19/02/2021 19/02/2021 Κατόπιν μακρόχρονης ασθένειας εκοιμήθη ο Προηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οδηγητρίας Γωνιάς, Παν. Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κυρός Ιγνάτιος Χατζηνικολάου. Προ της εξοδίου Ακολουθίας τελέστηκε Θεία Λειτουργία εις το Καθολικό της Μονής, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου. Ακολούθησε η εξόδιος Ακολουθία στην οποία ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου...
19 Φεβρουαρίου, 2021 - 19:37
Τελευταία ενημέρωση: 19/02/2021 - 19:51

Κοίμηση Προηγουμένου Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οδηγητρίας Γωνιάς

Διαδώστε:
Κοίμηση Προηγουμένου Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οδηγητρίας Γωνιάς

Κατόπιν μακρόχρονης ασθένειας εκοιμήθη ο Προηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οδηγητρίας Γωνιάς, Παν. Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κυρός Ιγνάτιος Χατζηνικολάου. Προ της εξοδίου Ακολουθίας τελέστηκε Θεία Λειτουργία εις το Καθολικό της Μονής, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.

Ακολούθησε η εξόδιος Ακολουθία στην οποία ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλόχιος εξεπροσώπησε την ΑΘΠ, τον Οικουμενικό ημών Πατριάρχη κ.κ.ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος ανέφερε εις τον επικήδειο λόγο του:

«Προπέμπουμε σήμερα, με συγκίνηση, θλίψη και κατ΄ άνθρωπον οδύνη, εν χώρα ζώντων, στην ανέσπερη χαρά της Επουρανίου Βασιλείας, τον μακαριστό αδελφό και συλλειτουργό μας, τον σεβαστό και αγαπητό σε όλους μας π. Ιγνάτιο, όπως ο ίδιος επιθυμούσε να τον προσφωνούν.

«Σαν έτοιμος από καιρό», όπως λέει και ο Καβάφης, άφησε τα επίγεια και αναχώρησε για το μεγάλο ταξίδι προς την αιωνιότητα, «ένθα ουκ έστι πόνος, ου λύπη, ου στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος».

Προ οιουδήποτε άλλου λόγου οφείλουμε, χρέος ιερό και ευθύνη, όπως μεταφέρουμε εις την πενθηφορούσα Αδελφότητα της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής ταύτης Μονής ως και προς πάντας υμάς τους περιλυπόμενους πατέρες και αδελφούς, την Πατριαρχική και Πατρική ευχή, ευλογία και συμπάθεια του Παναγιωτάτου Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, του και Επισκόπου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής ταύτης Μονής. Ο Παναγιώτατος πλειστάκις έχει ευλογήσει την ιερά ταύτη μάνδρα δια της ευλογητικής παρουσίας Του, με τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2018 όπου χοροστάτησε εις το περίπυστο ετούτο Καθολικό και τέλεσε τα εγκαίνια του Βυζαντινού Μουσείου της Μονής. Κατά την πρώτη ευλογητική επίσκεψη Του στην Κρήτη, τον Νοέμβριο του 1992, προσκυνώντας το ιστορικό και υπεραιωνόβιο Μοναστήρι της Παναγίας της Γωνιάς, απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου εις τον τότε Ηγούμενο της Μονής, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Ιγνάτιο Χατζηνικολάου.

Εις αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς και του πολύπλευρου έργου του εις την Εκκλησία και την Παιδεία, καθώς ο αοίδιμος και σεβαστός μας π. Ιγνάτιος υπήρξε όχι μόνο πολύτιμος συνεργάτης του μακαριστού προκατόχου μας Μητροπολίτου κυρού Ειρηναίου εις το ποιμαντικό, κηρυκτικό, κατηχητικό και φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεως, αλλά και πεπαιδευμένος Εκπαιδευτικός. Διευθυντής Γυμνασίων και Λυκείων, λόγιος συγγραφέας 30 και πλέον βιβλίων, αρθογράφος, μέλος επί σειρά ετών του Δ.Σ. της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, με πλείστες διακρίσεις δια την προσφορά του εις τα γράμματα και τον πολιτισμό. Ευγνωμονούμε και ευχαριστούμε τον Παναγιώτατο ο Οποίος, μέσα εις το πλήθος των πολλών και ποικίλων Πρωθιεραρχικών Του ευθυνών και καθηκόντων, όχι μόνον δεν λησμονεί τα όπου γης τέκνα Του, αλλά τα αγκαλιάζει και τα θάλπει εις την Πατρική Του αγκάλη, η οποία χωρεί τον κόσμο όλο», ανέφερε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Ακολούθως αναφέρθηκε, εν τάχει, εις το πολυδιάστατο έργο και προσφορά του μακαριστού Προηγουμένου κυρού Ιγνατίου, ευχαριστώντας τον δια την μεστή και ουσιαστική διακονία της αγάπης του. Ευχαρίστησε, τέλος, τον Θεοφ. Επίσκοπο Ευμενείας κ. Ειρηναίο, Καθηγούμενο της Ι.Πατριαρχικής & Σταυροπηγιακής Μονής Κυρίας των Αγγέλων, Γουβερνέτου, ο οποίος μετείχε συνευχόμενος και έλαβε μέρος εις το Τρισάγιο επί του τάφου· τον εκπρόσωπο του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.Δαμασκηνού, Αρχιερατικό Επίτροπο, Αιδ. Πρωτ. π. Γεώργιο Πετράκη, όστις και χαιρέτισε εκ μέρους του Επισκόπου του.

Τους παρισταμένους ως και όσους είχαν μετάσχει εις την Θεία Λειτουργία: Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νικόλαο Καλογερή, Δημάρχους: Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη, Κισάμου κ. Γεώργιο Μυλωνάκη, τον Γεν. Δντή της ΟΑΚ Δρ. Κωνσταντίνο Ζορμπά, Κληρικούς της Μητροπόλεως και εξ΄ όλης της Μεγαλονήσου, Μοναστικές Αδελφότητες, Εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους άλλων Φορέων και Αρχών, ως και πάντες τους μετέχοντες. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.Ειρηναίος, αδελφός της αυτής Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής, παρά την σφοδρή επιθυμία του όπως μετέχει, δεν κατέστη εφικτό καθώς παγετός σε κεντρικό δρόμο της Επισκοπής του εμπόδισε την έλευση του. Απέστειλε την ευχή και την συμπάθεια του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων