06/06/2023 07/06/2023 Σύμφωνα με το μοναστηριακό τυπικό εψάλη το απόγευμα της Κυριακής, 4 Ιουνίου 2023 στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης Λευκάδος ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου. Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ....
06 Ιουνίου, 2023 - 9:14
Τελευταία ενημέρωση: 07/06/2023 - 4:03

Η Λευκάδα πανηγύρισε την Πολιούχο και Προστάτιδα Παναγία Φανερωμένη

Διαδώστε:
Η Λευκάδα πανηγύρισε την Πολιούχο και Προστάτιδα Παναγία Φανερωμένη

Σύμφωνα με το μοναστηριακό τυπικό εψάλη το απόγευμα της Κυριακής, 4 Ιουνίου 2023 στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης Λευκάδος ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόφιλος ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην εορτή της Πεντηκοστής, τον εορτασμό της Παναγίας μας και την Αποστολική παράδοση της τοπικής μας Εκκλησίας. Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού παρετέθη Μοναστηριακή Τράπεζα και ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία η οποία ολοκληρώθηκε τα ξημερὠματα της κυριωνύμου ημέρας.

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο

Το πρωί της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, 5 Ιουνίου 2023, εορτή της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην εορτάζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης. Αρχικά εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ και στη συνέχεια τελέσθηκε λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ και Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου με τη συμμετοχή πλειάδας κληρικών.

Πλήθος πιστών από όλο το νησί και πολλά μέρη της Ελλάδος, προσέτρεξαν από νωρίς το πρωί στην Ιερά Μονή για να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία της «Κυράς» Φανερωμένης.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος ο οποίος με γλαφυρότητα και λόγο πνευματικό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ενέργειες του Αγίου Πνεύματος.

Η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας

Στη συνεχεία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Ιερά Λιτάνευση της Πάνσεπτης Εικόνας της Παναγίας πέριξ της Ιεράς Μονής, με την συμμετοχή κλήρου και λαού. Την υπηρεσιακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών, κ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας, ενώ στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ο τέως υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κ. Δουδωνής Παναγιώτης, οι υποψήφιοι βουλευτές κ.κ. Αθανάσιος Καββαδάς, Γεωργία Αυγερινού, Βασίλειος Παπαχρήστος, Γεώργιος Ράπτης, Ευγενία Αρβανίτη καθώς και ο κ. Γεώργιος Βλάχος που πολιτεύεται στην ανατολική Αττική, ο Δήμαρχος Λευκάδος κ. Χαράλαμπος Καλός, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδος κ. Ανδρέας Κτενάς, ο Δήμαρχος Μεγανησίου κ. Παύλος Δάγλας, ο τ. Βουλευτής Λευκάδος κ. Ξενοφώντας Βεργίνης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδος κ. Σωτήριος Σκιαδαρέσης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, των τοπικών φορέων και συλλόγων και πλήθους κόσμου από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Την λιτανευτική πομπή συνόδευσε η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδος, η οποία παιάνιζε πανηγυρικά εμβατήρια και αντιπροσωπεία της νέας Χορωδίας Λευκάδος με κορίτσια που φορούσαν παραδοσιακές φορεσιές. Πριν το πέρας της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Θεόφιλος ευχαρίστησε προσωπικά, για ακόμη μια φορά, τους Αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους στην παλλευκάδια ιερά πανήγυρη, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Νικηφόρο Ασπρογέρακα με την συνοδεία του, καθώς και όλους όσους διακόνησαν την Ιερά Μονή, κληρικούς και λαϊκούς, κατά την διάρκεια του εορταστικού τριημέρου. Ακολούθησε μοναστηριακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος με την τέλεση του μεθέορτου Πανηγυρικού Εσπερινού και του Ιερού Μνημοσύνου των Κτιτόρων, Καθηγουμένων, Ιερομονάχων, Μοναχών, Ευεργετών και Δωρητών της Ιεράς Μονής και ολοκληρώνονται συν Θεώ το απόγευμα της Τρίτης, 6 Ιουνίου με την Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο και την επιστροφή της θαυματουργού εικόνος της ¨Κυράς¨ στο θρόνο Της.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων