04/06/2019 04/06/2019 Η Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στον Νομό Καβάλας και μάλιστα στους πρόποδες του Όρους Παγγαίου, κοντά στην περίφημη κωμόπολη Νικήσιανη. Είναι κρυμμένη μέσα στο βουνό με απόλυτο σκοπό την ησυχία και την φυγή από την «φασαρία» του κόσμου. Συνορεύει με την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου και Υπεραγίας Θεοτόκου της Εικοσιφοινίσσης.     Κτήτορας...
04 Ιουνίου, 2019 - 22:29
Τελευταία ενημέρωση: 04/06/2019 - 22:31

Κρυμμένη μέσα στο βουνό με απόλυτο σκοπό την ησυχία

Διαδώστε:
Κρυμμένη μέσα στο βουνό με απόλυτο σκοπό την ησυχία

Η Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στον Νομό Καβάλας και μάλιστα στους πρόποδες του Όρους Παγγαίου, κοντά στην περίφημη κωμόπολη Νικήσιανη. Είναι κρυμμένη μέσα στο βουνό με απόλυτο σκοπό την ησυχία και την φυγή από την «φασαρία» του κόσμου. Συνορεύει με την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου και Υπεραγίας Θεοτόκου της Εικοσιφοινίσσης.

 

 

Κτήτορας της Ιεράς Μονής ήταν ο φιλομόναχος Μακαριστός Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Κυρός Αμβρόσιος, ο οποίος κυριαρχούμενος από ένθεο ζήλο επέλεξε την περιοχή για την ίδρυση μίας νέας Μονής αφιερωμένης στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο. Το 1977, στο νέο Μοναστήρι ήλθαν να εγκαταβιώσουν οι πρώτες μοναχές.

Με το πέρασμα του καιρού, η Μονή άνθησε πνευματικά, βλέποντας τα μέλη της Αδελφότητας να αυξάνουν και την επέκταση των υποδομών της να μεγαλώνει.

Ο παλαιός Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου ανακαινίζεται και είναι η καρδιά της πνευματικής ζωής της Μονής. Η Καθηγουμένη Γερόντισσα Ταξιαρχία Καλφοπούλου είναι ο αφανής ήρωας. Τρέχει παντού, ζητά, επαιτεί για το καλό της Μονής και πράγματι τα καταφέρνει. Απέναντι από το καθολικό δημιουργεί το φιλόξενο Αρχονταρίκι. Στην άλλη πλευρά της αυλής, το κτίριο του ξενώνα, δυναμικότητας 70 κλινών, για την φιλοξενία προσκυνητών.

 

 

 

Την 1η Οκτωβρίου 1995, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Κυρός Ευδόκιμος, έφερε με επισημότητα από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοϋπηκόου. Από τότε, ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια να ανεγερθεί ένας νέος και μεγάλος Ιερός Ναός, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου. Πράγματι, η Γερόντισσα τα καταφέρνει με την βοήθεια πολλών ευλαβών χριστιανών και σήμερα ο Ιερός Ναός δεσπόζει του κτιριακού συγκροτήματος.

 

 

Δύο μεγάλες πανηγύρεις δεσπόζουν, αυτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοϋπηκόου (1η Οκτωβρίου). Προς αγιασμό των πιστών φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανα: του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου, του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου, του Οσίου Δαυΐδ του εν Θεσσαλονίκη, του Οσίου Σεραφείμ, κ.α.

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟ ΕΚ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων