19/08/2022 20/08/2022 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, η μοναστική αδελφότητα της Ιεράς Μονής Φανερωμένης, κλήρος και λαός υποδέχθηκαν χθες το απόγευμα, Πέμπτης, 18ης Αυγούστου 2022, στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίων Πατέρων Αλεξάνδρου Λευκάδος, ιερά λείψανα των Αγίων Ραφαήλ του Ιθακησίου, Νικολάου και Ειρήνης, προερχόμενα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ραφαήλ, που ευρίσκεται στη...
19 Αυγούστου, 2022 - 15:22
Τελευταία ενημέρωση: 20/08/2022 - 15:21

Η Λευκάδα υποδέχθηκε τα ιερά λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Διαδώστε:
Η Λευκάδα υποδέχθηκε τα ιερά λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, η μοναστική αδελφότητα της Ιεράς Μονής Φανερωμένης, κλήρος και λαός υποδέχθηκαν χθες το απόγευμα, Πέμπτης, 18ης Αυγούστου 2022, στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίων Πατέρων Αλεξάνδρου Λευκάδος, ιερά λείψανα των Αγίων Ραφαήλ του Ιθακησίου, Νικολάου και Ειρήνης, προερχόμενα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ραφαήλ, που ευρίσκεται στη γενέτειρά του, το Περαχώρι Ιθάκης.

Η λειψανοθήκη με τα ιερά λείψανα των Αγίων τέθηκε σε προσκύνημα στον αύλειο χώρο της Μονής, όπου τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες αναστύλωσης και επαναλειτουργίας.

Τα χαριτόβρυτα λείψανα των νεοφανών μαρτύρων προσεκόμισαν από την γενέτειρα του Αγίου Ραφαήλ, την νήσο Ιθάκη και συγκεκριμένα από τον ομώνυμο Ιερό Προσκυνηματικό Ναό στο Περαχώρι όπου και φυλάσσονται, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Μπούρης και ο ευλαβέστατος διάκονος π. Σεραφείμ Περγάρης, τη αδεία κι ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου κατόπιν της θετικής ανταπόκρισης του εφημερίου του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίου Ραφαήλ και Αρχιερατικού Επιτρόπου Ιθάκης Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερου π. Χριστοδούλου Τριλίβα.

Η επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε στις 7:00 μ.μ. στην είσοδο της Ιεράς Μονής από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λευκάδος, τους κληρικούς μας και πλήθους προσκυνητών που από νωρίς είχαν καταφθάσει για να λάβουν την ευλογία των νεοφανών Αγίων της Εκκλησίας μας. Τα ιερά λείψανα των Αγίων συνόδευσε έως την είσοδο της Ιεράς Μονής ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Καρυάς Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Αραβανής.

Εν συνεχεία σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή έως τον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής όπου κι εψάλη η Ιερά Παράκληση των Αγίων μετά αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολ. Πρεσβύτερος π. Ιωάννης Γκιάφης. Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Νικηφόρος Ασπρογέρακας μετά της συνοδείας αυτού, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Λευκάδας, κ. Αλέξανδρος Κουβακάς, ο Υπολιμενάρχης Λευκάδας, Πλωτάρχης κ. Παναγιώτης Λεονταράκης και η δημοτική σύμβουλος, κα Σεβαστή Κωνσταντινίδη-Ρεκατσίνα.

Ο Αιδεσιμ. Πρεσβύτερος π. Παναγιώτης Λάζαρης, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της διαχειριστικής επιτροπής της Ι. Μονής, ευχαρίστησε τους πιστούς για την παρουσία τους, σημειώνοντας ότι τους δίνετε η δύναμη για να συνεχίσουν το έργο τους που είναι η κτιριακή αλλά και η πνευματική αναστύλωση της Ιεράς Μονής. Απηύθυνε επίσης δημόσια τις ευχαριστίες του προς τα άλλα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής (Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Μπούρης και η κα Κωνσταντίνα Σέρβου) αλλά και τους λαϊκούς συνεργάτες για την άριστη συνεργασία, ενώ χαρακτήρισε τις όλες προσπάθειες ως έργο της αγάπης του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο π. Παναγιώτης, μετά από πολυετείς, επίπονες και επίμονες προσπάθειες έγινε κατορθωτό να ηλεκτροδοτηθεί η Ιερά Μονή κι έτσι δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουν τα έργα αναστήλωσης και αποκατάστασης της ιστορικής Μονής, κατά το μέτρο πάντοτε του δυνατού.

Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από μέλη του χορευτικού τμήματος του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Καρυάς «ο Απόλλων» τα οποία συνοδεύονταν από τον χοροδιδάσκαλο κ. Ευθύμιο Σταύρακα και την Γραμματέα του Συλλόγου κα Κερασία Μεσσήνη. Η εκδήλωση υποδοχής ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά τραγούδια από τους μουσικούς Χριστογιάννη Φουρλάνο, Ελένη Φουρλάνου και Κωνσταντίνο Φουρλάνο.

Τα ιερά λείψανα των Αγίων νεομαρτύρων θα παραμείνουν στην Ιερά Μονή μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής 21 Αυγούστου 2022 ενώ τις επόμενες μέρες θα τελούνται καθημερινά Θείες Λειτουργίες, Ιερά Αγρυπνία, Ιερές Παρακλήσεις προς τον Άγιο Ραφαήλ και τους συν αυτώ Αγίους Νικόλαο κι Ειρήνη προς αγιασμό των πιστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε ο π. Π. Λάζαρης, μετά από επίπονες και επίμονες προσπάθειες έγινε κατορθωτό να ηλεκτροδοτηθεί η Μονή τρεις μόλις μέρες πριν το εφετινό της εορτασμό. Προανήγγειλε ότι θα ξηλωθούν οι τέντες που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο της Μονής και θυμίζουν, όπως είπε, ψησταριά, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αναστύλωση.

Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από μέλη του χορευτικού τμήματος του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Καρυάς «ο Απόλλων» (ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νικιάνας «οι Σκάροι» που είχε προσκληθεί αδυνατούσε να παραβρεθεί λόγω της τουριστικής σεζόν), τα οποία συνοδεύονταν από τον χοροδιδάσκαλο κ. Ευθύμιο Σταύρακα και την Γραμματέα του Συλλόγου κα Κερασία Μεσσήνη, η οποία κάλεσε στην ετήσια εμφάνιση του χορευτικού τμήματος που θα γίνει το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 στην Καρυά, ενώ προανήγγειλε τη συμμετοχή του χορευτικού του Συλλόγου στο φολκλορικό Φεστιβάλ Λευκάδας.

Η εκδήλωση υποδοχής ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά τραγούδια από τους μουσικούς Χριστογιάννη Φουρλάνο (τουμπελέκι, Ηπειρώτικο ντέφι), Ελένη Φουρλάνου (κλαρίνο, βιολί, γκάιντα, κανονάκι) και Κωνσταντίνο Φουρλάνο (λαούτο. κιθάρα, μαντολίνο, μπουζούκι).

Στην υποδοχή των λειψάνων παραβρέθηκαν ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Λευκάδας, Αλέξανδρος Κουβακάς, ο Υπολιμενάρχης Λευκάδας, πλωτάρχης Παναγιώτης Λεονταράκης και η δημοτική σύμβουλος, Σεβαστή Κωνσταντινίδη-Ρεκατσίνα.

Πηγή κειμένου και φωτογραφιών: kolivas.de

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων