28/09/2022 29/09/2022 Φωτορεπορτάζ: Ραφαήλ Γεωργιάδης   Με δέος και κατάνυξη υποδέχθηκε στην Καλαμαριά, κλήρος και λαός, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022, στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος την εικόνα της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας, από την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου. Tην Ιερά Εικόνα, εκόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ και πατέρες της Μονής.          Ο...
28 Σεπτεμβρίου, 2022 - 21:30
Τελευταία ενημέρωση: 29/09/2022 - 2:35

Η Καλαμαριά υποδέχθηκε την Παναγία Ελαιοβρύτισσα – Την κόμισε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ και οι Βατοπαιδινοί πατέρες (Φωτορεπορτάζ)

Διαδώστε:
Η Καλαμαριά υποδέχθηκε την Παναγία Ελαιοβρύτισσα – Την κόμισε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ και οι Βατοπαιδινοί πατέρες (Φωτορεπορτάζ)

Φωτορεπορτάζ: Ραφαήλ Γεωργιάδης  

Με δέος και κατάνυξη υποδέχθηκε στην Καλαμαριά, κλήρος και λαός, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022, στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος την εικόνα της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας, από την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου.

Tην Ιερά Εικόνα, εκόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ και πατέρες της Μονής.

        

Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, μαζί με Δήμαρχο Καλαμαριάς κ.Γιάννη Δαρδαμανέλη, τον ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό επεφύλαξαν θερμή υποδοχή και υποκλίθηκαν με συγκίνηση στο μεγαλείο Της.

Η φιλαρμονική μπάντα του Δήμου παιάνισε χαρμόσυνους ύμνους μέχρι την αυλή του Μητροπολιτικού Ναού όπου και εκεί όλοι μαζί μπροστά στο θεομητορικό εικόνισμα έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στη συνέχεια μετέβησαν όλοι εντός του ναού όπου και πραγματοποιήθηκε η Δέηση για την έλευση της ιεράς Εικόνας.

Ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς αρχικά καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Βρυούλων κ.Παντελεήμωνα, τον Καθηγούμενο της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, την Βατοπαιδινή αδελφότητα που συνοδεύει τον Γέροντα, τον αγαπητό αδελφό και δωρητή της Εικόνας, στην προσφυγική Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

“Σε τούτους τους δύσκολους καιρούς που ζούμε η χάρις της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί για όλους εμάς πηγή μεγάλων ευεργετιών, χαράς και παρηγορίας” σημείωσε ο οικείος ποιμενάρχης.

“Η πόλη της Καλαμαριάς θεωρεί από σήμερα τον εαυτό της ευλογημένο διότι από σήμερα και έως της συντελίας του αιώνος η ιερά θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Ελαιοβρυτίσσης που βρίσκεται στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου θα βρίσκεται στην Ι.Μ Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Καθηγουμένου Γέροντος Εφραίμ.

“Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας, οι κληρικοί μου που όλοι μέρα αγωνίζονται για να συνδράμουν στις αγωνίες των ανθρώπων, οι λαϊκοί συνεργάτες, οι εθελοντές των συσσιτίων, το φιλόπτωχο ταμείο, Σας ευχαριστούνε διά του στόματος μου”.

Η προσφώνηση του Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου.

Η αντιφώνηση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ.

Η ιστορία της εικόνας

Η πρωτότυπη εικόνα  χρονολογείται στον 14ο αιώνα και βρίσκεται στο Δοχειό της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Από εκεί μεταφέρεται στο καθολικό την Παρασκευή της Διακαινησίμου, ημέρα κατά την οποία εορτάζει.

Η παράδοση αναφέρει το εξής θαύμα· Σε μια περίοδο ελλείψεως λαδιού στην μονή, ο όσιος Γεννάδιος, δοχειάρης της μονής, άρχισε να εξοικονομεί το λάδι δίνοντας μόνο για χρήση της εκκλησίας.

 

Ο μάγειρας όμως διαμαρτυρήθηκε στον ηγούμενο, και ο τελευταίος διέταξε τον όσιο να δίνει αφειδώς λάδι στην αδελφότητα, ελπίζοντας στην πρόνοια της Κυρίας Θεοτόκου. ‘Οταν μια μέρα πήγε στο δοχείο ο όσιος Γεννάδιος, είδε το λάδι να ξεχειλίζει από την λάρνακα και να έχει φθάσει ως την πόρτα. Έκτοτε η εικόνα ευωδιάζει.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων