13/03/2023 13/03/2023 Στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου, όπου φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων και σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμά του για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος το Σάββατο, 11 Μαρτίου 2023, πλαισιούμενος από τους Πανοσ. Αρχιμ. π. Εφραίμ Ιωάννου, από το Φιλοθεΐτικο κελλί Παναγούδας Αγίου Όρους,...
13 Μαρτίου, 2023 - 18:16
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2023 - 16:18

Ο Μητροπολίτης Κορίνθου για τις αρετές και το έργο του Αγίου Σωφρονίου Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Κορίνθου για τις αρετές και το έργο του Αγίου Σωφρονίου Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου, όπου φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων και σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμά του για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος το Σάββατο, 11 Μαρτίου 2023, πλαισιούμενος από τους Πανοσ. Αρχιμ. π. Εφραίμ Ιωάννου, από το Φιλοθεΐτικο κελλί Παναγούδας Αγίου Όρους, π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως, π. Αρκάδιο Ραζνύ και τον Αρχιδιάκονο π. Δαμασκηνό Γεννηματά.

Στο κήρυγμά του προς την Ιερά Αδελφότητα και τους προσκυνητές της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον εορταζόμενο Άγιο Σωφρόνιο, ο Οποίος ξεχώρισε και ανεδείχθη πρότυπο αρετής και αγιότητος, υπό την ιδιότητά του ως μοναχού κατ᾿ αρχάς και ως Πατριάρχου Ιεροσολύμων περί τας δυσμάς του βίου του, εξασφαλίζοντας από τον Χαλίφη Ομάρ, τον περίφημο Αχτιναμέ, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου εις τα προσκυνήματα των Ιεροσολύμων. Επιπρόσθετα, διακρίθηκε και για το συγγραφικό του έργο και ειδικότερα τους βίους των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου, οι Οποίοι θαυματουργικώς εθεράπευσαν την τύφλωσή του και της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, αλλά και τις εξαιρετικές Ευχές του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων ως και την καλλιτέραν και προς το δογματικώς ορθόν διατύπωση της επιλυχνίου ευχαριστίας «Φως ιλαρόν», μαθητευθείς πλησίον αγίων ασκητών και Επισκόπων ως ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων, Πατριάρχης Αλεξανδρείας και ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής.

Στον επίλογο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην επέτειο της εις Πρεσβύτερον Χειροτονίας του, που έλαβε χώρα σαν σήμερα, πριν από 44 έτη, επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία τον «δέσμευσε» να ζει σωφρόνως και να είναι υπέρμαχος της Πίστεως και της Ορθοδοξίας, όπως οι εορταζόμενοι Άγιος Σωφρόνιος και Αγία Θεοδώρα, Βασίλισσα Άρτης έπραξαν, και καλό θα είναι όλοι μας να ζούμε σύμφωνα με το όνομα του Αγίου, με σωφροσύνη και δικαιοσύνη αλλά και να προσερχόμεθα στον Άγιο να καταθέτουμε τις προσευχές μας, ώστε να μας δίδει σύνεση και σωφροσύνη σε ό, τι αντιμετωπίζουμε στην ζωή μας!

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων