26/08/2022 26/08/2022 Στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, τη σημαντικότερη Μονή στον νομό Πιερίας πραγματοποίησαν εκδρομή οι νέοι των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου και οι συνοδοί τους. Τους νέους των κατασκηνώσεων συνόδευσε ο ίδιος ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων. Η Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου βρίσκεται στον Όλυμπο, σε...
26 Αυγούστου, 2022 - 19:45
Τελευταία ενημέρωση: 26/08/2022 - 19:48

Ι.Μ Ξάνθης: Δείτε εντυπωσιακές ΦΩΤΟ από την προσκυνηματική εκδρομή των κατασκηνώσεων στην Ι.Μ Αγ. Διονύσου Ολύμπου

Διαδώστε:
Ι.Μ Ξάνθης: Δείτε εντυπωσιακές ΦΩΤΟ από την προσκυνηματική εκδρομή των κατασκηνώσεων στην Ι.Μ Αγ. Διονύσου Ολύμπου

Στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, τη σημαντικότερη Μονή στον νομό Πιερίας πραγματοποίησαν εκδρομή οι νέοι των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου και οι συνοδοί τους.

Τους νέους των κατασκηνώσεων συνόδευσε ο ίδιος ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων.

Η Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου βρίσκεται στον Όλυμπο, σε υψόμετρο 900 μ.

Η Παλαιά Μονή ιδρύθηκε το 16ο αιώνα από τον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σημείωσε οικονομική και πνευματική ακμή.

Μετά το 1821 καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό, πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε.

Το 1943 ανατινάχθηκε από την Γερμανική Βέρμαχτ. Έκτοτε μεταφέρθηκε στο Μετόχι της, κοντά στο Λιτόχωρο. Μέχρι το 1928 το Μοναστήρι ήταν Σταυροπηγιακό, Πατριαρχικό υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού θρόνου. Το 1928 υπήχθη στις Νέες Χώρες.

Σήμερα αναπτύσσει πνευματική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, με ολοήμερες εξομολογήσεις και πνευματικές διδαχές κάθε Κυριακή πρωί μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, όπως επίσης διαλόγους, συνέδρια και ολονύκτιες αγρυπνίες.

Μέσα στο μοναστήρι, σε πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο του 1860 λειτουργεί και το νέο σκευοφυλάκιο (Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο), το οποίο εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στις 29 Μαΐου 1999.

Σε αυτό φυλάσσονται εκκλησιαστικά κειμήλια μεγάλης καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας. Ενδεικτικά αναφέρονται εικόνες του 15ου-19ου αιώνα, πατριαρχικά σιγγίλια, κεντητά άμφια, πατριαρχικοί σταυροί, τμήμα Τιμίου Ξύλου, άγια λείψανα και παλαιά χειρόγραφα. Από αυτά γνωρίζουμε σήμερα πολλά στοιχεία για την Ιστορία της Μονής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων