29/08/2023 29/08/2023 Τον προστάτη και έφορό της, Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, εόρτασε πανδήμως η παλαίφατος Iερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, σήμερα Τρίτη 29 Αυγούστου 2023, ημέρα κατά την οποία η αγία Ορθόδοξος Εκκλησία μας σεμνοπρεπώς ποιεί ανάμνησιν της Αποτομής της Τιμ. Κεφαλής του μεγάλου Προφήτου. Προ της απολύσεως της θ. Μυσταγωγίας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και...
29 Αυγούστου, 2023 - 17:52
Τελευταία ενημέρωση: 29/08/2023 - 17:55

Η πανδήμη εορτή της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών

Διαδώστε:
Η πανδήμη εορτή της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών

Τον προστάτη και έφορό της, Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, εόρτασε πανδήμως η παλαίφατος Iερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, σήμερα Τρίτη 29 Αυγούστου 2023, ημέρα κατά την οποία η αγία Ορθόδοξος Εκκλησία μας σεμνοπρεπώς ποιεί ανάμνησιν της Αποτομής της Τιμ. Κεφαλής του μεγάλου Προφήτου.

Προ της απολύσεως της θ. Μυσταγωγίας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και με την συμπροσευχητική συμμετοχή των Βουλευτών Σερρών κ. κ. Αν. Χατζηβασιλείου, Φ. Αραμπατζή και Θ. Λεονταρίδη, του Διοικητού του 10ου Συντάγματος ΠΖ κ. Αδ. Σαρρή και πλήθους φιλέορτων χριστιανών, ευλογήθηκαν τα εόρτια κόλλυβα του Αγίου και ακολούθως τελέσθηκε κατά το έθος η ακολουθία του Αγιασμού στην φιάλη της ιεράς Μονής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, εμπνεόμενος από τον θαυμαστό βίο του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου, εκήρυξε τον θείο λόγο, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Ο Προφήτης και Βαπτιστής του Κυρίου μας, Ιωάννης, εσύναξε και πάλιν εφέτος τους φιλάγιους χριστιανούς στην περίφημη αυτή προδρομική μάνδρα με σκοπό να θρέψει πνευματικώς, να αφυπνίσει συνειδήσεις, να ενδυναμώσει ανθρώπινες ψυχές τσακισμένες από την αμαρτία καθώς και η εποχή μας ομοιάζει σε πολλά με την εποχή κατά την οποία ζούσε ο Τιμ. Πρόδρομος, να δείξει έναν τρόπο ζωής σύμφωνο με το θέλημα του Θεού.

Οι σεπτοί γεννήτορες του Τιμ. Προδρόμου, ο αρχιερεύς Ζαχαρίας και η Ελισάβετ, αντιμετώπισαν τον βαρύτατο πειρασμό της ατεκνίας τους, που αποτελούσε όχι μόνον κοινωνικό στίγμα και όνειδος, αλλά και αποδοκιμασία Θεού για τους Ισραηλίτες, αφού τα άτεκνα ζευγάρια ήταν αδύνατον να γεννήσουν τον υπό των Προφητών προσδοκώμενο Μεσσία, με πίστη, υπομονή και ελπίδα στον Θεό. Όμως οι μακάριοι εκείνοι γονείς επλήθυναν καθημερινώς τις προσευχές τους, καλλιεργούσαν αγογγύστως την υψοποιό ταπείνωση, πολλαπλασίασαν τις ελεημοσύνες και νηστείες, αφέθησαν με απόλυτη εμπιστοσύνη στο έλεος του Θεού. Και ο παντοδύναμος Θεός των ανελπίστων και των θαυμασίων τους εχάρισε τέκνον. Και τι τέκνον! Τέκνον ποθεινότατον, αγιώτατον, Προφήτην Κυρίου και μάλιστα τον μέγιστον, τον Βαπτιστήν του Σωτήρος.

Ο Άγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος συγκέντρωνε στο πρόσωπό του τρεις μεγάλες ιδιότητες, του Προφήτου, του Αποστόλου και του Μάρτυρος της αληθείας, θυσιασθέντος μάλιστα για την αλήθεια του Θεού. Με λόγο καθαρό, δυνατό, παιδαγωγικό, φιλάνθρωπο, ανιδιοτελή, απροσωπόληπτο, χωρίς να εξωραΐζει τα ανθρώπινα πάθη και τις αδυναμίες, ιδίως των εξουσιαστών της εποχής του, η θεοκίνητη και ασυμβίβαστη φωνή του Τιμ. Προδρόμου μέσα στην πνευματική έρημο της ανθρώπινης αμαρτίας και παρακμής, ήλεγχε την ασυδοσία ενός ξεδιάντροπου ηγεμόνος, ο οποίος με αναίδεια και αλαζονεία καταπατούσε τον θείο νόμο αλλά και την ανθρώπινη τιμή και οδηγούσε έναν ολόκληρο λαό σε ηθική και πνευματική εξαχρείωση και παρακμή. Η σημερινή εορτή αναδεικνύει την μεγάλη ευθύνη των κάθε λογής αρχόντων της κάθε εποχής για την πρόοδο ή την καταβαράθρωση του λαού.

Τούτο είναι το συγκλονιστικό μήνυμα της σημερινής προδρομικής εορτής. Μήνυμα δυνατό, προφητικό, παρακλητικό, επίκαιρο. Και σήμερον η αγία μας Εκκλησία καλείται να αρθρώσει με σύνεση και συναίσθηση της ευθύνης Της λόγο προφητικό, προδρομικό, απροσωπόληπτο, αφυπνιστικό, καλούσα τον λαό σε μετάνοια και πνευματικό αγώνα προς θεραπεία της σοβούσης πνευματικής πανδημίας που μαστίζει τον σημερινό άνθρωπο και ανάσχεση της πλημμυρίδος του κακού που αγωνίζεται να κυριαρχήσει στον κόσμο μας.

Η αγία Εκκλησία μας αγωνιζομένη με θαρραλέο φρόνημα και λόγο προφητικό στην έπαλξη του ιερού καθήκοντός Της, οφείλει να ορθοτομήσει τον λόγο της αληθείας του Χριστού απέναντι στις πολλές προκλήσεις της εποχής μας, να οικοδομήσει το ποίμνιό Της με σύνεση, δικαιοσύνη και υπευθυνότητα χωρίς ακρότητες αλλά και χωρίς συμβιβασμούς. Η αγία Εκκλησία μας, ως μητέρα φιλόστοργη, οφείλει και δικαίως, να στέκεται τόσο ψηλά, ώστε με τα μάτια της αγάπης Της να βλέπει όλους τους ανθρώπους με την ίδια στοργή και ενδιαφέρον.

Ας υψώσουμε λοιπόν αδελφοί χείρας ικέτιδας ενώπιον του αγίου Θεού και ας καλέσουμε ως πρέσβη και δάσκαλο της ζωής μας τον Τιμ. Πρόδρομο, τον Απόστολο και Μάρτυρα και Προφήτη, ώστε να εμπνεύσει στις ψυχές μας το πνεύμα της μετανοίας και του σεβασμού του θείου θελήματος, που ως επιλογή ζωής και ελευθερίας διασφαλίζει την ιερότητα, το κάλλος και την ελευθερία του ανθρωπίνου προσώπου».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος επικαλέσθηκε πατρικώς τόσο στην οσιωτάτη Ηγουμένη μον. Φεβρωνία και σε ολόκληρη την αδελφότητα της ιεράς Μονής, όσο και στους πολυπληθείς ευσεβείς προσκυνητές την χάριν του Τιμ. Προδρόμου ως επίσης και την ευλογία των Παναγίων προσκυνημάτων, στα οποία ευρίσκετο επικεφαλής μεγάλης προσκυνηματικής ομάδος από 20 έως 27 Αυγούστου.

              

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων