιοχής αναφέρουν ότι κάποιος Τούρκος Πασάς ψευδο-ορκίστηκε και βγαίνοντας από τη μονή ‘χύθηκε’ το μάτι του, ενώ κάποιος βοσκός που είχε αφιερώσει ένα αρνί στον Άγιο δεν εκπλήρωνε το τάμα του, και την ημέρα της ονομαστικής γιορτής του Αγίου Γεωργίου όλο το κοπάδι πήγε μόνο του μέσα στο μοναστήρι.

Οι περισσότερες ορκωμοσίες αφορούν τη ζωοκλοπή των αιγοπροβάτων μεταξύ βοσκών όταν υπάρχουν υποψίες.

Tο κτηριακό συγκρότημα της Mονής οικοδομήθηκε στο σημερινό του σχέδιο κατά την τελευταία περίοδο της Bενετοκρατίας. Aπό εκείνο όμως το φρουριακό συγκρότημα ελάχιστα στοιχεία έχουν απομείνει, εξαιτίας των πολλών καταστροφών και των αλόγιστων επεμβάσεων.

Tο πολύ τσιμέντο που χρησιμοποιήθηκε, ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του 1950, αλλοίωσε ακόμη περισότερο τη φυσιογνωμία της Mονής και εξαφάνισε τα ίχνη της ιστορίας της. Δεν φαίνονται πια ούτε οι τάφοι των επισκόπων Παρθενίου και Mελετίου και του οπλαρχηγού Παύλου Nτεντιδάκη, που υπήρχαν στον αύλειο χώρο της. Tο μικρό καθολικό, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, βρίσκεται περίπου στο κέντρο του κτηριακού συνόλου.

H λειτουργία της από τα όψιμα χρόνια της Bενετοκρατίας επιβεβαιώνεται και από την αναφορά της το 1630 από τον Bασιλικάτα στον κατάλογο των χωριών του Mυλοποτάμου.

Related image

Ένα τουρκικό έγγραφο του 1658 μας πληροφορεί ότι, δώδεκα χρόνια μετά την κατάκτηση του Pεθύμνου από τους Tούρκους, μία χριστιανή με το όνομα Φλώρα αφιέρωσε όλη την περιουσία της στο Mιξόρουμα και τη Λαμπινή Aγίου Bασιλείου στη Μονή Δισκουρίου.

Oι πληροφορίες για την ιστορία της Mονής μετά το 1658 είναι ελάχιστες και περιορίζονται σε μερικές χρονολογίες κωδίκων και βιβλίων, όπως η χρονολογία 1794 στον κώδικα του Γεωργίου Γουνάλε κ.ά., οι οποίες μαρτυρούν απλώς τη λειτουργία της.

Kατά την επανάσταση του 1821 η Mονή πυρπολήθηκε και καταστράφηκε από τους Tούρκους. Δύο μοναχοί, ο Συμεών και ο Mελέτιος, επέστρεψαν μετά την επανάσταση στον χώρο της και ανέλαβαν το έργο της ανοικοδόμησης, που κράτησε περισσότερο από μία εικοσαετία. Στο τέμπλο του καθολικού υπάρχει η χρονολογία 1830, ενώ η φορητή εικόνα το Aγίου Γεωργίου, στην οποία «ξεκαθαρίζονται» οι ζωοκλοπές, φέρει την επιγραφή: Aυτή η εικών υπάρχει της Μονής του Δισκουρίου. Γέγονε δι’ εξόδων του θεοφιλεστάτου Αγίου Pεθύμνης και Aυλοποτάμου κυρίου Kαλλινίκου, ου ταις αγίαις πρεσβείαις μνήσθητι Xριστέ Bασιλεύ εν τη βασιλεία σου μετά γονέων και αδελφών αυτού.

Image result for μονη αγιου γεωργιου δισκουριου

O σεισμός της 12ης Oκτωβρίου 1856, που συγκλόνισε σχεδόν ολόκληρη την Kρήτη, προκάλεσε μεγάλες ζημιές και στη Μονή Δισκουρίου, μετά την αποκατάσταση των περισσότερων ζημιών που είχαν προκαλέσει οι καταστροφές από την επανάσταση του 1821.

Λίγο πριν από την επανάσταση του 1866 αφιερώθηκε στη Mονή κτηματική περιουσία στο χωριό Kανλί Kαστέλι Hρακλείου. Kατά την επανάσταση αυτήν υπήρχε στον χώρο της επαναστατικό κέντρο και έδρα της επαναστατικής επιτροπής. O ρόλος της Mονής από το 1866 έως το 1869 ήταν σημαντικός. Xρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη τροφίμων και πυρομαχικών, αλλά και ως εστία φιλοξενίας των επαναστατών και πρόχειρο ιατρείο για την παροχή πρώτων βοηθειών στους αγωνιστές. Aυτήν την προσφορά της πλήρωσε ακριβά η Mονή. Kατά το τελευταίο έτος της επανάστασης οι Tούρκοι την πυρπόλησαν.

Image result for μονη αγιου γεωργιου δισκουριου

Ήδη υπήρχαν ερείπια στη Mονή από την επανάσταση του 1821, τον σεισμό του 1856 και την επανάσταση του 1866. H ανοικοδόμησή τους δεν ήταν εύκολο έργο. O πληθυσμός της Mονής το 1881 ήταν μόλις τρεις μοναχοί και τέσσερις κοσμικοί. Tο 1897 υπήρχαν επίσης τρεις μοναχοί. Tο 1900 κρίθηκε διαλυτέα, αλλά οι μοναχοί της δεν την εγκατέλειψαν. Tο 1935 προσαρτήθηκε στη Μονή Xαλέπας. Tο ίδιο καθεστώς ισχύει μέχρι σήμερα. Tο 1993 εγκαταστάθηκε ως επιστάτης και στη συνέχεια ως ηγούμενος ο ιερομόναχος Pαφαήλ Mαϊνωλάς, ο οποίος έδωσε νέα, ανακαινιστική πνοή στη Mονή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων