12/09/2022 12/09/2022 Αρχιερατικό συλλείτουργο τελέσθηκε στον Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου, Μητροπολίτου Σμύρνης, και των συν αυτώ αναιρεθέντων μαρτύρων στην ιστορική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Αγιάς  στα Καμένα Βούρλα. Στον Πανηγυρικό Όρθρο χοροστάτησε ο Συνοδικός Ιεράρχης, Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος προηξήρχε ακολούθως και στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, συνιερουργούντων του Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου και του...
12 Σεπτεμβρίου, 2022 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 12/09/2022 - 18:20

Μητροπολίτης Μάνης: Ο άνθρωπος που χάνει την ιστορική του μνήμη ομοιάζει σαν κούφιο νεφέλωμα (BINTEO/ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Μάνης: Ο άνθρωπος που χάνει την ιστορική του μνήμη ομοιάζει σαν κούφιο νεφέλωμα (BINTEO/ΦΩΤΟ)

Αρχιερατικό συλλείτουργο τελέσθηκε στον Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου, Μητροπολίτου Σμύρνης, και των συν αυτώ αναιρεθέντων μαρτύρων στην ιστορική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Αγιάς  στα Καμένα Βούρλα.

Στον Πανηγυρικό Όρθρο χοροστάτησε ο Συνοδικός Ιεράρχης, Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος προηξήρχε ακολούθως και στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, συνιερουργούντων του Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου και του οικείου ιεράρχη επίσης Συνοδικού Ιεράρχη, Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο προεξάρχων Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου και στα διδάγματα που εκπηγάζουν από το μαρτύριο του και από τη Μικρασιατική Καταστροφή και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Η σημερινή ημέρα, η αφιερωμένη στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Χρυσόστομο Μητροπολίτη Σμύρνης, είναι πολύ σημαντική ημέρα και τρεις βιβλικοί λόγοι έρχονται να επιβεβαιώσουν την σημαντικότητα αυτής της ημέρας.

«Γίνου πιστός άχρι θανάτου, και δώσω σοι τον στέφανον της ζωής». Οι αμαράντινοι στέφανοι δίδονται στην αιωνιότητα και ταιριάζει αυτός ο λόγος στον Άγιο Χρυσόστομο Μητροπολίτη Σμύρνης, γιατί έμεινε πιστός μέχρι θανάτου.

Η μίτρα του Αγίου Χρυσοστόμου έγινε αγκάθινο στεφάνι και από αγκάθινο στεφάνι έγινε αμαράντινος στέφανος αιωνιότητος και αγιότητος με άνθη ευωδιαστά στον κήπο της Εδέμ. Παρέμεινε πιστός μέχρι θανάτου μαζί με το ποίμνιο του και θυσιάστηκε.

Ο δεύτερος βιβλικός λόγος: «Εγώ ειμι ο ποιμήν ο καλός. ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων».

Την τραγική ημέρα, όπου ο Άγιος Χρυσόστομος λειτούργησε στον σπουδαίο Ναό της Αγίας Φωτεινής στην Σμύρνη, ολίγο προτού συλληφθεί είπε στους πιστούς: «τώρα παιδιά μου, δοκιμάζεται η πίστη μας. Μείνετε πιστοί μέχρι θανάτου. Ο καλός ποιμήν σημαίνει αρίστη ποιμαντική διακονία, σημαίνει αποστολή μέσα στον λαό του Θεού και ο Χρυσόστομος Σμύρνης αυτό έκανε, μεριμνούσε για όλους μέρα και νύκτα. Ήταν ο καλός ποιμένας, γιατί ήξερε ότι ο καλός ποιμένας δεν εγκαταλείπει το ποίμνιο… Πραγματικά αυτό ένιωθε και αυτό καλλιεργούσε μέσα του ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος. Τίποτα δεν είναι ικανό να μας χωρίσει από την αγάπη του Χριστού. Ένιωθε την αφοσίωση, ψυχή τε και σώματι και από τον εσταυρωμένο Κύριο που ενατένιζε και λάμβανε τη δύναμη και έπαιρνε αποφάσεις.

Ζούμε 100 χρόνια από το 1922 από τη Μικρασιατική από εκείνα τα Άγια Χώματα που φέτος έρχονται ενώπιον μας σκεπτόμεθα και προβληματιζόμεθα. Ζούμε σε μια εποχή ηθικής παρακμής και χάνεται η αποϊεροποίηση. Όταν ο άνθρωπος απομακρύνεται από τον Θεό, ο άνθρωπος νομίζει ότι είναι υπεράνθρωπος και αλαζόνας, παρά ταύτα όμως ο άνθρωπος βασανίζεται. Σε αυτή την παρακμή της εποχής μας έρχονται αυτά τα τρία βιβλικά διδάγματα να μας προβληματίσουν. Μήπως εκεί που ο Θεός βάζει τελεία εμείς βάζουμε ερωτηματικό; Άραγε εμείς τι βαθμό παίρνουμε στη διακονία του πλησίον; Έχουμε αυτή τη χαρά της προσφοράς και της διακονίας; Βαθμολογούμε τον εαυτό μας για την αγάπη μας προς τον Χριστό και προς την Εκκλησία και προς τους Αγίους και προς τη χριστιανική μας παράδοση, τα ιερά και τα όσια; Ποια αγάπη έχουμε; Ας προβληματιστούμε»

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος ανέφερε: «Σήμερα που έχουμε αυτή την ανάμνηση αυτής της τραγωδίας με πρώτο τον Εθνοϊερομάρτυρα Άγιο Χρυσόστομο Μητροπολίτη Σμύρνης, είναι μία αφορμή για μνήμη και οράματα. Αλίμονο στον άνθρωπο που χάνει την ιστορική του μνήμη και δεν έχει οράματα. Ομοιάζει σαν κούφιο νεφέλωμα. Ο άνθρωπος πρέπει να ζήσει με τις ιστορικές μνήμες και με τη διδαχή που φέρνουν τα οράματα, γιατί το όραμα είναι πηγή έμπνευσης για το μέλλον. Το 1922 ο «Ήλιος» Άγιος Χρυσόστομος έδυσε με το μαρτύριο του, ανέτειλε όμως ένας άλλος λαμπρότερος ήλιος στον παράδεισο, στο ουράνιο θυσιαστήριο και μέσα από τον Παράδεισο ο Άγιος Χρυσόστομος μας βλέπει όλους. Και από εμάς τιμή, σεβασμός, γόνυ ευλαβείας αρμόζει».

Ο οικείος ιεράρχης, Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών προσεφώνησε και ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς για την ευλογητή παρουσία τους στην Ιερά Πανήγυρη και στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Ακολούθησε αρχοντική δοχή και φιλοξενία από τον Άγιο Καθηγούμενο και τους Πατέρες της Αδελφότητος προς τους Αγίους Αρχιερείς, τους Καθηγουμένους, τους άρχοντες και τους πιστούς, στο μπαλκόνι της Μονής με θέα την θάλασσα του Μαλιακού Κόλπου.

Τους Αγίους Αρχιερείς πλαισίωσαν οι Άγιοι Καθηγούμενοι: της Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου Στυλίδος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ, της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αλιάρτου Αρχιμ. π. Σιλουανός και της Ιεράς Μονής Παναγίας Άνω Ξενιάς Αλμυρού Αρχιμ. π. Νεκτάριος, καθώς και ο οικείος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αγιάς Καμένων Βούρλων Αρχιμ. π. Σεραφείμ.

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων