16/11/2023 16/11/2023 Με επιτυχία τελέστηκαν στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης τα επίσημα εγκαίνια της Έκθεσης «Βυζάντιο και Αφρική» με την σεπτή παρουσία των Σεβασμιωτάτων Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής κ. Δημητρίου πολλών πολιτικών, διπλωματικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών Αρχών από όλο τον κόσμο. Στην έκθεση κλήθηκε και συμμετέχει με κειμήλιά της η Αυτόνομη...
16 Νοεμβρίου, 2023 - 15:49
Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2023 - 23:47

Κειμήλια της Ιεράς Μονής Σινά στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης

Διαδώστε:
Κειμήλια της Ιεράς Μονής Σινά στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης

Με επιτυχία τελέστηκαν στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης τα επίσημα εγκαίνια της Έκθεσης «Βυζάντιο και Αφρική» με την σεπτή παρουσία των Σεβασμιωτάτων Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής κ. Δημητρίου πολλών πολιτικών, διπλωματικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών Αρχών από όλο τον κόσμο.

Στην έκθεση κλήθηκε και συμμετέχει με κειμήλιά της η Αυτόνομη Μονή Σινά, που εκπροσωπήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Σιναίου κ. Δαμιανό, ο οποίος απέσπασε έντονο το ενδιαφέρον των προσκεκλημένων.

Στην προσφώνησή του ευχαρίστησε τον Διευθυντή του Μουσείου κ. Max Hollein, την διευθύνοντα σύμβουλο κα. Marina Kellen French και την επιμελήτρια της Έκθεσης κα. Andrea Myers Achi, καθώς και τους συνεργάτες τους, τους χορηγούς της Έκθεσης Ίδρυμα Ford, το ίδρυμα οικογενείας Giorgi και την κα. Μαίρη Τζαχάρη.


Η Έκθεση αποτελεί περιήγηση στην Αφρική και το Βυζάντιο.

Η ιστορία της τέχνης έχει εστιάσει στη δόξα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (περίπου 330–1453), αλλά λιγότερο γνωστές είναι οι βαθιές καλλιτεχνικές συνεισφορές της Βόρειας Αφρικής, της Αιγύπτου, της Νουβίας, της Αιθιοπίας και άλλων ισχυρών αφρικανικών βασιλείων των οποίων οι κεντρικές αλληλεπιδράσεις με το Βυζάντιο είχαν διαρκή αντίκτυπο στον μεσογειακό κόσμο.

Συγκεντρώνοντας μια σειρά από αριστουργήματα με δεσπόζουσα θέση αυτήν της Μονής Σινά- από μωσαϊκό, γλυπτική, κεραμική και μεταλλοτεχνία μέχρι πολυτελή αντικείμενα, πίνακες και θρησκευτικά χειρόγραφα – αυτή η έκθεση αφηγείται τον κεντρικό ρόλο της Αφρικής στα διεθνή δίκτυα εμπορίου και πολιτιστικών ανταλλαγών.

Με έργα τέχνης που σπάνια ή ποτέ δεν εμφανίζονται στο κοινό, η Αφρική και το Βυζάντιο ρίχνουν νέο φως στα εντυπωσιακά καλλιτεχνικά επιτεύγματα της μεσαιωνικής Αφρικής.

Αυτή η έκθεση, που έπρεπε καιρό πριν να έχει διοργανωθεί υπογραμμίζει πώς η Αφρική συνέβαλε στην ανάπτυξη του προμοντέρνου κόσμου και προσφέρει μια πληρέστερη ιστορία των ζωντανών πολυεθνικών κοινωνιών της βόρειας και ανατολικής Αφρικής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της καλλιτεχνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής του Βυζαντίου και όχι μόνο.

Μέσα από τους θησαυρούς, που με πιστότητα και επιμέλεια έχει στην κατοχή της και φυλάσσει η Αυτόνομη Μονή του Σινά, έλαμψε η πόλη της Νέας Υόρκης.

Η Μονή απέσπασε τον θαυμασμό όλων διότι υπό την πεπνυμένη επί πεντηκονταετία ποιμαντορία του Σεβασμιωτάτου Πατρός και Καθηγουμένου της κ. Δαμιανού επαληθεύει τον προορισμό του ορθοδόξου μοναχισμού, που εκτός από ησυχαστικός είναι και φωτιστικός.

Αποτελεί πολύτιμη ευκαιρία για τους πέραν του Ατλαντικού να γευθούν και να αποθαυμάσουν τον ακένωτο πλούτο του Βυζαντινού πολιτισμού, του τρόπου του Γένους μας, την διαχρονικότητά του.

Μπορούν να συνειδητοποιήσουν την αξία του οικουμενικού και ησυχαστικού σιναϊτικού μοναχισμού, όπως σαρκώνεται στην μοναδική και κορυφαία εγκαυστική εικόνα της Θεοτόκου με τον Άγιο Γεώργιο και τον Άγιο Θεόδωρο του 6ου αιώνα και στο μοναδικό χειρόγραφο της κοσμογραφίας του Σιναΐτη μοναχού Κοσμά Ινδικοπλεύστη, έναν πρώϊμο γεωγραφικό άτλαντα.

Η έκθεση είναι μια ευκαιρία να ευλογηθεί η Νέα Υόρκη από την χάρη, από την λάμψη των κειμηλίων, από το μεγαλείο του Βυζαντίου και να συμμεριστεί την πεποίθηση του βυζαντινού κόσμου και πολιτισμού ότι τελικά το Κάλλος θα σώσει τον κόσμο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων