29/02/2020 29/02/2020 Καθαρά Δευτέρα: Τι γιορτάζουμε, γιατί πετάμε χαρταετό και τρώμε λαγάνα; Η Δευτέρα μετά την Κυριακή της Τυρινής, ονομάζεται Καθαρά Δευτέρα, διότι για εμάς τους χριστιανούς ξεκινά μια περίοδος που καθαρίζουμε την ψυχή και το σώμα μας από τις αμαρτίες. Ουσιαστικά η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της καθ’ αυτού νηστείας της Αγίας και Μεγάλης...
29 Φεβρουαρίου, 2020 - 21:52

Η σαρακοστιανή νηστεία, τότε και τώρα…

Διαδώστε:
Η σαρακοστιανή νηστεία, τότε και τώρα…

Καθαρά Δευτέρα: Τι γιορτάζουμε, γιατί πετάμε χαρταετό και τρώμε λαγάνα; Η Δευτέρα μετά την Κυριακή της Τυρινής, ονομάζεται Καθαρά Δευτέρα, διότι για εμάς τους χριστιανούς ξεκινά μια περίοδος που καθαρίζουμε την ψυχή και το σώμα μας από τις αμαρτίες. Ουσιαστικά η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της καθ’ αυτού νηστείας της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής του Πάσχα, διότι την εβδομάδα της Τυρινής καταλύουμε απ’ όλα εκτός από το κρέας. Ενώ από την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η αυστηρή νηστεία μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Πολλοί χριστιανοί την περίοδο αυτή παλαιότερα έφτιαχναν ένα ειδικό ψωμί που ονομαζόταν “κυρά Σαρακοστή” και συμβόλιζε την Τεσσαρακοστή του Πάσχα. Ήταν σε σχήμα γυναίκας που ήταν τυφλή, κουφή και με κλειστό στόμα, διότι την περίοδο αυτή ο άνθρωπος προσπαθεί να μην μιλάει για να μην κατακρίνει και να έχει κλειστό το στόμα για τη νηστεία, να μην βλέπει και ακούει ασχήμιες. Η γυναίκα αυτή συνήθως κράταγε ένα σταυρό ή δώρα που συμβολίζουν τις ελεημοσύνες. Τέλος είχε επτά πόδια που συμβόλιζαν τις επτά εβδομάδες της Τεσσαρακοστής. Ο χαρταετός έχει τη δική του συμβολική μέσα στο χώρο της εκκλησίας. Προέρχεται από την Κίνα όμως στο Βυζάντιο απέκτησε νόημα για τους χριστιανούς. Και γι’ αυτό η “ουρά” του χαρταετού πρέπει να συμβαδίζει με το μέγεθός του, διότι η ουρά και ο χαρταετός συμβολίζουν τον άνθρωπο, την ψυχή και το σώμα του. Η λαγάνα συμβολίζει ένα ιστορικό γεγονός που έγινε στην Παλαιά Διαθήκη στον λαό του Ισραήλ, όπου μέχρι και σήμερα φτιάχνεται με τον ίδιο τρόπο. Η Καθαρά Δευτέρα φέτος εορτάζεται στις 2 Μαρτίου 2020.

Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ

Τρίκορφο Φωκίδος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων