10/06/2019 10/06/2019 Η Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Θαρρίου -«Όποιος δεν επήγε στο Θάρρι, τον κόσμο δεν εχάρει» λέει η λαϊκή ρήση για το μοναστήρι που δεσπόζει ψηλά στο βουνό, μετά το χωριό των Λαέρμων, ανάμεσα στο πυκνό καταπράσινο δάσος στο κέντρο του νησιού της Ρόδου. Τον 5ο αιώνα μΧ., στα ερείπια του αρχαίου ναού χτίστηκε παλαιοχριστιανική Βασιλική...
10 Ιουνίου, 2019 - 13:49
Τελευταία ενημέρωση: 10/06/2019 - 13:50

Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Θαρρίου στη Ρόδο

Διαδώστε:
Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Θαρρίου στη Ρόδο

Η Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Θαρρίου -«Όποιος δεν επήγε στο Θάρρι, τον κόσμο δεν εχάρει» λέει η λαϊκή ρήση για το μοναστήρι που δεσπόζει ψηλά στο βουνό, μετά το χωριό των Λαέρμων, ανάμεσα στο πυκνό καταπράσινο δάσος στο κέντρο του νησιού της Ρόδου. Τον 5ο αιώνα μΧ., στα ερείπια του αρχαίου ναού χτίστηκε παλαιοχριστιανική Βασιλική εκκλησία. Η υπάρχουσα εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Ταξιάρχη Μιχαήλ, χρονολογείται μεταξύ 9ου και 11ου αιώνα μ.Χ.

Η παράδοση λέει πως μια πριγκίπισσα που έπασχε από ανίατη ασθένεια ήρθε από την Κωνσταντινούπολη στη Ρόδο. Ο πατέρας της την έστειλε σ’ αυτό το μέρος ελπίζοντας ότι, το ιδανικό του κλίμα θα την βοηθούσε. Ένα βράδυ είδε στο ύπνο της τον Αρχάγγελο Μιχαήλ που της είπε «Θάρσει, θα γίνεις καλά» και επειδή κατάφερε να θεραπευτεί, θέλησε να φτιάξει αυτό το μοναστήρι. Για να προσδιορίσει το μήκος του μοναστηριού, πέταξε το δαχτυλίδι της με όση δύναμη είχε. Τότε άρχισαν να ψάχνουν για το δακτυλίδι αλλά δυσκολεύτηκαν να το βρούνε, λέγοντας ο ένας «θαρρώ πως έπεσε εδώ» και ο άλλος «θαρρώ πως έπεσε εκεί». Γι’ αυτούς τους δύο λόγους η μονή ονομάστηκε Θάρρι.

xmoni_tharriou_rodos1.jpg

Από την πρώτη μονή σώζεται σήμερα μόνο το Καθολικό, που είναι το καλύτερο βυζαντινό μνημείο της Ρόδου. Οι παλαιότερες τοιχογραφίες χρονολογούνται από το 12ο αιώνα.

Η Ιερά Μονή του Θαρρίου (ή του Θαρρενού) είχε διαχρονική λειτουργία και παρουσία στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Ρόδου. Ο τελευταίος Ηγούμενος Ιγνάτιος, εκοιμήθη το 1916. Έκτοτε η μονή περιήλθε σε παρακμή και αφάνεια.

Νέα σελίδα στην ιστορία της μονής άνοιξε το έτος 1989 όταν την ηγουμενία της ανέλαβε ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Τσούκος (νυν Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας).

Ο εξωραϊσμός του Καθολικού (συντήρησις τέμπλου και τοιχογραφιών, αντικατάστασις του παλαιού δαπέδου και των στασιδιών), η ανέγερση τράπεζας και ξενώνα, η διαμόρφωση του Ηγουμενείου, το κτίσιμο δεξαμενών και η εξασφάλιση του απαραίτητου νερού, η ηλεκτροδότηση, η ασφαλτόστρωση του δρόμου, το κτίσιμο του συγκροτήματος του Κοινοβίου, η ανέγερση του Ναού του Αγίου Ελευθερίου, η ίδρυση και λειτουργία στην πόλη της Ρόδου θρησκευτικού βιβλιοπωλείου, ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός (ΘΑΡΡΙTV) και οι εγκαταστάσεις των παιδικών κατασκηνώσεων αποτελούν τα έργα που έγιναν στην Μονή από το 1990 μέχρι σήμερα.

xmoni_tharriou_rodos.jpg

Σήμερα εγκαταβιούν 5 μοναχοί. Πανηγυρίζει 8 Νοεμβρίου, 21 Μαίου (Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης) και 15 Δεκεμβρίου (Αγίου Ελευθερίου). Η ιεραποστολική μονή διακρίνεται για τη ζεστή και εγκάρδια φιλοξενία της στους πολλούς καθημερινά προσκυνητές που χαίρονται την ηρεμία του τόπου και την προστασία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, γράφει το panagiamegaloxari.gr.

Τηλ.: (+30) 22440-61460 και 61467

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων