13/03/2019 13/03/2019 Το Σάββατο 9 Μαρτίου, η Εκκλησία τίμησε την μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων των εν τη λίμνη της Σεβαστείας μαρτυρησάντων και στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης πανηγύρισε με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια, η ιστορική και περικαλλής φερώνυμη ιερά μονή στον Πάρνωνα. Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκαν αρχικά ο όρθρος και η αρτοκλασία και στη...
13 Μαρτίου, 2019 - 18:01
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2019 - 18:08

Των Αγίων Τεσσαράκοντα στο μοναστήρι του Πάρνωνα (φώτο)

Διαδώστε:
Των Αγίων Τεσσαράκοντα στο μοναστήρι του Πάρνωνα (φώτο)

Το Σάββατο 9 Μαρτίου, η Εκκλησία τίμησε την μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων των εν τη λίμνη της Σεβαστείας μαρτυρησάντων και στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης πανηγύρισε με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια, η ιστορική και περικαλλής φερώνυμη ιερά μονή στον Πάρνωνα.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκαν αρχικά ο όρθρος και η αρτοκλασία και στη συνέχεια η πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και τη συμμετοχή των σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου, καθώς και πλειάδας κληρικών.

 

 

 

Στην μεστή νοημάτων ομιλία του, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, παίρνοντας αφορμή από το μαρτυρικό τέλος των Αγίων Τεσσαράκοντα, που -όπως ανέφερε- «με τον τρόπο αυτό διατράνωσαν την πίστη τους και κέρδισαν την Βασιλεία των Ουρανών, επιχείρησε ένα παραλληλισμό με τη σύγχρονη εποχή, όπου στη χώρα μας δυστυχώς τα μεγάλα όχι σπανίζουν και επικρατούν τα εύκολα ναι, που έχουν ως αποτέλεσμα την αλλοτρίωση της ελληνορθόδοξης ταυτότητάς μας και την απώλεια -με αλόγιστο τρόπο- κεκτημένων αιώνων». Ο σεβασμιώτατος, στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον κ. Ευστάθιο για την τιμητική πρόσκληση, ενώ μίλησε με επαινετικά λόγια για τον ηγούμενο και την αδελφότητα της μονής, που -όπως είπε- «έχουν μετατρέψει το ευλογημένο αυτό προσκύνημα σε ‘’πνευματικό φάρο‘’ για την ευρύτερη περιοχή». Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε στο πολυπληθές εκκλησίασμα να έχει την ευλογία και την προστασία των τιμώμενων Αγίων και να διάγει μία εποικοδομητική πνευματικά Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

 

 

 

 

 

Προ της απολύσεως, ο Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε αρχικά τους σεβασμιώτατους Μητροπολίτες και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο για την παρουσία τους, τους κληρικούς, τους ιεροψάλτες, καθώς και τους προσκυνητές που κατέκλυσαν και τις δύο ημέρες τη μονή. Στη συνέχεια εξήρε τον ηγούμενο της μονής π. Εφραίμ και τα υπόλοιπα μέλη της αδελφότητας «για την αρμονική συνύπαρξή τους, την θυσιαστική τους αγάπη, την βαθιά τους πίστη στο Θεό, την πνευματικότητα και την ολοπρόθυμη προσφορά τους σε όποιον επιθυμεί να αναπαυτεί κάτω από το πετραχήλι τους και να ακούσει τα θεόπνευστα λόγια τους». Κατακλείοντας την ομιλία του, ο κ. Ευστάθιος ευχήθηκε «η θυσία των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων να αποτελέσει για όλους μας παράδειγμα πίστης, θέλησης και αρετής».

Ακολούθως, ως είθισται, προσφέρθηκε μοναστηριακό κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές. Στις θρησκευτικές τελετές παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Αθ. Δαβάκης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδ. Τζανετέα, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευ. Βαλιώτης και ο στρατιωτικός διοικητής Λακωνίας Ταξίαρχος κ. Ιορδ. Χατζηνικολάου.

 

 

ΠΗΓΗ:  Χρήστος Πετρούλιας / lakonikos.gr

Φωτο: ΙΜΜΣ

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων