17/05/2021 17/05/2021 Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος υπογράμμισε τις αρετές και τα χαρίσματα των Μυροφόρων που πίστεψαν και αγάπησαν καθ’ ολοκληρίαν τον Χριστό και τόλμησαν χωρίς φόβο και δισταγμό να προσέλθουν στον Τάφο του Χριστού.   Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στο νέο καθολικό της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κρεμαστών, επί τη...
17 Μαΐου, 2021 - 12:11
Τελευταία ενημέρωση: 17/05/2021 - 12:30

Ο Μητροπολίτης Πέτρας για την τόλμη των Μυροφόρων

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Πέτρας για την τόλμη των Μυροφόρων

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος υπογράμμισε τις αρετές και τα χαρίσματα των Μυροφόρων που πίστεψαν και αγάπησαν καθ’ ολοκληρίαν τον Χριστό και τόλμησαν χωρίς φόβο και δισταγμό να προσέλθουν στον Τάφο του Χριστού.

 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στο νέο καθολικό της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κρεμαστών, επί τη Εορτή των Αγίων ενδόξων Μυροφόρων Γυναικών, το Σάββατο 15 Μαΐου 2021.

Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας ετίθεντο προς προσκύνηση μέρος των Τιμίων Λειψάνων των Αγίων Μυροφόρων Γυναικών.

Στο κήρυγμα προς τους ευσεβείς χριστιανούς, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης υπογράμμισε τις αρετές και τα χαρίσματα των Μυροφόρων που πίστεψαν και αγάπησαν καθ’ ολοκληρίαν τον Χριστό και τόλμησαν χωρίς φόβο και δισταγμό να προσέλθουν στον Τάφο του Χριστού. Ανεφέρθη δε και στην ζωή των δύο ανδρών που παρίσταντο δίπλα στις Μυροφόρες· τον Άγιο Ιωσήφ εξ Αριμαθαίας, τον ευσχήμονα βουλευτή ο οποίος παρουσιάσθηκε χωρίς φόβο ενώπιον του Πιλάτου από τον οποίο ζήτησε με τόλμη να κηδέψει το Σώμα του Ιησού, αλλά και τον Νικόδημο, τον νυκτερινό μαθητή, που μαζί με τον Ιωσήφ κατέβασε το Σώμα του Κυρίου από τον Σταυρό, Το περιέβαλε με την σινδόνη, έρρανε με εκλεκτά αρώματα και Το τοποθέτησε στο καινό λαξευτό μνημείο.

 

 

«Την ώρα που οι Μαθητές του Κυρίου είχαν σκορπισθεί σε διάφορα σημεία της Ιερουσαλήμ και φοβόντουσαν να πλησιάσουν τον Τάφο Του, οι τολμηρές μυροφόρες γυναίκες, επιδεικνύοντας ανδρικό φρόνημα, αγόραζαν αρώματα για να πάνε να αλείψουν το Σώμα του Χριστού.

Η κινητήρια δύναμη που ωθούσε τις μυροφόρες γυναίκες να πάνε στο ζωοδόχο Τάφο ήταν η αγάπη. Για την αγάπη αυτή υποβλήθηκαν και σε δαπάνη και σε κόπο και σε κίνδυνο και εξετέθησαν σε απρόβλεπτες καταστάσεις με μεγάλη προθυμία. Γι’ αυτό και ο Κύριος τις αξίωσε να φανερώσει πρώτα σε αυτές το χαρμόσυνο γεγονός της Αναστάσεώς Του, απαλλάσσοντάς τες από τον φόβο που δημιουργήθηκε μέσα τους με την παρουσία των αγγέλων.

Οι μυροφόρες γυναίκες κατέστησαν λοιπόν οι ταχυδρόμοι της χαράς, διότι είχαν την τιμή –πρώτες αυτές– να αναγγείλουν το χαροποιό μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού που σηματοδοτεί την απαρχή της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους. Παράλληλα, η περίσσεια τόλμη που επέδειξαν μπροστά στον Τάφο του Χριστού ήταν αρκετή για να εξυψώσει την θέση της γυναίκας στην κοινωνία, η οποία από διάκονος και αιτία της πτώσεώς μας στην αμαρτία με το προπατορικό αμάρτημα γίνεται αγγελιοφόρος της χαράς και της ελπίδος για ολόκληρο τον κόσμο».

 

 

Στο πέρας της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος εξήρε το έργο της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής, Γερόντισσας Χρυσοστομίας και της συνοδείας της, λέγοντας: «Ομοιάζετε κι εσείς με τις Μυροφόρες, είστε της Αναστάσεως θυγατέρες διότι παραλάβατε ένα γκρεμισμένο και διαλυμένο μοναστήρι, αναλάβατε να το αναστήσετε και τα καταφέρατε. Έτσι αναστήσατε και τις ψυχές σας, αλλά και τις ψυχές όλων των ανθρώπων που προσέφεραν σε αυτό τον ευλογημένο τόπο. Είναι μεγάλη ευλογία για το ευσεβές ποίμνιο της Μητροπόλεώς μας η ύπαρξη ενός τέτοιου μοναστηριού που λειτουργεί με ακατάπαυστη προσευχή» και τους ευχήθηκε υγεία και δύναμη ώστε να συνεχίζουν τον πνευματικό τους αγώνα και το έργο επ’ αγαθώ και επ’ ωφελεία των προσκυνητών.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων