01/05/2022 01/05/2022 Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο, λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στο Καθολικό της Σταυροπηγιακής Ι. Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτου Σύμης την 1η Μαΐου 2022, Κυριακή του Θωμά, με συλλειτουργούς του τον Ιεροεπιστάτη αυτής Πρωτοπρ. π. Στέφανο Μακρή και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό. Το μοναστηριακό...
01 Μαΐου, 2022 - 12:19
Τελευταία ενημέρωση: 01/05/2022 - 14:24

Ο Μητροπολίτης Σύμης στην Ι.Μ. Ρουκουνιώτου την Κυριακή του Θωμά

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Σύμης στην Ι.Μ. Ρουκουνιώτου την Κυριακή του Θωμά

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο, λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στο Καθολικό της Σταυροπηγιακής Ι. Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτου Σύμης την 1η Μαΐου 2022, Κυριακή του Θωμά, με συλλειτουργούς του τον Ιεροεπιστάτη αυτής Πρωτοπρ. π. Στέφανο Μακρή και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό. Το μοναστηριακό αναλόγιο διακόνησαν μελιρρύτως οι καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες κ. Δημοσθένης Γιανναράς μεθ’ ετέρων.

Ο θεματικός πυρήνας της σημερινής εορτής σχετίζεται με την Ανάσταση του Κυρίου και με την αυθημερόν εμφάνισή Του στην οικία, όπου οι Μαθητές ήταν συγκεντρωμένοι το ευλογημένο εκείνο βράδυ της «μιάς των σαββάτων». Εκεί ανάμεσά τους, κι ενώ οι θύρες ήσαν κλειστές «διά τον φόβον των Ιουδαίων», ήλθε ο αναστημένος Χριστός, στάθηκε στη μέση και τους είπε: «Ειρήνη υμίν», δεικνύοντας τας χείρας και την πλευρά Του, για να δούν τις πληγές του Σταυρού και να πεισθούν για την ταυτότητά Του.

Εκείνο το βράδυ, απουσίαζε ο Θωμάς και όταν αργότερα του είπαν οι άλλοι μαθητές ότι είδαν τον Κύριο, εκείνος δεν μπορούσε να το πιστέψει. «Εάν μη ίδω, ου μη πιστεύσω», τους απάντησε και μετά μία εβδομάδα, εμφανίζεται και πάλι ο Αναστάς Κύριος στους Μαθητές Του, ενώ είναι παρών και ο «άπιστος» μαθητής. Απευθυνόμενος σ’ αυτόν ο Χριστός, τον καλεί να ψηλαφήσει τις πληγές από τους ήλους και από την λόγχη, και έτσι τον αναγνωρίζει, σπεύδει και Τον προσκυνά και ομολογεί χαρούμενος «ο Κύριός μου και ο Θεός μου».

Στην συνέχεια ο Κύριος του αποκρίνεται «Μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες», αναφερόμενος σε όλους εκείνους που αρκούνται στην διήγηση του Ευαγγελίου για να πιστέψουν, χωρίς να εννοεί εδώ ο Χριστός να μην ερευνούμε και να μην εξετάζουμε την αλήθεια, αλλά μακαρίζει αυτούς που κάνουν την προσωπική τους υπέρβαση και εξετάζουν με την καρδιά τους τις αλήθειες του Ευαγγελίου. Μακαρίζει την πίστη, η οποία υπερβαίνει την ανάγκη των αποδείξεων. Άλλωστε, αν υπήρχαν αποδείξεις για όλα, τότε δεν θα μιλούσαμε για πίστη, αλλά για αναγκαστική παραδοχή κάποιων πραγμάτων.

Φρόντισε ωστόσο ο Κύριος, επειδή η Ανάστασή Του αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της πίστεώς μας, να μας προσφέρει και τις αποδείξεις, ώστε να έχουμε την βεβαιότητα και να μην απιστούμε. Υπό το πρίσμα αυτό, το γεγονός που εορτάζουμε και ενθυμούμαστε σήμερα, αυτό της ψηλαφήσεως του Θωμά, αποτελεί ευεργεσία για την Εκκλησία και για τον καθένα μας, διότι εξαφανίζει κάθε αμφιβολία και κάθε δισταγμό.

Ας ακολουθήσουμε επομένως τον Θωμά, και ας δοξολογήσουμε τον Αναστάντα Κύριο. Ας έχουμε πίστη ακράδαντη και σταθερή, ότι ο σαρκωθείς Υιός και Λόγος του Θεού, που σταυρώθηκε για τις αμαρτίες μας και κατήλθε μέχρι και τον Άδη, όντως αναστήθηκε την τρίτη ημέρα, παρέχοντας στον καθένα που πιστεύει σε Αυτόν ζωή και αφθαρσία, χαρά και Ανάσταση.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων