18/07/2021 18/07/2021 Με κατάνυξη, μεγαλοπρέπεια και με πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού covid-19 που επιβάλλει η Ελληνική Πολιτεία και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας, εορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Μαρίνας στην ομώνυμη Ιερά Μονή της, στη Βόνη Πεδιάδος Ηρακλείου. Όλες τις ημέρες που προηγήθηκαν της κυριωνύμου ημέρας, οι χιλιάδες...
18 Ιουλίου, 2021 - 14:56
Τελευταία ενημέρωση: 18/07/2021 - 15:16

Μνήμη της Αγίας Μαρίνας στην ομώνυμη Μονή Βόνης Πεδιάδος

Διαδώστε:
Μνήμη της Αγίας Μαρίνας στην ομώνυμη Μονή Βόνης Πεδιάδος

Με κατάνυξη, μεγαλοπρέπεια και με πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού covid-19 που επιβάλλει η Ελληνική Πολιτεία και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας, εορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Μαρίνας στην ομώνυμη Ιερά Μονή της, στη Βόνη Πεδιάδος Ηρακλείου.

Όλες τις ημέρες που προηγήθηκαν της κυριωνύμου ημέρας, οι χιλιάδες προσκυνητές, απ’ όλα τα μέρη της Κρήτης και της Ελλάδας που συνέρρευσαν στο Μοναστήρι, είχαν την ευκαιρία να λειτουργηθούν, να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα Λείψανα και τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Μαρίνας.

Προς αποφυγήν του συνωστισμού, από τις αρχές του μηνός Ιουλίου, τελούνταν καθημερινά νυχτερινή Θεία Λειτουργία, οι ακολουθίες του Εσπερινού και της Παράκλησης της Αγίας, ενώ ιερείς βρίσκονταν όλο το εικοσιτετράωρο για τις ανάγκες και την εξομολόγηση των πιστών.

Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 16 Ιουλίου το πρωί, κατά το έθος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο καθολικό της Ιεράς Μονής, πλαισιωμένος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μελχισεδέκ Αμπελικάκη, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Αγαθάγγελο Γιανναράκη, τον Πρωτοπρ. κ. Εμμανουήλ Κοσιδεκάκη και τον Αρχιδιάκονο κ. Κωνσταντίνο Αρμενάκη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός εσπερινός της εορτής χοροστατούντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου, ο οποίος απηύθυνε στο εκκλησίασμα ψυχωφελή ομιλία, αναφερόμενος στη βιωτή και τα θαύματα που επιτελεί η Αγία Μαρίνα, ευχαριστώντας παράλληλα τον επιχώριο Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ανδρέα για την γενομένη προς αυτόν τιμή.

Στον πανηγυρικό εσπερινό έλαβαν μέρος, οι Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες, κ. Κορνήλιος Αθανασάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, κ. Νήφων Βασιλάκης, Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, κ. Σίμων Βουτυριάδης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καλλέργη, κ. Ιερόθεος Χιώτης, κ. Αγαθάγγελος Γιανναράκης, ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. κ. Πέτρος Ψυλλάκης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου και ο Αρχιδιάκονος κ. Κωνσταντίνος Αρμενάκης.

Αργά το βράδυ, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία από τον Μέγα Πρωτοσύγκελλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόδωρο Μεϊμάρη, με τη συμμετοχή του Διακόνου κ. Πέτρου Παναγιωτάκη, εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Την κυριώνυμο ημέρα, Σάββατο 17 Ιουλίου, τελέστηκε ο Όρθρος και η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και του Σεβ.Μητροπολίτη Αρχκαλοχωρίου κ. Ανδρέα.

Το Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος, ο οποίος εκφώνησε πνευματικού επιπέδου κήρυγμα. Αναφέρθηκε στην ευλάβεια των ανθρώπων προς την Αγία Μαρίνα στο μαρτύριο του αίματος που υπέμεινε, κερδίζοντας τον αμαράντινο της νίκης στέφανο.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Σεβ. κ. Ανδρέας, ευχαριστώντας θερμά τους παρευρισκόμενους Αρχιερείς για την αποδοχή της πρόσκλησης.

Επιπρόσθετα, επεσήμανε την ευθύνη που έχουμε όλοι στο ουράνιο επιτίμιο του κορονοϊού και προέτρεψε τους πάντες να προσευχηθούν για τον πνευματικό αυτό πειρασμό και να λάβουν το εμβόλιο κατά του covid-19, προκειμένου να σταματήσει η διασπορά και πνευματικά και εν τοις πράγμμασι. Είπε επίσης ότι η αγκαλιά της Εκκλησίας είναι ανοιχτή για όλους και για τους εμβολιασμένους και για τους μη εμβολιασμένους.

Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή της πανηγύρεως, τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος και τον Δήμαρχο κ. Μανώλη Φραγκάκη, την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείουκ. Εμμανουήλ Παπαδάκη, το Α.Τ. Αρκαλοχωρίου, την Τροχαία Ηρακλείου, την Πυροσβεστική, το τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ TV και ιδιαιτέρως τον πρόεδρο του κ. Αντώνη Δημητρίου, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, το Ε.Κ.Α.Β Κρήτης, τη Διοικούσα Επιτροπή της Ιεράς Μονής τον Αρχιμανδρίτη κ. Μεθόδιο Φλουρή και τον Πρωτοπρ. του Οικουμενικού Θρόνου κ. Στυλιανό Βλαστό, τους κληρικούς και λαϊκούς, τους ιεροψάλτες π. Νικόλαο Σταματάκη, κ. Μιχάλη Καπελλάκη και Βασίλειο Δαμιανάκη, τη χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Ανδρέα Κτήτης, τον κ. Μιχάλη Κορναράκη και το παραδοσιακό συγκρότημα «Ερφαλής», την μεγάλη δωρήτρια των τοιχογραφιών του Καθολικού της Ιεράς Μονής κα Μαρία Πάππας και τη δωρήτρια των ανθοστολισμών κα Μαρία Συντηχάκη, τους εθελοντές και τις εθελόντριες, τις χιλιάδες ευλαβών προσκυνητών, τους οποίους επαίνεσε για τη συνετή στάση που επέδειξαν ως προς τα μέτρα αποφυγής της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Το Ιερό Θυσιαστήριο κύκλωσαν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ειρηναίος Μπατσάκης, Κωδικογράφος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, οι Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες κ. Θεοφύλακτος Μηλιαράκης και Διονύσιος Κασιμάτης, εκ της Ιεράς Μονής Επανωσήφη, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικ. Θρόνου κ. Μελχισεδέκ Αμπελικάκης, ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. κ. Πέτρος Ψυλλάκης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, οι Διάκονοι κ. Ευγένιος Μανδελένης, κ. Κωνστανίνος Λαδωμένος και κ. Μαρίνος Δασκαλάκης.

Προσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα παρέστησαν, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καλλέργη Πανοσ. Αρχιμ. κ. Σίμων Βουτυριάδης, ο Αναπλ. Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρα Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. κ. Σπυρίδων Φουκαράκης και ο Διάκονος κ. Εμμανουήλ Κυριακάκης, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου.

Προ του τέλους της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της θαυματουργής Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Μαρίνας, πέριξ της Μονής.

Το εσπέρας της Εορτής, τελέστηκε ο μεθέορτος εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας όπου τέλεσε και το κτητορικό μνημόσυνο.

 

Από τον πανηγυρικό εσπερινό:

 

Νυχτερινή Θεία Λειτουργία από τον Μέγα Πρωτοσύγκελλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόδωρο Μεϊμάρη

 

Από την Θεία Λειτουργία:

 

 

Από το κτητορικό μνημόσυνο:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων