21/06/2020 21/06/2020 Στο Καθολικό της ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας του Αγάθωνα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην συνέχεια Ιερό μνημόσυνο για την συμπλήρωση τριών ετών  από την Κοίμηση του μακαριστού Γέροντος και Καθηγουμένου της Μονής π. Δαμασκηνού Ζαχαράκη, εχθές Σάββατο 20 Ιουνίου 2020. Πριν την τέλεση του Ιερού μνημοσύνου ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής π. Γερμανός με εμφανή...
21 Ιουνίου, 2020 - 10:32
Τελευταία ενημέρωση: 21/06/2020 - 10:08

“Η παράδοση δεν είναι ντουλάπι μουχλιασμένο”

Διαδώστε:
“Η παράδοση δεν είναι ντουλάπι μουχλιασμένο”

Στο Καθολικό της ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας του Αγάθωνα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην συνέχεια Ιερό μνημόσυνο για την συμπλήρωση τριών ετών  από την Κοίμηση του μακαριστού Γέροντος και Καθηγουμένου της Μονής π. Δαμασκηνού Ζαχαράκη, εχθές Σάββατο 20 Ιουνίου 2020.

Πριν την τέλεση του Ιερού μνημοσύνου ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής π. Γερμανός με εμφανή τη συγκίνηση μίλησε για τον μακαριστό Γέροντα Δαμασκηνό, χαρακτηρίζοντας τον ως: «πράο και ειρηνικό, προικισμένο με σοφία, ευπροσήγορο και προσηνή, καθώς και γνήσιο εργάτη του Ευαγγελίου». Στη συνέχεια παρουσίασε πτυχές από την ζωή και πορεία του μακαριστού π. Δαμασκηνού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών με βαθυτάτη συγκίνηση μίλησε για την εμβληματική προσωπικότητα του μακαριστού Καθηγουμένου π. Δαμασκηνού τονίζοντας δυο βασικά χαρακτηριστικά: την σχέση του γέροντα Δαμασκηνού με την παράδοση της Εκκλησίας και την διακονία του γέροντος ως πνευματικού πατέρα.

Μεταξύ των άλλων χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Ο π. Δαμασκηνός παρέλαβε κάτι και μάλιστα από έναν επίσης σπουδαίο Ηγούμενο τον Γέροντα Γερμανό, μία κορυφαία εμβληματική προσωπικότητα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδος και όχι μόνο της Φθιώτιδος.

Παρέλαβε λοιπόν μία ιστορία, παρέλαβε ένα μοναστήρι, παρέλαβε μία παράδοση ηρωισμού και λεβεντιάς, μία παράδοση ασκήσεως, μία παράδοση προσευχής, μία παράδοση προσφοράς, πολυποίκιλης προσφοράς. Η προσφορά στα γράμματα είναι μόνο μία πτυχή από τις πολλές πτυχές της προσφοράς.

Αποδείχθηκε όχι απλώς άξιος να κρατήσει αυτό που παρέλαβε, αλλά να το πολλαπλασιάσει, να το προχωρήσει ακόμα πιο μπροστά, να βάλει την προσωπική του σφραγίδα, το προσωπικό του στίγμα, να μπορέσει να το προσαρμόσει, θα έλεγα, στην εποχή του, διότι η παράδοση λειτουργεί δημιουργικά, μονάχα όταν ανάγεται στο σήμερα, μονάχα όταν βλέπει στο αύριο. Η παράδοση δεν είναι ένα μουσείο, δεν είναι ένα ντουλάπι μουχλιασμένο που έχουμε κλειδώσει κάποια πράγματα μέσα και πηγαίνουμε να τα βλέπουμε που και που περισσότερο για να καλύψουμε την ανασφάλειά μας μην τυχόν μας τα έχει πάρει κανένας.

Η παράδοση είναι το εργαλείο, είναι το όχημα, είναι η γέφυρα για να απαντήσουμε στο σήμερα και να χαράξουμε δρόμο για το αύριο και ο Γέροντας Δαμασκηνός αυτό ακριβώς έκανε. Προσέλαβε την παράδοση του χθες, την κράτησε, την τίμησε, την σεβάστηκε, την αγάπησε και  την προσέφερε στο σήμερα της εποχής του και τη χάρισε στο σήμερα το δικό μας, προκειμένου και εμείς ο καθένας, να τη χαρίσουμε στο αύριο, αυτή την όμορφη σκυταλοδρομία της παράδοσης της πνευματικής ζωής».

Στο Ιερό Μνημόσυνο μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η Υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χειμάρας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Καραΐσκος και πολλά πνευματικά παιδιά και μαθητές του μακαριστού γέροντα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων