07/11/2020 14/11/2020 Ξανακλείνει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021 η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο για νέες εργασίες αναστήλωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση των τουρκικών αρχών στην Τραπεζούντα. Οι νέες εργασίες, που θα διαρκέσουν τρεις μήνες, αποσκοπούν και πάλι στην συγκράτηση των βράχων με ειδικό συρματόπλεγμα, ώστε να μην πέφτουν πάνω στο μοναστήρι. Ο νομάρχης Τραπεζούντας...
07 Νοεμβρίου, 2020 - 19:05
Τελευταία ενημέρωση: 14/11/2020 - 14:49

Κλείνει πάλι η Παναγία Σουμελά στον Πόντο

Διαδώστε:
Κλείνει πάλι η Παναγία Σουμελά στον Πόντο

Ξανακλείνει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021 η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο για νέες εργασίες αναστήλωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση των τουρκικών αρχών στην Τραπεζούντα. Οι νέες εργασίες, που θα διαρκέσουν τρεις μήνες, αποσκοπούν και πάλι στην συγκράτηση των βράχων με ειδικό συρματόπλεγμα, ώστε να μην πέφτουν πάνω στο μοναστήρι.

Ο νομάρχης Τραπεζούντας Ισμαήλ Ουστάογλου επισήμανε σχετικά με το θέμα ότι ήδη οι επισκέψεις είχαν μειωθεί στο ελάχιστο εξαιτίας της πανδημίας και πρόσθεσε: “Tο μοναστήρι έκλεισε για επισκέψεις πάλι για μια περίοδο τριών μηνών και για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Ελπίζω οι τελευταίες ατέλειες στις εργασίες αναστήλωσης να ολοκληρωθούν και το μοναστήρι να ανοίξει πλήρως για τους τουρίστες το επόμενο έτος.”

Τμήμα της μονής-σύμβολο για τους Έλληνες του Πόντου άνοιξε ξανά για το κοινό στις 25 Μαΐου 2019 μετά από 3,5 και πλέον χρόνια εκτεταμένων εργασιών αποκατάστασης, οι οποίες συνεχίζονταν παράλληλα μέχρι πρόσφατα. Οι εργασίες ξεκίνησαν εκ νέου τον Ιούνιο του 2020, μετά από διακοπή εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών αλλά και των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

 

Υπό την τούρκικη σημαία εόρτασε η ιστορική Μονή του Πόντου τον Δεκαπενταύγουστο του 2020

Στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, τίποτε δεν θύμιζε την ιστορική εκείνη πρώτη λειτουργία που τέλεσε πριν από δέκα χρόνια ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος (15/8/2010) στο προσκύνημα των απανταχού Ποντίων.

Ούτε όλες αυτές που ακολούθησαν μέχρι το 2015, όταν η Ιερά Μονή έκλεισε προκειμένου να γίνουν εργασίες αναστήλωσης.

Αφενός η πανδημία, που περιορίζει τις μετακινήσεις κι αφέτερου η δυσαρέσκεια αρκετών, που δεν μετέβησαν στην Σουμελά φέτος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, είχαν ως αποτέλεσμα να μην παρευρεθούν αρκετοί πιστοί.

Εμφανής η τουρκική σημαία κρεμασμένη σε διάφορα σημεία, ώστε να υπενθυμίζει εκ μέρους των τοπικών αρχών, το ποιος έχει δήθεν το πάνω χέρι στην περιοχή και στη Μονή.

 

 

 

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

Για πρώτη φορά δεν παρέστη και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος βρισκόταν στην γενέτειρα του, Ίμβρο

Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσαν οι Μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Σηλυβρίας Μάξιμος και Ζάμπιας Ιωάννης, ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Πάντως, η ατμόσφαιρα στο ιστορικό προσκύνημα του Πόντου ήταν συγκινησιακά φορτισμένη

Οι χριστιανοί επέστρεψαν στη μονή πέντε χρόνια μετά την τελευταία φορά και αφού το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξασφάλισε άδεια από τις τουρκικές Αρχές.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παναγία Σουμελά 2020: Ο πόνος και το δίλημμα των Ποντίων

 

Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων