06/11/2022 06/11/2022 Ο Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την προεόρτιο Θεία Λειτουργία στο Παλαιό Καθολικό της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτη Σύμης, την Κυριακή Ζ’ Λουκά. Συλλειτούργησαν ο  Πανοσιολ. Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμανδρίτης π. Ναθαναήλ, ο Ιεροεπιστάτης της Μονής Πρωτοπρεσβύτερος π. Στέφανος Μακρής και ο Διάκονος π. Γεώργιος Κακακιός....
06 Νοεμβρίου, 2022 - 16:03
Τελευταία ενημέρωση: 06/11/2022 - 14:59

Ο Μητροπολίτης Σύμης στην Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτη

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Σύμης στην Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτη

Ο Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την προεόρτιο Θεία Λειτουργία στο Παλαιό Καθολικό της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτη Σύμης, την Κυριακή Ζ’ Λουκά.

Συλλειτούργησαν ο  Πανοσιολ. Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμανδρίτης π. Ναθαναήλ, ο Ιεροεπιστάτης της Μονής Πρωτοπρεσβύτερος π. Στέφανος Μακρής και ο Διάκονος π. Γεώργιος Κακακιός. Την ιερά υμνωδία μελώδησαν ο κ. Δημοσθένης Γιανναράς, Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού μεθ’ ετέρων.

Προσήλθαν για να εκκλησιασθούν ο Άρχων Δικαιοφύλαξ της Μ.Χ.Ε. και Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Μητρόπολης κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ο Διοικητής της Δ.Α.Ν. Σύμης Συνταγματάρχης (ΠΖ) κ. Παναγιώτης Βρανάς, οι Ξυλογλύπτες κ. Μιχαήλ και Ιάκωβος Μισός, οι οποίοι προσφάτως φιλοτέχνησαν την νέα εφέστια Εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ρουκουνιώτου και αρκετοί πιστοί, μεταξύ των οποίων και πολλοί Κώοι Προσκυνητές που αυτές τις μέρες φιλοξενούνται στον Πανορμίτη, ελθόντες για την Πανήγυρη του Ταξιάρχου.

Ο Σεβασμιώτατος με τον μεστό θεολογικό του λόγο μίλησε λαμβάνοντας αφορμή από το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα της Ζ΄ Κυριακής Λουκά, το οποίον αναφέρεται στο διττό θαύμα του Κυρίου, εκείνο της θεραπείας της Αιμορροούσης και της αναστάσεως της θυγατρός του Ιαείρου. Η ασθενής γυναίκα διέθετε μεγάλη πίστη και είχε την ακράδαντη βεβαιότητα, πως εάν αγγίξει τον Κύριο, θα θεραπευτεί πάραυτα.

Η πίστη της αυτή, της είχε χαρίσει θαυμαστές αρετές, με κορυφαία την ταπεινοφροσύνη, αφού δεν θεωρούσε τον εαυτόν της άξιο για να ασχοληθεί ο Κύριος μαζί της. Επίσης είχε αποκτήσει και μεγάλη υπομονή, αφού δοκιμάστηκε δώδεκα ολόκληρα χρόνια και υπέμενε χωρίς γογγυσμό την θλίψη της, κρατώντας πάντα μέσα της την ελπίδα πως ο παντοδύναμος Κύριος θα την θεραπεύσει.

Κατόπιν όλων αυτών, ο Φιλεύσπλαγχνος Χριστός μας την βραβεύει με την πολυπόθητη θεραπεία ενώπιον πάντων των ανθρώπων, αποκαλύπτοντας έτσι, ότι είναι ο «Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων» και οι θεραπείες που επιτελεί είναι θαύματα της θεικής Του δυνάμεως.

Επίσης και ο Ιάειρος, ο άρχοντας της Συναγωγής, είχε μέσα του μεγάλη και ζωντανή πίστη στον Θεό. Αυτή η πίστη τον στήριξε, όταν έμαθε πως η άρρωστη θυγατέρα του, πέθανε. Ήταν απόλυτα βέβαιος πως ο Κύριος έχει την θεική δύναμη να την αναστήσει, σε αντίθεση με όλους εκείνους που περιγελούσαν τον Χριστό όταν εισήλθε στο σπίτι του, χαρακτηρίζοντας τον θάνατο, ως ύπνο. Δεν ήθελαν να πιστέψουν, πως πραγματικά η κόρη του δεν είχε πεθάνει, αλλά κοιμόταν. Γι’ αυτό και ο Κύριος τους έβγαλε έξω, διότι δεν τους θεώρησε αξίους να παραβρεθούν στο θαύμα της αναστάσεώς της.

Ας ευχηθούμε, ο Δωρεοδότης Χριστός να δίνει σ’ όλους μας πίστη ακράδαντη, ως της Αιμορροούσης, η οποία «του κρασπέδου αυτού αψαμένη, ευχερώς την ίασιν έλαβε» και ως του Ιαείρου, ο οποίος διά της πίστεως απέλαβε ζώσαν την θυγατέρα του, μετατρέποντας την οδό του θανάτου σε πύλη της αιωνιότητας.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος γνωστοποίησε και παρουσίασε στους εκκλησιαζομένους την νεοτύπωτη έκδοση του Παρακλητικού Κανόνος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτου, έξοχον ποίημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου, μετά συντόμου ιστορικού της παλαιφάτου αυτής Μονής, συγγραφέντος υπό του αειμνήστου Γεωργίου Ασκητού και επίσης ιδιαιτέρου φωτογραφικού λευκώματος, το οποίον βιβλίο διατίθεται πλέον στην Ιερά Μονή, προς ενίσχυση αυτής.

 

       

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων