05/09/2019 05/09/2019 Του Αρχιμανδρίτου Δημητρίου Καββαδία   Την Πέμπτη 1η Αυγούστου 2019, παραιτήθηκε από τα καθήκοντα της Ηγουμένης του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίας Τριάδος – Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης η Οσιωτάτη Μοναχή Θεοδοσία Γκούντα η οποία ηγουμένευσε ευόρκως κατά τα έτη 2004-2019, διακριθείσα για την αρετή της και την ικανότητά της σε πολλούς τομείς. Στελέχωσε την Ιερά Μονή με...
05 Σεπτεμβρίου, 2019 - 16:25
Τελευταία ενημέρωση: 05/09/2019 - 20:13

Καθηγουμένη Τιμοθέη: Η ευλογημένη εκλογή της

Διαδώστε:
Καθηγουμένη Τιμοθέη: Η ευλογημένη εκλογή της

Του Αρχιμανδρίτου Δημητρίου Καββαδία

 

Την Πέμπτη 1η Αυγούστου 2019, παραιτήθηκε από τα καθήκοντα της Ηγουμένης του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίας Τριάδος – Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης η Οσιωτάτη Μοναχή Θεοδοσία Γκούντα η οποία ηγουμένευσε ευόρκως κατά τα έτη 2004-2019, διακριθείσα για την αρετή της και την ικανότητά της σε πολλούς τομείς. Στελέχωσε την Ιερά Μονή με νέες αδελφές, ανήγειρε νέα κτίρια, εργάσθηκε ιεραποστολικά, συμπαραστάθηκε στις οικογένειες και την νεότητα, αγκάλιασε με την φιλανθρωπία της όλους όσους διέβησαν το κατώφλι του ιστορικού μοναστηριού.

Συμπερασματικά, άφησε το στίγμα της με το διοικητικό και οργανωτικό της χάρισμα, την αποτελεσματικότητα στην διεκπεραίωση, το μοναχικό ήθος και την αφάνειά της. Η κλονισμένη όμως ανεπανόρθωτα υγεία της, της επέβαλε την παραίτησή της από την θέση της Ηγουμένης.

 

 

Το Σάββατο, 10η Αυγούστου 2019, η τοποτηρήτρια Μοναχή Φιλοθέη, συνεκάλεσε σε μυστική ψηφοφορία την Ιερά Αδελφότητα της Μονής. Κατόπιν τελέσεως Αρχιερατικής Λειτουργίας στο Καθολικό της Μονής, η πλειοψηφία ανέδειξε νέα Ηγουμένη του μοναστηριού την Οσιωτάτη Μοναχή Τιμοθέη (κατά κόσμον Παναγιώτα Σταυλά) του Μιχαήλ και της Καλλιόπης, εξ Αθηνών, με καταγωγή από το νησί της Παναγίας της Πορταΐτισσας, την Αστυπάλαια της Δωδεκανήσου.

Η αδελφή Τιμοθέη με το χάρισμα της καλλιφωνίας που διαθέτει, διακονεί ως πρωτοψάλτρια του αριστερού χορού της Μονής. Υπήρξε πνευματικό τέκνο τριών αξιολόγων πνευματικών πατέρων, των μακαριστών Ιερομονάχων Τιμοθέου Θανοπούλου [ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Ύδρας, του οποίου το όνομα έλαβε], Ευμενίου Σαριδάκη [του γνωστού Γέροντος του Αντιλεπρικού Σταθμού Αθηνών και υποτακτικού του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού] και του Ανανίου Κουστένη. Την πνευματική της κατάρτιση οφείλει στον Γέροντα της Μονής, Ιερομόναχο Φώτιο Γρηγοριάτη και την Ηγουμένη Θεοδοσία που την έκανε μεγαλόσχημη μοναχή.

 

 

Την Κυριακή, πρωΐα της 1ης Σεπτεμβρίου ε.ε. στο Καθολικό της Μονής τελέστηκε από τον οικείο Μητροπολίτη κ. Εφραίμ Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπέρ υγείας και φωτισμού της νέας Ηγουμένης.

 

 

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, μετά το πέρας του εσπερινού και περί ώραν 6ην απογευματινήν, έγινε η τελετική καθιέρωση της νέας Ηγουμένης και η ενθρόνισή της. Την αδελφή Τιμοθέη προσήγαγαν οι μοναχές Νεκταρία Λυμπεράκη, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Λουκούς Άστρους Κυνουρίας και Θέκλα Δαμιανού, Ηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίου Μηνά Αιγίνης.

 

 

Στο δεξιό αναλογείο έψαλλαν οι αδελφές του Αγίου Μηνά, ενώ στο αριστερό αναλογείο οι αδελφές του Αγίου Νεκταρίου. Συμμετείχαν αρκετοί ιερείς από το νησί και αλλού. Μεταξύ αυτών ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αναστάντος Χριστού Πειραιώς Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Κρητικός. Επίσης παρευρέθησαν Ηγουμένες και Μοναχές από τις Μονές Αγίας Αικατερίνης, Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας και Παναγίας Ελευθερωτρίας Αιγίνης.

Στην Γερόντισσα Τιμοθέη επιδόθηκαν ως ράβδος ηγουμενική η ράβδος του Αγίου Νεκταρίου, ασημένιος Σταυρός αντίγραφο Σταυρού του Αγίου Νεκταρίου ως δώρο της Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και μανδύας που ετοιμάστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Μηνά Αιγίνης.

 

 

Ρυθμικά από όλο το εκκλησίασμα ψάλθηκε το «Αξία» και ο Μητροπολίτης Εφραίμ συγκινημένος προσφώνησε δια καταλλήλων λόγων την Γερόντισσα Τιμοθέη. Ο καθαρά πατερικός λόγος του βασίστηκε στις διδαχές του Αγίου Νεκταρίου και προέτρεψε την αδελφότητα να μελετά σε κοινή ανάγνωση τα έργα του Αγίου και δη τις επιστολές του προς την τότε αδελφότητα, οι οποίες έχουν διαχρονική αξία.

 

 

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε η Γερόντισσα Τιμοθέη εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη και τους πνευματικούς ταγούς της Μονής, δίνοντας παράλληλα το στίγμα της δικής της διακονίας.

 

 

Τέλος, η Μονή δεξιώθηκε τους πολυπληθείς προσκυνητές από Ελλάδα, Ρουμανία και Σερβία που παρευρέθηκαν και ασπάστηκαν ευλαβικά το χέρι της Γερόντισσας.

Στις 4 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, προ του εσπερινού, ύστερα από ψηφοφορία ανεδείχθη το νέο Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής. Η Μοναχή Νεκταρία έγινε ταμίας και η Μοναχή Χριστονύμφη η γραμματέας της Μονής.

 

 

 

Ευχόμεθα η χάρις του Παναγίου Πνεύματος δια πρεσβειών του Αγίου Νεκταρίου να στερεώνει και να φωτίζει την νέα Καθηγουμένη, το Συμβούλιο και την Ιερά Αδελφότητα της Μονής τώρα που εισέρχεται στη νέα εκατονταετία της ζωής και δράσεώς του το Ιερό Ησυχαστήριο, αυτός ο μέγας παγκόσμιος φάρος της Ορθοδοξίας.

 

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε εξάλλου τις ωραιότατες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα για το επετειακό εκατοστό έτος από της κοιμήσεως του Αγίου (1920-2020) που συμπίπτει με το εικοστό έτος  Αρχιερατικής Διακονίας του Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ (2000-2020).

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων