20/07/2020 20/07/2020 Στην ιστορική Ι. Μονή του Προφήτου Ηλιού, στη Ζάχολη Κορινθίας, χοροστάτησε χθες, 19 Ιουλίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό επί τη Εορτή της ως εις ουρανού πυρφόρου ανόδου του Αγίου Ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου. Τον σεπτό Ποιμενάρχη πλαισίωσαν Ιερείς της Ι. Μητροπόλεως μας και άλλων Ι. Μητροπόλεων, ενώ...
20 Ιουλίου, 2020 - 15:14
Τελευταία ενημέρωση: 20/07/2020 - 15:19

Με ύμνους & ψαλτοτράγουδα η γιορτή του Προφήτη Ηλία στις Ι. Μ. της Κορίνθου

Διαδώστε:
Με ύμνους & ψαλτοτράγουδα η γιορτή του Προφήτη Ηλία στις Ι. Μ. της Κορίνθου

Στην ιστορική Ι. Μονή του Προφήτου Ηλιού, στη Ζάχολη Κορινθίας, χοροστάτησε χθες, 19 Ιουλίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό επί τη Εορτή της ως εις ουρανού πυρφόρου ανόδου του Αγίου Ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου.

Τον σεπτό Ποιμενάρχη πλαισίωσαν Ιερείς της Ι. Μητροπόλεως μας και άλλων Ι. Μητροπόλεων, ενώ η διακονία του Ι. Άμβωνος ανετέθη στον Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου και Καθηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, ο οποίος ομίλησε για τον θαυμαστό βίο του Αγίου Προφήτου Ηλιού.

Πριν την απόλυση ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Διονύσιος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η Αγία Εκκλησία μας δοκιμάζεται, ειδικά με τις προσπάθειες των «γειτόνων» Τούρκων, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να «προσβάλουν» τον Θεό και την Εκκλησία Του.

Τόνισε δε ότι, παρά τις συνεχείς και προκλητικές αυτές απόπειρες, εμείς οφείλουμε να προσευχόμαστε θερμά και να παρακαλούμε τον Θεό, τον Σωτήρα και Ευεργέτη μας, να μας δείξει τον δρόμο, που οφείλουμε ν’ ακολουθούμε, ώστε να ζούμε υπό την ευλογία Του. Ολοκαρδίως ευχήθηκε στην Καθηγούμενη της Ι. Μονής, Γερόντισσα Μαγδαληνή, στην Ι. Αδελφότητα και στους παρισταμένους ευσεβείς Πιστούς, απαλλαγμένοι από αμαρτήματα, να βαδίσουν αυτόν τον δρόμο, που παρέχει πάντα τα προς σωτηρία αιτήματα και Ζωή την Αιώνιο!

Το ίδιο απόγευμα και στο πανηγυρίζον Ι. Μετόχιο του Προφήτου Ηλιού, της Προτύπου Ι. Μονής Θεομήτορος, της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Λουτράκι, χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος πλαισιούμενος από Ιερείς της Ι. Μητροπόλεως μας και άλλων Ι. Μητροπόλεων. Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στον πύρινο Προφήτη Ηλία, του οποίου η καρδιά εκαίετο από την αγάπη για τον αληθινό Θεό, καθώς και στην ζωή του, η οποία ήταν ένας συνεχής αγώνας από δοκιμασίες και θαυμαστά γεγονότα. Ο Προφήτης Ηλίας αγωνίστηκε μόνος του εναντίον μιας διεστραμμένης κοινωνίας και μιας θρησκείας, που μόνο τον νόμο του Θεού δεν δίδασκε και κατάφερε με την χάρη του Θεού να ξυπνήσει συνειδήσεις και να επαναφέρει, μέσω της μετανοίας, τον λαό του Ισραήλ στην ορθή λατρεία του Θεού.

Αφού μετέφερε τις ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου, προέτρεψε τους Πιστούς να μιμηθούν τον ζήλο του Προφήτου Ηλιού, ώστε η βιωτή τους να ξυπνά συνειδήσεις και να επαναφέρει τους παραστρατημένους αδελφούς τους στον δρόμο του Θεού! Συμπροσευχόμενες παρέστησαν η Γερόντισσα Ιωάννα, Ηγουμένη του Ι. Ησυχαστηρίου «Άγιος Γεράσιμος» Περαχώρας με μέλη της Αδελφότητος και Μοναχές της Ι. Μονής Οσ. Παταπίου Λουτρακίου.

Σήμερα, ανήμερα της Εορτής και στο ως άνω Ι. Μετόχιο τελέσθηκε δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του σεπτού Ποιμενάρχου κ. Διονυσίου και συνιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου. Τους αγίους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, ο οποίος, κατά παράκληση του Σεβ. Μητροπολίτου μας, εξεφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας ομιλών για τον βίο του Αγίου και Ιερείς της Ι. Μητροπόλεως μας και άλλων Ι. Μητροπόλεων. Τους Ιεροψαλτικούς Χορούς εκόσμησαν ο κ. Σωτήριος Κουτσούρης και τα μέλη της χορωδίας του.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ευχαρίστησε ενθέρμως τον άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού για την ομιλία και την παρουσία του, ως και τους Ιεροψάλτες για την ωραία απόδοση των ύμνων της εορτής του Προφήτη, ευχόμενος στην Αδελφότητα της Ι. Μονής και στους πολυπληθείς προσκυνητές να εμφορούνται από τον ζήλο του Προφήτη Ηλία και να αγωνίζονται για την απόκτηση της Βασιλείας του Θεού!

Ακολούθησε «κέρασμα» στο Αρχονταρίκι του Ι. Μετοχίου και στην συνέχεια Μοναστηριακή Τράπεζα, όπου και πάλι τα μέλη της Χορωδίας απέδωσαν ύμνους, ψαλτοτράγουδα και τη φήμη του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, με την οποία έλαβε πέρας η Ι. Πανήγυρις.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων