20/03/2021 20/03/2021 Στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καμάρας λειτούργησε το πρωί του Σαββάτου 20 Μαρτίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, με την ευκαιρία της μνήμης του διά των κολλύβων θαύματος του αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος. Στο πέρας της θείας λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε πρωτοπρεσβύτερο τον πολιό ιερέα του χωριού...
20 Μαρτίου, 2021 - 14:37

Κερκύρας Νεκτάριος: “Αντίσταση στην πνευματική υποδούλωση”

Διαδώστε:
Κερκύρας Νεκτάριος: “Αντίσταση στην πνευματική υποδούλωση”

Στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καμάρας λειτούργησε το πρωί του Σαββάτου 20 Μαρτίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, με την ευκαιρία της μνήμης του διά των κολλύβων θαύματος του αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.

Στο πέρας της θείας λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε πρωτοπρεσβύτερο τον πολιό ιερέα του χωριού Καμάρα π. Ανδρέα Μαζαράκη, άνθρωπο λίαν αγαπητό στην περιοχή.

Προσφωνώντας τους προσκυνητές της Μονής ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι στην περίοδο της Παλαιάς Διαθήκης στην κάμινο του πυρός ρίχτηκαν οι Τρεις Παίδες διότι ομολόγησαν την πίστη τους στον αληθινό Θεό. Χάρις στην πίστη τους όμως δεν τους άγγιξε η φωτιά. Ως δρόσος το Πανάγιο Πνεύμα τους ανέψυξε και τους έβγαλε ζώντες, καθώς η καρδιά τους φλογιζόταν από το πυρ της θεότητας.

Ο Άγιος Θεόδωρος πάλι έζησε σε μία εποχή στην οποία η ρωμαϊκή αυτοκρατορία δεν αποδεχόταν την χριστιανική πίστη. Οι αυτοκράτορες θεοποιούσαν τους εαυτούς τους και όλοι θυμόμαστε την τρέλα του Νέρωνα και τον εγωισμό του Μάρκου Αυρηλίου. Ο άγιος Θεόδωρος, ο Τήρων, επίλεκτος αξιωματικός, εκλήθη να ομολογήσει την πίστη στα είδωλα. Αντιστάθηκε με παρρησία. Μαρτύρησε στην φωτιά. Όμως οι μάρτυρες, όπως και όλοι οι άγιοι του Θεού, δεν τελειώνουν την ύπαρξή τους με τον σωματικό θάνατο, αλλά ανακαινίζονται και γίνεται εντονότερη η παρουσία τους στους ανθρώπους. Η εξουσία του Ιουλιανού του Παραβάτη συνέχιζε να διώκει τους χριστιανούς, θέλοντας να επιβάλει την ειδωλολατρία. Και ο άγιος παρεμβαίνει διά του επισκόπου στην Ανατολή δίδοντάς του εντολή να βράσουν κόλλυβα, για να μην φάει ο λαός τα ειδωλόθυτα.

Η Εκκλησία μας ιδιαίτερα βάζει την νηστεία, για να ενισχυθούμε στον πνευματικό αγώνα. Ο αγώνας είναι και η αποχή από τα πάθη μας. Σήμερα έχουμε παραδοθεί στα πάθη και χάσαμε την ελευθερία μας διά της νέας τάξης πραγμάτων. Χωρίς διαδίκτυο δεν μπορούμε να ζήσουμε. Όμως μέσα από αυτό έχουμε καταδικάσει τους εαυτούς μας σε μία απομόνωση, ακόμη περισσότερο τώρα διά της ασθενείας. Ενώ μέσα στην Εκκλησία είναι διαφορετική η κοινωνία. Μπορεί από τους μάρτυρες να στερούσαν την σωματική ελευθερία. Την ψυχή τους όμως δεν μπορούσαν να υποδουλώσουν. Σήμερα είναι υποδουλωμένη και η σκέψη και το σώμα μας. Και έρχεται ο άγιος Θεόδωρος να μας αφυπνίσει.

Μας λέει: μην παραμένετε παραδομένοι στην πνευματική υποδούλωση. Αφυπνιστείτε, αντισταθείτε! Οι μάρτυρες είναι παραδείγματα αντιστασιακά, αντίθετα στα ρεύματα κάθε εποχής. Τα ψόφια ψάρια τα παρασύρει το ρεύμα στον ποταμό. Τα δυνατά ψάρια αντιστέκονται και πάνε αντίθετα στα ρεύμα. Το πνεύμα της αντίστασης λοιπόν ας μας εμπνεύσει στην εποχή της υποδούλωσης και της φίμωσης.

Ο κ. Νεκτάριος το απόγευμα της Παρασκευής 19 Μαρτίου 2021 τέλεσε την ακολουθία των Χαιρετισμών στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς και στην συνέχεια στον Μητροπολιτικό Ναό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων