21/10/2021 21/10/2021 Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ Ευβοίας Αρχιμ. π. Γαβριήλ μίλησε την 21η Οκτωβρίου επί τη εορτή του Οσίου Ιλαριώνος και της Ανακομιδής του Λειψάνου του Οσίου Χριστοδούλου του εν Πάτμω. “Ο θάνατος κλείνει τη νύχτα αυτής της ζωής και εισάγει στην Ανατολή της μέλλουσας, της αιώνιας ζωής” επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Γέροντας. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:...
21 Οκτωβρίου, 2021 - 22:01
Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2021 - 21:57

Γέροντας Γαβριήλ: Ο θάνατος κλείνει τη νύχτα αυτής της ζωής

Διαδώστε:
Γέροντας Γαβριήλ: Ο θάνατος κλείνει τη νύχτα αυτής της ζωής

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ Ευβοίας Αρχιμ. π. Γαβριήλ μίλησε την 21η Οκτωβρίου επί τη εορτή του Οσίου Ιλαριώνος και της Ανακομιδής του Λειψάνου του Οσίου Χριστοδούλου του εν Πάτμω. “Ο θάνατος κλείνει τη νύχτα αυτής της ζωής και εισάγει στην Ανατολή της μέλλουσας, της αιώνιας ζωής” επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Γέροντας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ (σε επιμέλεια της Σοφίας Καλογήρου):

“Η Χάρις και των σήμερα εορταζομένων Αγίων μαζί με τον Νοικοκύρη εδώ της Μονής, τον Άγιο Δαυίδ και τον Άγιο Ιάκωβο και την ευχή του αγίου Γέροντος Κυρίλλου , να μας σκεπάζει όλους μας.

Όταν τον Άγιο Ιλαρίωνα, που έζησε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου, το 330, αφού μοίρασε την περιουσία του, τα πάντα, γιατί ήταν από πλούσια οικογένεια και πήγαινε για την έρημο , τον συνάντησαν κάποιοι ληστές. Πριν τον ληστέψουν τον ρώτησαν:

– Αν έπεφτες στα χέρια κάποιων κλεφτών, τι θα έκανες;
– Ο γυμνός δεν φοβάται, τους είπε, τί να πάρουν από τον γυμνό;
– Κι αν θέλανε να σε σκοτώσουν;
– Α! Τότε ό,τι καλύτερο…

Γιατί ο θάνατος κλείνει τη νύχτα αυτής της ζωής και εισάγει στην Ανατολή της μέλλουσας, της αιώνιας ζωής.

Μας διδάσκει πώς βλέπουν το θάνατο οι Άγιοί μας, πώς είχαν τη μνήμη του θανάτου, πως θεωρούσαν το θάνατο ως διαβατήριο για την άλλη, τη Νέα Ζωή , που αρχίζει μετά τον θάνατο.

Ο Άγιος Χριστόδουλος, ο οποίος κατήγετο, βέβαια, από τα μέρη της Βιθυνίας της Νικομηδείας, έχτισε το Μοναστήρι, το περίφημο, του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, του μαθητού της Αγάπης στην Πάτμο.

Κι εκείνος επαναλάμβανε τα λόγια του Θεού μας: ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ

Η αγάπη σημαίνει θυσία..

Αγάπη προς τον Θεό σημαίνει ότι αγαπώ πρώτα τον άνθρωπο, τον οποίον βλέπω μπροστά μου, όπως λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος.

Αν πω ότι αγαπώ τον Θεό, μας λέει, και τον αδελφό μου που είναι μπροστά μου δεν θέλω να τον δω στα μάτια μου , γιατί με πείραξε, γιατί με συκοφάντησε, γιατί με αδίκησε,
– κι εκεί καλούμαι από τον Θεό μας, τον Θεό των υπερβάσεων, τον Θεό της αγάπης να κάνω και εγώ την υπέρβασή μου και να τον αγαπήσω, αφού μας λέει “Αγαπάτε τους εχθρούς υμών” –
τότε αν δεν το κάνω, δεν κάνω τίποτα..

Δεν έχω καμία Χάρη αν αγαπώ αυτούς που με αγαπούν, αν δανείζω, μας λέει ο Θεός, αυτούς που περιμένω να μου τα επιστρέψουν, αν κάνω το καλό σ’ αυτούς που περιμένω να μου το ανταποδώσουν.

Και ο Άγιος Ιωάννης ο Μονεμβασιώτης, ο Νεομάρτυρας , που έζησε το 18ο αιώνα

– Χριστιανός γεννήθηκα, φώναζε στον Τούρκο στον οποίον πουλήθηκε, και Χριστιανός θε να πεθάνω..

Όταν εκείνος με κολακείες, με βασάνους, με πιέσεις, με ταλαιπωρίες ,τον πίεζε να καταλύσει ημέρες νηστείας και να αλλαξοπιστήσει.

– Εγώ είμαι γιος Ιερέως, έλεγε, και ως γιος Ιερέως , οφείλω να φυλάττω τα της Πίστεως πολύ περισσότερο από τους υπολοίπους.

Και έτσι στερεός την πίστη του, δεν κάμφθηκε, αλλά παρέδωσε την ψυχή του στα χέρια Θεού Ζώντος, αφού με μάχαιρα, έδωσε τέλος στη ζωή του ο Τούρκος.

Αλλά όλοι αυτοί οι Άγιοι χαίρονται και αγάλλονται στο Θρόνο του Θεού και πρεσβεύουν, με προεξάρχουσα την Κυρία Θεοτόκο, μέρα-νύχτα για όλους μας.

Ας αξιοποιήσομε αυτές τις πρεσβείες κι ας μετανοούμε κι ας αρχίζομε απ’ την αρχή και πάλι απ’ την αρχή και η αγκαλιά του Θεού είναι πάντοτε ανοιχτή για να μας δεχθεί και να μας κάνει και πάλι τέκνα δικά Του.

Ευχόμεθα η αγάπη του Θεού να σκεπάζει όλους μας, να μας ενισχύει, να μας βοηθά να περάσομε, να διαπλεύσομε αυτό το πέλαγος της ζωής και όπως λέμε όταν θα ‘ρθει η ώρα για τον καθένα μας να καταντήσομεν στον ακύμαντον Λιμένα της Βασιλείας του Θεού, τον οποίον ευχόμεθα σε όλους σας. Αμήν!”.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων