27/04/2022 27/04/2022 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος λειτούργησε στην Ιερά Μονή Ταλαντίου στο ορεινό Αραχναίο Αργολίδας την Τετάρτη της Διακαινησίμου 27 Απριλίου 2022. Το καθολικό της Ιερά Μονής είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και η Μονή είναι Μετόχι της Βυζαντινής Μονής του Αγίου Δημητρίου Καρακαλά στο Ναύπλιο. Η Ηγουμένη της Μονής μοναχή Χριστονύμφη, είχε φροντίσει...
27 Απριλίου, 2022 - 19:17
Τελευταία ενημέρωση: 27/04/2022 - 19:15

O Μητροπολίτης Αργολίδος λειτούργησε στην Ιερά Μονή Ταλαντίου

Διαδώστε:
O Μητροπολίτης Αργολίδος λειτούργησε στην Ιερά Μονή Ταλαντίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος λειτούργησε στην Ιερά Μονή Ταλαντίου στο ορεινό Αραχναίο Αργολίδας την Τετάρτη της Διακαινησίμου 27 Απριλίου 2022.

Το καθολικό της Ιερά Μονής είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και η Μονή είναι Μετόχι της Βυζαντινής Μονής του Αγίου Δημητρίου Καρακαλά στο Ναύπλιο.

Η Ηγουμένη της Μονής μοναχή Χριστονύμφη, είχε φροντίσει με κάθε λεπτομέρεια τα πάντα για την επίσκεψη του Μητροπολίτη Αργολίδος. Τον Μητροπολίτη συνόδευε ο Ιερέας π. Ιωάννης Γκιώνης και ο Ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Μίχος.

Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε μοναστηριακό κέρασμα.

Στο Αραχναίο, ή όπως το λένε οι ντόπιοι «Χέλι», βρίσκονται η Παλαιά και Νέα Μονή Ταλαντίου.

Το Αραχναίο βρίσκεται ανάμεσα στην οροσειρά της Τραπεζώνας και στο όρος Αραχναίο, σε απόσταση 30 χλμ από το Ναύπλιο. Στο ανατολικό άκρο του χωριού και ακριβώς μετά τη διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί από το Αραχναίο στο Λυγουργιό, βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην οποία έχει προσκολληθεί και ένα μικρό παρεκκλήσι.

Αυτός ο ναός ήταν και το πρώτο καθολικό της Μονής Ταλαντίου. Το μοναστήρι αυτό χτίσθηκε γύρω στα 1750 με 1770 .Βάση γραπτών μαρτυριών το μοναστήρι χτίσθηκε στην περιοχή εκείνη γιατί οι μοναχοί ήθελαν να απομακρυνθούν από το χωριό και το παλιό τους μοναστήρι.

Η ζωή του μοναστηριού ήταν συνεχής από ιδρύσεώς του μέχρι και το 1892 όπου συγχωνεύτηκε μαζί με άλλα μοναστήρια για 10 περίπου χρόνια κατόπιν ξαναλειτούργησε ως το 1993 όταν έμεινε χωρίς καμία μοναχή και ενώθηκε με την Mονή Καρακαλά. Αρχικά η Mονή είχε τη μορφή παραλληλόγραμμου συγκροτήματος, τώρα η δυτική πλευρά έχει κατεδαφιστεί και μόνο μια πέτρινη κολώνα έχει απομείνει. Το καθολικό της Mονής ανακαινισμένο βρίσκεται στο κέντρο του μοναστηριού και αποτελεί σταυρεπίστεγο κτίσμα με ημικυκλική αψίδα στο ιερό. Στη δυτική πλευρά υψώνεται ένα δίλοβο καμπαναριό.

Εσωτερικά έχει αγιογραφηθεί με διάφορες αγιογραφίες χωρίς να σώζεται η κτητορική επιγραφή που θα αποκάλυπτε το όνομα του αγιογράφου.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ – Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων