17/10/2021 17/10/2021 Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Δ΄ Κυριακή Λουκά (17 Οκτωβρίου 2021), η Εορτή των Αγίων Πατέρων της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου, Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία. Τον Θείο Λόγο κήρυξε, με την ευλογία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, ο Καθηγητής και...
17 Οκτωβρίου, 2021 - 20:24
Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2021 - 20:22

Ο Καθηγητής Χρήστος Οικονόμου κήρυξε στο Μετόχι του Κύκκου

Διαδώστε:
Ο Καθηγητής Χρήστος Οικονόμου κήρυξε στο Μετόχι του Κύκκου

Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Δ΄ Κυριακή Λουκά (17 Οκτωβρίου 2021), η Εορτή των Αγίων Πατέρων της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου, Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε, με την ευλογία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Χρήστος Οικονόμου.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Αφορμή στο κήρυγμά του πήρε από τη σημερινή Ευαγγελική περικοπή και αναλύοντας την Παραβολή του Σπορέως (Λουκά 8,5-15), αναφέρθηκε στην αξία του παραβολικού λόγου του Χριστού και υπογράμμισε ότι οι Παραβολές κρύβουν πάντοτε ένα βαθύτερο πνευματικό νόημα, που έχει διδακτικό περιεχόμενο για τον κάθε άνθρωπο.

Στην προκειμένη περίπτωση είναι γνωστή η εικόνα του σπορέα, ο οποίος αυτή την εποχή πηγαίνει στα χωράφια του για να σπείρει. Ασφαλώς ο σπόρος κρύβει το μυστήριο της ζωής και του θανάτου. Όπως ο σπόρος θάπτεται και εξαφανίζεται στο χώμα, όμως σε λίγο χρόνο επανεμφανίζεται, έτσι και ο άνθρωπος θάπτεται και αναμένεται η ανάσταση του, όπως στην περίπτωση της ταφής και της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού. Από ένα σπόρο είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο δάσος, από τον σπόρο προέρχεται η παραγωγή του σιταριού από το οποίο τρέφεται ολόκληρη η ανθρωπότητα.

«Κέντρο αναφοράς της παραβολής του Σπορέα είναι η καρδιά του ανθρώπου», τόνισε, γιατί ακριβώς αποτελεί το κέντρο της ανθρώπινης ύπαρξης. Γι’ αυτό και ο Χριστός μιλά για τη σκληρή καρδιά, η οποία συμπεριφέρεται σκληρά και απάνθρωπα στον κάθε άνθρωπο. Απουσιάζουν τα σπλάχνα οικτιρμών, η αγάπη και η ευσπλαχνία προς τον πονεμένο συνάνθρωπο. Ο σκληρός άνθρωπος είναι ιδιοτελής και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το προσωπικό του συμφέρον. Αυτή η σκληρότητα εκδηλώνεται προς τον κάθε άνθρωπο χωρίς οίκτο και έλεος. Αυτό βλέπουμε να επεκτείνεται όχι μόνο προς το οικογενειακό περιβάλλον, αλλά, κατά αντιστοιχία, επεκτείνεται από έθνος σε έθνος και έτσι δημιουργούνται οι πόλεμοι, το εθνικό μίσος των διαφόρων λαών και εμείς εδώ στην Κύπρο γνωρίσαμε τη σκληρότητα των Τούρκων με την εισβολή των ορδών του Αττίλα απρόσκλητα στο νησί μας. Οι Παγκόσμιοι πόλεμοι είναι αποτέλεσμα αυτής της σκληρότητας της ανθρώπινης καρδιάς.

Η δεύτερη κατηγορία είναι η πέτρινη καρδιά. Ο λόγος του Θεού όταν πέφτει σε πέτρινη καρδιά δεν καρποφορεί. Στην καθημερινή ζωή μας μιλούμε για ανθρώπους οι οποίοι έχουν πέτρινη καρδιά. Μιλούμε για ανθρώπους που έχουν καρδιά πέτρα γι’ αυτό μένει ασυγκίνητη στον πόνο του συνανθρώπου του, δε συγκινείται από τη δυστυχία τον πόνο και τη θλίψη του συνανθρώπου του, διότι δεν διαθέτει καρδιά με σπλάχνα οικτιρμών ούτε αγάπη στον πλησίον. Αποτέλεσμα αυτής της ανθρώπινης σκληρότητας, ανέφερε ο κ. Οικονόμου, είναι η εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο, όπως διαπιστώνουμε με τις εκτεταμένες πλημμύρες και τις καταστροφές της φύσης, ο άνθρωπος εισπράττει την καταστροφή του φυσικού του περιβάλλοντος.

Και αυτό το βλέπουμε και το εισπράττουμε όχι μόνο στο δικό μας γεωφυσικό περιβάλλον, αλλά από τις καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ευτυχώς που η τρίτη κατηγορίας καρδιάς, κατά την παραβολή του Σπορέως είναι η αγαπώσα καρδιά, όπως εκφράστηκε από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό και την Εκκλησία του. Ο Χριστός, ανέφερε ο καθηγητής, τόσο πολύ αγάπησε τον κόσμο ολόκληρο, γι’ αυτό παρέδωσε τον εαυτό του στον θάνατο, ώστε να σωθεί ο κόσμος δι’ αυτού. Αυτή την αγαπώσα καρδιά διέθεταν και οι μιμητές του Χριστού οι Άγιοι, οι οποίοι ευαρέστησαν τον Θεό και τους καταξίωσε από το κατ’ εικόνα να οδηγηθούν στην Αγιότητα και στη θέωση, διαθέτοντας αγαπώσα καρδιά και σπλάχνα οικτιρμών.

Και κατέληξε ο καθηγητής Οικονόμου, τονίζοντας ότι ο άνθρωπος πρέπει να αποκτήσει, με τη χάρη και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, καθαρότητα καρδιάς, σπλάχνα οικτιρμών στον συνάνθρωπο του, ώστε να πολιτεύεται με αγάπη προς τον κάθε άνθρωπο και ολόκληρη τη κτίση, ώστε να υπερβαίνει η φθορά και ο θάνατος και να υπάρχει η αρμονία του ανθρώπου με τον Θεό και τον άνθρωπο.

 

Παρακολουθήστε ολόκληρο το κήρυγμα του καθηγητή Χρήστου Οικονόμου εδώ:

https://youtu.be/KnUXMvdeAHg

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων