08/12/2023 09/12/2023 Η μνήμη του Οσίου Παταπίου, του θαυματουργού, εορτάστηκε στη πανηγυρίζουσα ομώνυμη Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή, στο Λουτράκι, όπου και φυλάσσεται το άφθαρτο Ιερό Λείψανό Του. Τον πανηγυρικό Εσπερινό, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου, με την παρουσία Ιερέων,...
08 Δεκεμβρίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 09/12/2023 - 0:26

Η πανήγυρη της Ιεράς Μονής Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι

Διαδώστε:
Η πανήγυρη της Ιεράς Μονής Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι

Η μνήμη του Οσίου Παταπίου, του θαυματουργού, εορτάστηκε στη πανηγυρίζουσα ομώνυμη Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή, στο Λουτράκι, όπου και φυλάσσεται το άφθαρτο Ιερό Λείψανό Του.

Τον πανηγυρικό Εσπερινό, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου, με την παρουσία Ιερέων, της Ιεράς Αδελφότητος της Ιεράς Μονής και άλλων Μοναστικών Αδελφοτήτων.

Τον Θείο λόγο εκήρυξε, ο φιλοξενούμενος Ιεράρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο για την τιμή και την ευλογία, που για μια ακόμη φορά βρίσκεται στην ευαγή αυτή Ιερά Μονή και συμπανηγυρίζει τη μνήμη του Οσίου Πατρός ημών, ήντλησε την εμπνευσμένη ομιλία του από το Ιερό Ψαλτήριο και συγκεκριμένα τον πρώτο Ψαλμό.

Εκεί διαβάζουμε ότι είναι μακάριος ο άνθρωπος, ο οποίος επέλεξε στην ζωή του να μην ακολουθεί τον δρόμο των ασεβών αλλά να βαδίζει τον δρόμο του Θεού με πυξίδα του το νόμο του Θεού, την διδασκαλία και το Ευαγγέλιο Του. Ο συγγραφέας των ψαλμών Προφήτης Δαυίδ παρομοιάζει τον άνθρωπο αυτόν με δένδρο που είναι φυτεμένο «παρὰ τὰς διεξόδους τῶν ὑδάτων» (Ψαλ. α’, 3) και δεν πρόκειται ποτέ να ξεραθεί και τα φύλλα του δεν θα πέσουν ποτέ προσφέροντας στους ανθρώπους καρπούς αγλαούς. Έτσι είναι και η ζωή του Οσίου Παταπίου, όπως διαβάζουμε στο συναξάριο του και όπως ο υμνογράφος τον εξυμνεί.

Ο Άγιος παρέθεσε ολόκληρη την ζωή Του στα χέρια του Θεού, Τον αγάπησε με όλη την δύναμη της ψυχής Του και Τον ακολούθησε στην καθημερινή Του ζωή με εμπιστοσύνη, αφοσίωση και συνέπεια και μιμούμενος τον βίο του Ιησού Χριστού, κατέστησε τον εαυτό του κατοικητήριο και δοχείο του Αγίου πνεύματος κοσμώντας τον εαυτό Του με όλες τις αρετές.

Κάθε άνθρωπος, εφόσον το θέλει, μπορεί να είναι, ως μέλος της Εκκλησίας, δοχείο του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή, κατοικητήριο και ναός του ίδιου του Θεού, με εξαιρετικές και πολύτιμες συνέπειες για την ζωή του, αφού ο άνθρωπος του Θεού είναι ένας χαριτωμένος άνθρωπος γεμάτος από ουράνια χάρι εσωτερικά και εξωτερικά. Αυτό επιτυγχάνεται με την πνευματική άσκηση και την αγάπη για τον Θεό και τον συνάνθρωπό μας.

Ολοκληρώνοντας ο άγιος Χαλκίδος προέτρεψε τους πιστούς να παραδειγματίζονται από τον βίο του Οσίου Παταπίου και να είναι σαν τα δένδρα, που έχουν φυτευτεί δίπλα στα γάργαρα ρυάκια, να ποθήσουν τον ουρανό και να ζουν σαν ουρανοπολίτες αγωνιζόμενοι μέσα στις δυσκολίες της καθημερινότητας με αγάπη για τον Θεό και τους συνανθρώπους τους.

Στην συνέχεια, κατά την τάξη της Ιεράς Μονής, τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής με την παρουσία πολλών ευλαβών Προσκυνητών, που καθ’ όλη την διάρκεια της νύκτας προσέρχονταν να ασπαστούν και να προσφέρουν την ευχαριστία τους στον θαυματουργό

Το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και στην συνέχεια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία επίσης προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθοθ κ. Διονυσίου και με την συμμετοχή των Πανοσ. Αρχιμανδριτών π. Μεθοδίου Φουντούλη, π. Ανθίμου Παπαλεξοπούλου και των Διακόνων π. Σταύρου Καλαφάτη, και π. Χρήστου Χίλια.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, αναφερόμενος στον βίο του Οσίου Πατρός Παταπίου, ως το φωτεινό παράδειγμα που αξίζει να μιμηθούμε προκειμένου να έχουμε την ίδια κατάληξη, δηλαδή, την σωτηρία της ψυχής μας.

Το Ιερό Λείψανό Του είναι πηγή ιάσεων, ευλογιών και χαράς για όλους, όσοι Τον προσεγγίζουν με πίστη και όλα αυτά τα πέτυχε γιατί υπήρξε ένας ταπεινός άνθρωπος βιώνοντας τον πρώτο μακαρισμό του Κυρίου μας, ήταν ένας άνθρωπος «πτωχός τω πνεύματι». Ο άνθρωπος που είναι πτωχός τω πνεύματι για την Εκκλησία δεν είναι αυτός του υστερεί νοητικά αλλά είναι ο κατεξοχήν έξυπνος, δηλαδή αυτός που δεν κοιμάται και δεν έχει παραδοθεί στον λήθαργο της αδιαφορίας και της αμαρτίας. Έχει σαν κύριο μέλημα του την έκφραση της αγάπης του προς τον Θεό, δια της υπακοής στο θέλημά Του και τους συνανθρώπους του, με κάθε πρόσφορο και θυσιαστικό τρόπο ανταποκρινόμενος στις ανάγκες του πλησίον του.

Ο Άγιος Πατάπιος είναι πρότυπο πραότητας και ταπεινότητας και ταπεινός άνθρωπος είναι αυτός που ξέρει τα όριά του. Στις καρδίες των ανθρώπων υπάρχει αυτό το φοβερό θηρίο που λέγεται εγωισμός γι᾿ αυτό οφείλει ο άνθρωπος να συνειδητοποιήσει και να παραδεχθεί ότι έχει όρια και άρα ότι δεν είναι Θεός αλλά πλάσμα του Θεού που δεν πρέπει να υπερασπίζεται τα δικά του δικαιώματα αλλά τα δικαιώματα του Θεού, δηλαδή, τις εντολές Του. Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι να αποκτήσουν την ταπείνωση του Οσίου Παταπίου, την ταπείνωση του Ιησού Χριστού, να γίνουμε πράοι και ταπεινοί τη καρδία. Σε λίγες ημέρες θα εορτάσουμε τα Χριστούγεννα και οι άνθρωποι έχουν ξεκινήσει να στολίζονται. Τι ωραία που θα ήταν να φροντίσουν να στολιστούν και εσωτερικά για να υποδεχθούν τον Χριστό και να τον έχουν στην καρδιά τους κατοικούντα και μένοντα.

Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε στους παρισταμένους φεύγοντας από την Ιερά Μονή να έχουν μαζί τους την πρόθεση να ομοιάσουν στον Όσιο Πατάπιο, βιώνοντας την αληθινή ταπείνωση στην καθημερινότητα τους μέσα στην οικογένεια, την εργασία και τις κοινωνικές συναναστροφές τους και να είναι σίγουροι ότι, όταν μέσα τους έχουν την ειρήνη του Θεού θα βρουν κοντά τους την ανάπαυση και την γαλήνη του Χριστού!

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε Ιερά Λιτανεία, στην οποία συμμετείχαν πλήθος ευσεβών Χριστιανών, Αξιωματούχων και άλλων Τοπικών Αρχών, η Βουλευτής Κορινθίας κ. Μαρία Ελένη Σούκουλη, ο Αρχιπύραρχος κ. Δημήτριος Γεωργανάς, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Πελοποννήσου και η Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου κ. Μάρθα Μυστακίδου.

Καθηκόντως ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, τους εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών, τους Ιεροψάλτες, την Καθηγουμένη και την περί αυτήν Ιερά Αδελφότητα, τις διακονήσασες, τον Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρο Κατσιάρα, για την ραδιοφωνική κάλυψη της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, καθώς και όλους τους πολυπληθείς ευλαβείς Προσκυνητές, που προσήλθαν να αποδώσουν τιμή και να εναποθέσουν τις προσευχές τους στο άφθαρτο Ιερό Λείψανο του εορταζομένου Οσίου Παταπίου για να αποκομίσουν τον αγιασμό και την ευλογία.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων