09/08/2022 09/08/2022 Επανεκδόθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και κυκλοφόρησε το «Προσκυνητάριο της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας» που απευθύνεται στους θεοτοκόφιλους και Θεοσκέπαστους προσκυνητές της Μονής, οι οποίοι συρρέουν στο Ιερό αυτό παλλάδιο του Νομού Λασιθίου κατά το «Πάσχα του καλοκαιριού» για να προσκυνήσουν την «Κυρία η Φανερωμένη» και να συμμετάσχουν στις Ιερές Ακολουθίες...
09 Αυγούστου, 2022 - 17:44
Τελευταία ενημέρωση: 09/08/2022 - 17:48

Η νέα βελτιωμένη έκδοση του «Προσκυνηταρίου της Ι.Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας»

Διαδώστε:
Η νέα βελτιωμένη έκδοση του «Προσκυνηταρίου της Ι.Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας»

Επανεκδόθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και κυκλοφόρησε το «Προσκυνητάριο της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας» που απευθύνεται στους θεοτοκόφιλους και Θεοσκέπαστους προσκυνητές της Μονής, οι οποίοι συρρέουν στο Ιερό αυτό παλλάδιο του Νομού Λασιθίου κατά το «Πάσχα του καλοκαιριού» για να προσκυνήσουν την «Κυρία η Φανερωμένη» και να συμμετάσχουν στις Ιερές Ακολουθίες της περιόδου του Δεκαπενταυγούστου.

Τη νέα βελτιωμένη έκδοση για την ιστορική αναδρομή της Μονής επιμελήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος συνέγραψε και τα κείμενα που περιλαμβάνονται. Εκτός από τον πρόλογο – εισαγωγή του Σεβασμιωτάτου κ. Κυρίλλου, τα κείμενα του εντύπου είναι χωρισμένα σε ενότητες, για την ίδρυση και τη θέση της Μονής, τη συνέλευση του 1293, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το Κρυφό Σχολειό και την ηρωϊδα Ροδάνθη Κριτσωτοπούλα, τις αφιερώσεις στη Μονή και τη νεώτερη περίοδο, την πανήγυρη του Δεκαπενταυγούστου, και θαυμαστά γεγονότα και ιάσεις της Κυρίας Φανερωμένης.

Τα κείμενα του πολύχρομου και ιδιαίτερα καλαίσθητου Προσκυνηταρίου της Μονής πλαισιώνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό που επιμελήθηκε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης.

Όπως σημειώνει ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος στον πρόλογό του για το παλαίφατο και ιστορικό μοναστήρι: «Είναι το μεγαλύτερο προσκύνημα της Ανατολικής Κρήτης και αιώνες τώρα δεσπόζει σαν αετοφωλιά μέσα στο άγριο τοπίο των απόκοσμων υπωρειών των Λασιθιώτικων βουνών, με πανοραμική θέα προς τον μοναδικής φυσικής ομορφιάς κόλπο του Μεραμβέλλου […].

Παραδίδουμε σε χρήση την παρούσα νέα βελτιωμένη έκδοση, η οποία συμπίπτει με την περίοδο έναρξης των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του φρουριακής μορφής μοναστηριακού συγκροτήματος της Μονής. Είμαστε βέβαιοι ότι θα καταστεί χρήσιμος οδηγός για τους αναρίθμητους επισκέπτες και προσκυνητές της ιστορικής αυτής Ιεράς Μονής της Κρήτης.

Ευχόμαστε από τα βάθη της καρδιάς μας η Υπεραγία η Θεοτόκος, η επονομαζομένη Κυρία η Φανερωμένη να ευλογεί, να ενδυναμώνει, να παραμυθεί και να θεραπεύει τους αρρώστους συνανθρώπους μας. Να αποδιώχνει τις θλίψεις, τις δυσκολίες, τους ποικίλους πειρασμούς όλων μας, να εισακούει και να διαβιβάζει με τη μητρική παρρησία της προς τον Υιό και Θεό μας τα προς σωτηρίαν αιτήματα όλων όσοι με πίστη και ταπείνωση προστρέχουμε στη Θεομητορική αγκαλιά της ως γνήσιοι δούλοι και ζητούμε την αμετάθετη μεσιτεία της και την ακαταίσχυντη προστασία της.

Η Κυρία, η Φανερωμένη των Γουρνιών, να συνοδεύει τη ζωή και τα έργα όλων των προσκυνητών της Μονής και όσων με πίστη επικαλούνται την ταχεία αρωγή και την κραταιά σκέπη της, παρέχοντας πλούσια τη χάρη της».

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων