11/09/2021 11/09/2021 Με επίκεντρο τον Ιερό Ναό τον αφιερωμένο στον Άγιο Εθνοϊερομάρτυρα Χρυσόστομο Μητροπολίτη Σμύρνης εορτάσθηκε την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021 η μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου στην Ιστορική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων. Το απόγευμα της παραμονής της Εορτής, του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού προηξήρχε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος,...
11 Σεπτεμβρίου, 2021 - 11:29
Τελευταία ενημέρωση: 11/09/2021 - 11:38

Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «Να επιλέξουμε σε ποια μεριά της ιστορίας θα τοποθετηθούμε»

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «Να επιλέξουμε σε ποια μεριά της ιστορίας θα τοποθετηθούμε»

Με επίκεντρο τον Ιερό Ναό τον αφιερωμένο στον Άγιο Εθνοϊερομάρτυρα Χρυσόστομο Μητροπολίτη Σμύρνης εορτάσθηκε την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021 η μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου στην Ιστορική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων.

Το απόγευμα της παραμονής της Εορτής, του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού προηξήρχε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, πλαισιούμενος από τον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Ερυθρών Αρχιμ. π. Δωρόθεο Βουρλή, τους Πατέρες της Ιεράς Αδελφότητος, καθώς και άλλους Κληρικούς.

Ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος π. Άγγελος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στον ιερό σύνδεσμο της ιερωσύνης και του μαρτυρίου, ο οποίος κηρύττεται μέσα από την θυσία του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης. Ο π. Άγγελος επίσης μετέφερε σε όλους τις εγκάρδιες πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Συμεών, ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στην Αθήνα.

Ανήμερα της Εορτής στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος στην συνέχεια τέλεσε και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Στις Ιερές Ακολουθίες, οι οποίες μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm), έψαλλε Βυζαντινός χορός υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ναού του Πολιούχου Λαμίας Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά και Καθηγητού του Ωδείου του Ι. Μ. Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» κ. Αναργύρου Βλάχου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Σήμερα εορτάζουμε και πανηγυρίζουμε τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης, ενός Αγίου που μαρτύρησε για την πίστη και την πατρίδα, για την αγάπη στον Χριστό και κυρίως μαρτύρησε, γιατί ως καλός ποιμένας θέλησε να μείνει μέχρι τέλους δίπλα στο ποίμνιό του.

Όταν εορτάζουμε τέτοιους Αγίους βρισκόμαστε αντιμέτωποι μπροστά σε αμείλικτα ερωτήματα και αμείλικτες προκλήσεις που θέτει η ιστορία, γιατί ο καθένας από εμάς καλείται υπεύθυνα να τοποθετηθεί απέναντι στην ιστορία και στις προκλήσεις της και να αποφασίσει σε ποια μεριά της ιστορίας θέλει να ανήκει.

Είναι απαραίτητο να προσεγγίσουμε τον Άγιο Χρυσόστομο, τον οποίο εορτάζουμε σήμερα, με παρρησία και τόλμη και ειλικρίνεια και να καθρεφτίσουμε το πρόσωπό μας μπροστά στα γεγονότα της ζωής του.

Ο Άγιος Χρυσόστομος υπήρξε ρηξικέλευθος ποιμένας, πρωτοποριακός, προοδευτικός με τη γλώσσα της εποχής, γι’ αυτό οι δήθεν ευσεβείς της εποχής, που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, καλλίτερα από τους Πατέρες της Εκκλησίας, τον συκοφάντησαν και τον συκοφαντούν ακόμα και σήμερα.

Ο Άγιος Χρυσόστομος με το αίμα της καρδιάς του και της ζωής του υπέγραψε την πίστη του και την πατρίδα του, τη φιλοπατρία του πάνω στην Αγία Τράπεζα μαρτυρώντας για τον Χριστό. Αν είμαστε αληθινοί χριστιανοί και αγαπάμε τον εαυτό μας αυτό πρέπει να κοιτάξουμε σήμερα.

Καλούμεθα σήμερα σε εποχή κρίσης να επιλέξουμε σε ποια μεριά της ιστορίας θα τοποθετηθούμε. Θα ακολουθήσουμε και εμείς τον ανορθολογισμό, την υποκρισία, τον ψευτοευσεβισμό που συκοφάντησε και κατηγόρησε τον Χρυσόστομο Σμύρνης; Ή θα ακολουθήσουμε την αλήθεια του Χριστού. Θα εμπιστευθούμε τους ποιμένες της Εκκλησίας, τους Πνευματικούς μας Πατέρες, οι οποίοι γνωρίζουν πολλά περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε εμείς; Όπως γνώριζε περισσότερα ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης.

Παρ’όλο που του διασφάλιζαν τρόπο διαφυγής αυτός έμενε εκεί μέχρι τέλους και έδωσε το αίμα του και μαρτύρησε με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο»

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής και στους Πατέρες της Αδελφότητος:

«Κλείνοντας στέλνω ένα μήνυμα, κρούω συναγερμό και κώδωνα: οι χριστιανοί δοκιμάζονται σε εποχή κρίσεως, σε εποχές διχασμών και σε εποχές αμφιβολιών. Τέτοια ήταν η εποχή του Αγίου Χρυσοστόμου. Κάποιοι χριστιανοί τον ακολούθησαν και τον θεωρούσαν και τον θεωρούν Άγιο και τον τιμούν και τον εμπιστεύθηκαν και αγίασαν και αυτοί μαζί του. Κάποιοι άλλοι προτίμησαν να τον κατηγορήσουν, να τον θεωρήσουν κοσμικό και προδότη, ακόμη και μασόνο!!. Πρέπει να διαλέξουμε ποιον δρόμο θα πάρουμε και εμείς σήμερα και η ευθύνη είναι δική μας».

Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του τόπου και αρκετοί προσκυνητές.

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Αγγελής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων