31/05/2023 31/05/2023 Η Θεσσαλονίκη είναι μια ιστορική πόλη που συνεχώς σε ταξιδεύει στο χρόνο και σε κάνει να ανακαλύπτεις κάθε φορά μοναδικούς θησαυρούς σε όποια γωνιά και αν περπατήσεις. Κάνοντας μία βόλτα στα πλακόστρωτα της Aνω Πόλης και συγκεκριμένα στην οδό Επιμενίδου, θα συναντήσετε στο βάθος ενός στενού δρόμου τη μικρή εκκλησία της μονής Λατόμου, γνωστή με...
31 Μαΐου, 2023 - 15:30
Τελευταία ενημέρωση: 31/05/2023 - 14:32

Μονή Λατόμου: Το περίφημο ψηφιδωτό με τον έφηβο Ιησού (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Μονή Λατόμου: Το περίφημο ψηφιδωτό με τον έφηβο Ιησού (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Η Θεσσαλονίκη είναι μια ιστορική πόλη που συνεχώς σε ταξιδεύει στο χρόνο και σε κάνει να ανακαλύπτεις κάθε φορά μοναδικούς θησαυρούς σε όποια γωνιά και αν περπατήσεις.

Κάνοντας μία βόλτα στα πλακόστρωτα της Aνω Πόλης και συγκεκριμένα στην οδό Επιμενίδου, θα συναντήσετε στο βάθος ενός στενού δρόμου τη μικρή εκκλησία της μονής Λατόμου, γνωστή με το νεότερο όνομα του Οσίου Δαβίδ.

Ο «κρυμμένος» από τα μάτια του κόσμου ναός, βρίσκεται στο κέντρο μίας όμορφης αυλής γεμάτη με ανθισμένα λουλούδια και μεγάλα δέντρα. Οι σπάνιες ιστορικές τοιχογραφίες, αλλά και η εξαιρετική θέα προς το Θερμαϊκό, αποτελούν πόλο έλξης για δεκάδες πιστούς αλλά και τουρίστες.

Η εκκλησία του Οσίου Δαβίδ σύμφωνα με την παράδοση κατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. και είναι ιδιαίτερα γνωστή για το ψηφιδωτό που παρουσιάζει τον Ιησού σε εφηβική ηλικία.

Η προσωνυμία «Λατόμου» οφείλεται στα λατομεία που υπήρχαν στην περιοχή, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα του αποδόθηκε η ονομασία Oσιος Δαβίδ, για να τιμηθεί ο ασκητής Aγιος της Θεσσαλονίκης.

Το περίφημο παλαιοχριστιανικό ψηφιδωτό, απεικονίζει το όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ με αγένειο τον Χριστό, περιβαλλόμενο από ουράνιες δυνάμεις και προφήτες.

Κατά τη διάρκεια της εικονομαχίας το ψηφιδωτό καλύφθηκε με δέρμα βοδιού και κονίαμα, αλλά μετά από ένα σεισμό το (813 – 820) αποκαλύφθηκε και μέχρι σήμερα είναι ορατό στους επισκέπτες.

Επίσης, σημαντικές είναι η εξαιρετικής ποιότητας τοιχογραφίες στη νότια καμάρα, οι οποίες χρονολογούνται στα τέλη του 12ου αιώνα. Από αυτές σώζονται ακέραιες η Γέννηση και η Βάπτιση του Χριστού. Στον ανατολικό τοίχο της βόρειας καμάρας σώζονται τμήματα τοιχογραφιών των αρχών του 14ου αιώνα.

Το 1988, ο ναός Οσίου Δαβίδ εντάχθηκε μαζί με άλλα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Πηγή: Thes.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων