09/11/2023 09/11/2023 Πανηγυρικά τιμάται σήμερα σε όλη την Οικουμένη η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού, μιας εκ των χαρισματικών μορφών της Ορθοδόξου Αγιολογίας. Μέσα από την ταπείνωση κατάφερε τις δοκιμασίες της ζωής του να τις κάνει αρετές του βίου του, γεγονός το οποίο τον κατέστησε Άγιο στη συνείδηση της Εκκλησίας μας, πριν ακόμη επίσημη...
09 Νοεμβρίου, 2023 - 8:33
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2023 - 14:03

Η Οικουμένη τιμά τον χαριτόβρυτο Άγιο των αρετών – Πλήθη πιστών στην Αίγινα προσκυνούν τον Άγιο Νεκτάριο

Διαδώστε:
Η Οικουμένη τιμά τον χαριτόβρυτο Άγιο των αρετών – Πλήθη πιστών στην Αίγινα προσκυνούν τον Άγιο Νεκτάριο

Πανηγυρικά τιμάται σήμερα σε όλη την Οικουμένη η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού, μιας εκ των χαρισματικών μορφών της Ορθοδόξου Αγιολογίας. Μέσα από την ταπείνωση κατάφερε τις δοκιμασίες της ζωής του να τις κάνει αρετές του βίου του, γεγονός το οποίο τον κατέστησε Άγιο στη συνείδηση της Εκκλησίας μας, πριν ακόμη επίσημη αναγραφή στις Αγιολογικές Δέλτους από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 20 Απριλίου 1961.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Από την Σηλυβρία, τόπο καταγωγής του, στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, την Αθήνα και την Ριζάρειο Σχολή, την Φθιώτιδα και την Εύβοια και τελικά στην Αίγινα, το νησί που ταυτίστηκε με το όνομά του. Εκεί όπου σήμερα δεσπόζει ο μεγαλοπρεπείς ναός του, στη Μονή της Αγίας Τριάδας την οποία ίδρυσε ο ίδιος, τον οποίο κάθε χρόνο επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο ζητώντας το έλος του και τις μεσιτίες του για τις δυσκολίες του καθημερινού ανθρώπινου βίου.

Ο Άγιος Νεκτάριος σύνδεσμος της Αίγινας με την οικουμένη

Επίκεντρο των λατρευτικών πανηγυρικών εκδηλώσεων είναι το νησί της Αίγινας. Χθες το απόγευμα, παραμονή της εορτής, τελέστηκε ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον παμμεγέθη Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, χοροστατούντος και ομιλούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου. Συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Έγρας (Πατριαρχείου Σερβίας) κ. Νεκτάριος και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο οποίος καλωσόρισε με θερμά λόγια τους Αρχιερείς.

Φωτο: Ι.Μ. Ύδρας

Πλήθη πιστών και ιδιαίτερα από την Ρουμανία προσήλθαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου για να τιμήσουν τον Μέγα και Οικουμενικό Άγιο Νεκτάριο τον θαυματουργό. Ακολούθήσε Ιερά Αγρυπνία μέχρι την 5ην πρωινή. Σήμερα το πρωί τελείται πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο ενώ θα ακολουθήσει η λιτάνευση του Αγίου με την οποία θα κορυφωθούν οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις.

Φωτο: Ι.Μ.  Ύδρας

Το γεγονός ότι ετησίως επισκέπτονται τη Μονή του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα χιλιάδες προσκυνητές από Βαλκανικές χώρες, με κυρίαρχες τη Σερβία και τη Ρουμανία, μαρτυρεί τη μεγάλη αγάπη και ευλάβεια την οποία έχουν οι ομόδοξοι αυτοί λαοί για τον Άγιο. Ο θαυματουργός Νεκτάριος, ο έφορος της Αιγίνης, γίνεται πρότυπο γνήσιας αρετής και για άλλους λαούς που ζητούν τη χάρη του για να τους ενισχύει.

Φωτο: Ι.Μ. Ύδρας

Λεπτομέρειες ουσίας από τον βίο του Αγίου Νεκταρίου

Με αφορμή τη σημερινή εορτή, ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, σε κείμενό του αναφέρει λεπτομέρειες ουσίας από τον βίο του Αγίου Νεκταρίου. Μεταξύ άλλων, αναφέρει:

“Αν έλθουμε τώρα στην Ι. Μονή της Αγίας Τριάδος που ίδρυσε στη θέση «Ξάντος» στην Αίγινα και από τις πολλές λεπτομέρειες της εκεί βιοτής του διακρίνουμε μερικές πολύ χαρακτηριστικές αλλά με βαθύτερο νόημα. Αναφέρουμε τις χειρωνακτικές εργασίες από τον ίδιο, όπως επίσης την καλλιέργεια των κήπων, τις περιοδείες του σε φτωχές οικογένειες στη νήσο προς παντός είδους ενίσχυση, την επιλογή ως ηγουμένης μιάς τυφλής, της Ξένης μοναχής «διά την σύνεσιν και την αρετήν αυτής». Να προσθέσουμε τις δεήσεις του γονατιστός στον Εσταυρωμένο του Ιερού Βήματος και τις προσευχές του στην Παναγία στο κελί του. Και τέλος το ατάραχον της συμπεριφοράς του και την ανεξικακία του στη δοκιμασία που υπέστη με την ψευδή καταμήνυση και συκοφαντία εναντίον του. Ο Θεός απένειμε την δικαιοσύνη, εν προκειμένω.

Είναι γεγονός ότι ο Άγιος δοκίμασε τη θλίψη τόσο στα χρόνια, που διηκόνησε στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, όσο και σε κατοπινά χρόνια με ποικίλες αντιξοότητες, συκοφαντίες και δοκιμασίες της ζωής. Ήπιε πολλά πικρά ποτήρια από ψευδαδέλφους, από πρόσωπα της εξουσίας, από ασεβείς και ανευλαβείς συνανθρώπους του. «Γλυκό ψωμί δεν έφαγε» στη ζωή του. Όμως, ο Άγιος Ιεράρχης, ήξερε να λέγει: «Υπέρ εμαυτού ουκ απολογήσομαι. Προσευχηθείτε υπέρ του ανθρώπου αυτού (για τον ανακριτή). Και γι’ αυτόν εσταυρώθη ο Κύριος» και σε άλλη περίπτωση «Ουδέποτε περί ουδενός εμελέτησα κακόν, μόνον το αγαθόν εμελέτησα καθ’ όλην την ζωήν μου». Όλες τις αδικίες σε βάρος του τις υπέμεινε αγόγγυστα με την υπομονή του Χριστού, με την βαθυτάτη πίστη του, με το ταπεινό φρόνημα και με τις αδιάλειπτες προσευχές του. Και πράγματι, ίδιον του Αγίου ήταν η υπομονή. Είχε μεγάλη υπομονή και καρτερία αφήνοντας και στον σύγχρονο πονεμένο και κουρασμένο άνθρωπο μέγα υπόδειγμα. Ιδού τι έλεγε:

«Ας ανδρισθώμεν και ας υπομείνωμεν ολίγον, ίνα τύχωμεν της ουρανίου χαράς και της θείας δόξης. Φιλοσοφήσωμεν επί των πραγμάτων του κόσμου, όπως απαθέστεροι προβώμεν. Ελπίσωμεν επί τον Θεόν και Αυτός, ο τον παράλυτον θεραπεύσας, θέλει βοηθήσει και ημάς πάσχοντας. Μικρόν έτι και η χάρις του Κυρίου έρχεται. Υπομείνωμεν έτι ολίγον διά την ουράνιον βασιλείαν. Ο γαρ υπομείνας εις τέλος, ούτος σωθήσεται».

Και για την καρτερία έλεγε: «Καρτερία, υπομονή λύπης ένεκα του καλού· υπομονή πόνων ένεκα του αγαθού. Η καρτερία ενθαρρύνει τον άνθρωπον φέρειν γεναίως τα δεινά, τας λύπας και τας αντιξόους του βίου επιδρομάς και ενισχύει αυτόν εν τω αγώνι του βίου, ίνα μη περιτραπή εκ της του κλύδωνος επιφοράς, μηδέ αποβάλη, ων τι φέρει αγωγίμων της αρετής. Ο καρτερικός είναι γενναίος, θαρραλέος, υπομένει τας θλίψεις και ελπίζει επί Κύριον τον Θεόν αυτού». Και μία ακόμη λεπτομέρεια του ήθους του ήταν η μετάβασή του και η νοσηλεία του στο Αρεταίειο νοσοκομείο Αθηνών το 1920. Νοσηλεύθηκε ως ένας απλός μοναχός σε θάλαμο για τους άπορους, αγνοούμενος απ’ όλους. Αλλ’ εκεί, ο Θεός φανέρωσε και την αγιότητά του, όταν μετά την οσιακή κοίμησή του ευωδίασε το ιερό λείψανό του και όλος ο θάλαμος του νοσοκομείου αλλά εκεί έγινε και το γνωστό πρώτο θαύμα.

Όλα αυτά καταδεικνύουν μέσα από ολίγες μόνον λεπτομέρειες του βίου του, που εξεθέσαμε, ότι ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως είναι, τω όντι, μία μεγάλη πατερική μορφή. Είναι αναμφισβήτητα ο χαριτόβρυτος άγιος των αρετών. Υπέστη στη ζωή του πικρίες και αδικίες, δοκίμασε φτώχεια και ταλαιπωρίες αλλά κέρδισε τον αμαράντινο στέφανο της αγιότητας.

Αλήθεια, εκείνο το ιλαρό βλέμμα του, πόσα δεν έχει να μας πεί”. 

Φωτο: Ι.Μ. Ύδρας

Ο βίος στη μεγάλη οθόνη

Αυτές οι σκηνές από τον βίο του μεταφέρθηκαν το 2021 και στη μεγάλη οθόνη με τον Άγιο Νεκτάριο να ξεπερνά τα όρια της Ορθοδοξίας και μέσα από την ταινία “Man of God” (Ο άνθρωπος του Θεού”, να γίνεται γνωστός σε όλον τον κόσμο.

Η παραγωγή του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός είχε ως στόχο να μεταφέρει μέσα από το σενάριο και σκηνοθεσία που υπέγραψε η Γελένα Πόποβιτς, όλες τις πτυχές του βίου του Αγίου Νεκταρίου οι οποίες τον ανέδειξαν σε μία από τις μεγάλες μορφές Αγιότητας της εποχής μας. Η συγκινητική προσέλευση του κόσμου τόσο στην Ελλάδα όσο και σε κάθε γωνιά της γης όπου η ταινία προβλήθηκε, σε συνδυασμό με τα βραβεία τα οποία απέσπασε η ταινία και τις εξαιρετικές κριτικές, επιβεβαίωσαν ότι το εγχείρημα της μεταφοράς του βίου ενός Αγίου στον κινηματογράφο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Ο ηθοποιός Άρης Σερβετάλη στο ρόλο του Αγίου Νεκταρίου στην ταινία “Ο άνθρωπος του Θεού”

Θα τιμηθεί στη γενέτειρά του

Μεγάλη είναι η αγάπη και ο σεβασμός προς τον Άγιο Νεκτάριο και από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος θα τιμήσει τη μνήμη του Αγίου στη γενέτειρά του, τη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης.

Σε ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Σηλυβρίας αναφέρει:

“Ἀνακοινοῦται ὅτι, ἐπί τῇ μνήμῃ τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου, Μητροπολίτου Πενταπόλεως, τοῦ Θαυματουργοῦ, τήν Κυριακήν, 12ην Νοεμβρίου, εἰς τήν Ἀκρόπολιν τῆς Σηλυβρίας (KALE PARK) θά τελεσθῇ μεθεορτίως Θεία Λειτουργία, χοροστατοῦντος τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ὥρα ἐνάρξεως: 10:00.

Διά τούς εὐλαβεῖς προσκυνητάς οἱ ὁποῖοι ἐπιθυμοῦν νά παραστοῦν καί νά συμπροσευχηθοῦν κατά τήν ὡς ἄνω Θείαν Λειτουργίαν διατίθεται λεωφορεῖον, τό ὁποῖον θά ἐκκινήσῃ τήν πρωΐαν τῆς ἰδίας ἡμέρας, ἐκ τῆς πλατείας Κουρτουλούς, περί ὥραν 8:00, καί θά διέλθῃ ἔμπροσθεν τῆς Ὄπερας Ταξείμ περί ὥραν 8:15, μετ’ ἐπιστροφῆς εἰς τά ἴδια.

Δηλώσεις συμμετοχῆς ἕως τήν Παρασκευήν, 10ην Νοεμβρίου: κ. Στυλιανός Γκιουλγκιούν, τηλ.: 0542-433-56 -36″.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη γενέτειρα του Αγίου Νεκταρίου (Φωτο: Αρχείου)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων