19/10/2020 19/10/2020 Με Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Νεοφύτου, κορυφώθηκαν την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020, οι εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία των 800 ετών από την κοίμηση του Αγίου Νεοφύτου. Της ευχαριστιακής σύναξης προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος συλλειτουργούντος των Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμοθέου, Εξάρχου του Παναγίου...
19 Οκτωβρίου, 2020 - 15:41
Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2020 - 17:39

800 έτη από την κοίμηση του Αγίου Νεοφύτου

Διαδώστε:
800 έτη από την κοίμηση του Αγίου Νεοφύτου

Με Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Νεοφύτου, κορυφώθηκαν την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020, οι εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία των 800 ετών από την κοίμηση του Αγίου Νεοφύτου.

Της ευχαριστιακής σύναξης προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος συλλειτουργούντος των Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμοθέου, Εξάρχου του Παναγίου Τάφου εν Κύπρο και του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χύτρων κ. Λεοντίου.

Έλαβαν επίσης μέρος οι πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Αλέξιος Εγκλειστριώτης, Βενέδικτος Ιωάννου, Διευθυντής Ιερατικής Σχολής Απ. Βαρνάβας Εκκλησίας Κύπρου, Νεόφυτος Εγκλειστριώτης, Γρηγόριος Ιωάννίδης, πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος, Γρηγόριος Μουσουρούλλης, Γεώργιος Χριστοδούλου καθώς και οι Διάκονοι Επιφάνιος και Σιλουανός, αδελφός της Ιεράς Μονής.

Το πανηγυρικό κήρυγμα της ημέρας εκφώνησε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου, πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Γρηγόριος Μουσουρούλλης, ο οποίος με γλαφυρότητα αναφέρθηκε στα αγιογραφικά αναγνώσματα της ημέρας επί τη μνήμη του εορταζομένου αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά αλλά και στην προσωπικότητα του μεγάλου αγίου της Κυπριακής Εκκλησίας, Αγίου Νεοφύτου.

Τελέστηκε επίσης μεταξύ άλλων και το μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Αυστρίας κυρού Μιχαήλ, αφού σήμερα συμπληρώνονται εννέα χρόνια από την κοίμησή του. Ο αοίδιμος Ιεράρχης, ένας εκ των διαπρεπών Αρχιερέων του Οικουμενικού Πατριαρχείου διατηρούσε μακρά πνευματική φιλία με τον Μητροπολίτη Βασίλειο, ο οποίος δεν παραλείπει σε κάθε Θεία Λειτουργία να μνημονεύει υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του τόσο στην ιερά Πρόθεση όσο και κατά τη Μεγάλη Είσοδο.

Πριν την απόλυση ο Πανιερώτατος εκ μέρους όλων των συμμετεχόντων στο επιστημονικό συνέδριο, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο για την ευλογία και προτροπή της πραγματοποίησης του αλλά και τους δυο διοργανωτές (την Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου και τη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου) για τη διεξαγωγή του.

Προεκτείνοντας τη σκέψη του πανοσιολογιωτάτου Αρχιγραμματέως, ο Μητροπολίτης Βασίλειος στάθηκε στον ευαγγελικό λόγο του Ιησού Χριστού που ακούσαμε στο σημερινό ανάγνωσμα «Ἐξομολογοῦμαί σοι, Πάτερ, Κύριε τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῆς γῆς, ὅτι ἀπέκρυψας ταῦτα ἀπὸ σοφῶν καὶ συνετῶν, καὶ ἀπεκάλυψας αὐτὰ νηπίοις» (Λκ. 10:21). Το γεγονός αυτό παρατηρούμε να συμβαίνει απόλυτα στην περίπτωση του Αγίου Νεοφύτου καθότι ακριβώς, ο άγιος δεν είχε την ευκαιρία να φοιτήσει κοντά σε διδασκάλους της θεολογικής γνώσης αλλά στη μονή της μετανοίας του, η κατεχόμενη σήμερα Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Κουτσοβέντη, η ανάγνωση και μέθοδος της απομνημόνευσης των ιερών κειμένων και πρωτίστως η χάρις του Θεού, συνέτειναν στο να αναδειχθεί δεινός θεολόγος της Εκκλησίας και οικουμενικός διδάσκαλος.

Ο τιμώμενος από την Εκκλησία σήμερα Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς μαζί με τον Άγιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο, εφάρμοσαν στην πράξη την προτροπή του Αποστόλου Παύλου στο σημερινό πάλι ανάγνωσμα «Ὁ λόγος ὑμῶν πάντοτε ἐν χάριτι, ἅλατι ἠρτυμένος, εἰδέναι πῶς δεῖ ὑμᾶς ἑνὶ ἑκάστῳ ἀποκρίνεσθαι» (Κολ. 4:6) σε συνάρτηση με το λόγο του Κυρίου «Ὑμεῖς ἐστε τὸ ἅλας τῆς γῆς» (Μτθ. 5:13).

Αυτό αποτελεί τη χάρη, το φωτισμό και την αποκάλυψη του Θεού, που οδήγησε αυτό στους ανθρώπους, να τα καταγράψουν για να καθοδηγούν όλους εμάς στη ζωή μας, την Εκκλησία τόσο στην Κύπρο και γενικότερα εν γένει. Ευχήθηκε τέλος, οι άγιοι να είναι η συνεχής ευλογία και καθοδήγηση όλων μας, ούτως ώστε και η πατρίδα μας να βρει το δρόμο της προς την ελευθερία και τη δικαίωση.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας κλήρος και λαός κατευθύνθηκαν στον προαύλιο χώρο της Μονής όπου τελέστηκαν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου της Μονής. Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων, αναφέρθηκε εν συντομία στην ιστορία του Μουσείου το οποίο απαριθμεί ήδη 20 χρόνια ζωής και τους συντελεστές του έργου της ανακαίνισης.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Πανιερώτατος συνεχάρη τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής για το εν λόγω έργο και αναφέρθηκε στο γεγονός πως η Εκκλησία Κύπρου κατέχει ένα τεράστιο πολιτισμό τον οποίο δεν πρέπει να κρύβουμε, αντίθετα, θα πρέπει να αναδεικνύουμε για να μπορέσει ο κόσμος να γνωρίσει αυτό που δημιούργησε ο πιστός κόσμος της Κύπρου με καθ’ οιονδήποτε τρόπο, γεγονός που φανερώνει και τη συνέχεια της ιστορία μας.

Αντιστοίχως συνέχισε και η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας ετοιμάζει ένα παρόμοιο Μουσειακό χώρο στην αρχαία Μονή της Αγίας Νάπας. Στην πατρίδα μας υπάρχει μεγάλος πολιτισμός θρησκευτικός και ιστορικός τον οποίο έχουμε καθήκον να διαφυλάξουμε, συντηρήσουμε, διατηρήσουμε και να αναδείξουμε. Τέλος, επανέλαβε κάτι το οποίο τονίζει συχνά ο ίδιος πως «δεν αρκεί για τους επισκέπτες (από το εξωτερικό) ο ήλιος και η θάλασσα, αλλά πρέπει να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας».

Διάκονος Επιφάνιος Παπαντωνίου

φωτογραφίες:  Ανδρέας Φλοκκάς

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων