24/08/2022 25/08/2022 Πλήθος Μυκονίων πιστών και παρεπιδημούντων παραθεριστών κατέκλυσαν ανήμερα της Απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την Τρίτη 23 Αυγούστου όπως και την Δευτέρα 22/8, παραμονή της εορτής, την Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής και τους αυλίους χώρους της, στην Άνω Μερά. Στην Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος,...
24 Αυγούστου, 2022 - 16:27
Τελευταία ενημέρωση: 25/08/2022 - 5:01

Οι Μυκόνιοι τίμησαν την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Διαδώστε:
Οι Μυκόνιοι τίμησαν την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Πλήθος Μυκονίων πιστών και παρεπιδημούντων παραθεριστών κατέκλυσαν ανήμερα της Απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την Τρίτη 23 Αυγούστου όπως και την Δευτέρα 22/8, παραμονή της εορτής, την Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής και τους αυλίους χώρους της, στην Άνω Μερά.

Στην Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος, σ υνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωροθέου Β΄ με τη συνευχητική συμμετοχή του Ηγουμένου της Μονής, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Αλεξίου Παπαδόπουλου, Εφημερίων της νήσου, εξ Αθηνών, Ερμουπόλεως και Άνδρου, και με την παρουσία των Βουλευτών Κυκλάδων κας Αικατ. Μονογυιού και κ.κ. Ιω Βρούτση και Φιλ. Φόρτωμα, του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Στυλ. Πρίγκου, του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κωνστ. Κουκά, Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, του Υπολιμενάρχου Μυκόνου, του Διοικητού της Αεροπορικής Βάσης Μυκόνου, των Διευθυντών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητος Άνω Μεράς και της Προέδρου της Αδελφότητας Ανωμεριτών Μυκόνου.

Το θείο λόγο εκήρυξε διδακτικώτατα, πνευματικώτατα και θεολογικώς τεκμηριωμένα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος αρχικά ανεφέρθη στο νόημα της Αποδόσεως των μεγάλων Δεσποτικών και Θεομητορικών εορτών, η οποία ανάγεται στην Ιουδαϊκή λατρεία.

Ακολούθως, εστίασε την ομιλία του στην ανάλυση του Απολυτικίου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο χαρακτήρισε «μικρό και συνοπτικό Σύμβολο της Πίστεως», καθώς αναφέρεται στην εκ Παρθένου Ενανθρώπιση του Κυρίου και στην κατάργηση του θανάτου δια της Αναστάσεως του Κυρίου, ο Οποίος τον μετέβαλε σε κοίμηση, σε ύπνο, το ξύπνημα εκ του οποίου οδηγεί στη Βασιλεία των Ουρανών, πρόγευση της οποίας είναι η συμμετοχή στη Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας!
Ευχαρίστησε και πάλι τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ και ευχήθηκε σε όλους η Παναγία να τους προσφέρει απλόχερα την ευλογία της, υγεία, ειρήνη και ευημερία!

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε τιν Σεβασμιώτατο κ. Αμφιλόχιο για τη λειτουργική παρουσία του , συνεχάρη τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής, Αρχιμ. Αλέξιο Παπαδόπουλο για την άοκνη μέριμνά του προς την Ιερά Μονή και το μεγάλο ανακαινιστικό, ποιμαντικό, κηρυκτικό και κατηχητικό έργο του, καθώς και τους ιεροψάλτες και διακονητές της Μονής, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την φιλογενή και φιλάνθρωπο οικογένεια Γεωργίου και Ελευθερίας Δακτυλίδη για τις πολλαπλές ευεργεσίες τους προς την Ιερά Μητρόπολη και τα Ιδρύματά της, ευχαρίστησε τους παρισταμένους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και δι’ αυτών τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως για την επίλυση του χρονίζοντος θέματος των εκκρεμουσών οργανικών θέσεων Κληρικών, και ευχήθηκε με τη σειρά του στους παρισταμένους να ευρίσκονται πάντοτε υπό τη σκέπη της Παναγίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε λαμπρή Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Τουρλιανής μέχρι το Ηρώο των πεσόντων όπου ανεπέμφθη Δέηση.

Κατά την επιστροφή, ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του αοιδίμου Μητροπολίτου Σύρου και Μυκόνου Δωροθέου Α’ , του Μυκονίου, που έχει ανεγερθεί στο προ της Μονής κηπάριο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων