17/06/2021 17/06/2021 Στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία χοροστάτησε σήμερα, 17/6/2021, στην Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος διηγήθηκε στο ποίμνιο όσα θυμόταν από πρότερες εμπειρίες του με τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη και τον προηγούμενο Ηγούμενο της Μονής, αείμνηστο Αρχιμανδρίτη Κύριλλο.     «…Ζήσαμε κοντά στον Άγιο Ιάκωβο και τον...
17 Ιουνίου, 2021 - 18:11
Τελευταία ενημέρωση: 17/06/2021 - 18:12

ΕΥΒΟΙΑ: Ο Αιτωλίας Κοσμάς θυμάται στον Όσιο Δαυίδ

Διαδώστε:
ΕΥΒΟΙΑ: Ο Αιτωλίας Κοσμάς θυμάται στον Όσιο Δαυίδ

Στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία χοροστάτησε σήμερα, 17/6/2021, στην Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος διηγήθηκε στο ποίμνιο όσα θυμόταν από πρότερες εμπειρίες του με τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη και τον προηγούμενο Ηγούμενο της Μονής, αείμνηστο Αρχιμανδρίτη Κύριλλο.

 

 

«…Ζήσαμε κοντά στον Άγιο Ιάκωβο και τον Άγιο -θα πω- Κύριλλο στιγμές μοναδικές…»

[…] Για εμάς, αυτή η στιγμή, η ημέρα αυτή, είναι πολύ μεγάλη..

Γιατί αξιωνόμαστε να ζήσουμε τη Θεία Λειτουργία εδώ, σ’ αυτή την ιστορική Ιερά Μονή, στην οποία έζησαν, την ανέβασαν και την αγίασαν Άγιοι, οι οποίοι δεν απέχουν πολύ από την δική μας εποχή και ημέρα.

Μπορεί να είναι κάπως πιο βαθύτερα στον χρόνο ο Άγιος Δαυίδ, αλλά ζήσαμε και τον Άγιο Ιάκωβο και τον Άγιο – θα πω – Κύριλλο..

Και ζήσαμε κοντά τους στιγμές μοναδικές..

Και είδαμε, ότι και το Πάθος και η Ανάσταση και το Πεντηκοστάριο και η Ανάληψη, ήταν μέσα τους και το ζούσαν και έδιναν τον εαυτό τους, τη ζωή τους στον Χριστό και μας δίδαξαν τρεις αρετές:

Την Πίστη, την αδίστακτη, την ακλόνητη,

την Αγάπη, χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις, αλλά και

την Ταπείνωση, τη μοναδική, η οποία τους ανέβασε πολύ ψηλά!

Μας αξίωσε ο Θεός, κι έτσι λειτουργήσαμε, Χάριτι Θεού, με τον Άγιο Ιάκωβο και θυμάμαι, πράγματι, πώς λειτουργούσε, με ποια Ταπείνωση, με ποια Πίστη αλλά και με ποια Αγάπη προς όλους…

Πώς ανέβαζε την Προσευχή του, πώς συγκλονιζόταν μπροστά στον Άγιο Άρτο, πώς έβλεπε φανερά τον Αμνό, επάνω στο Άγιο Δισκάριο, αλλά και πώς ήθελε να ενώσει, από αγάπη, όλους τους Χριστιανούς με τον Κύριο και αυτό, όπως άκουγα, τον απασχολούσε: να ενωθούν με τον Χριστό οι Χριστιανοί και να μην χάσουν την Σωτηρία.

Να θυμηθούμε τον Άγιο Κύριλλο, την Ταπείνωση, την άοκνη Προσευχή του, τη Διακονία του, το Χαριτωμένο μειδίαμά του, που πραγματικά έσπερνε και έδινε ευωδία και χαρά και ευλογία παντού.

Όλα αυτά, σήμερα, ας μας διδάξουν! […]

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος της ομιλίας του Σεβασμιωτάτου από τη σημερινή Θεία Λειτουργία, της οποίας προεξήρχε, στον Όσιο Δαυίδ.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων