27/09/2020 27/09/2020 Εορτάσθηκε το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020 η εορτή της μνήμης της μεταστάσεως του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου στην πανηγυρίζουσα παλαίφατη και ιστορική Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Τοπλού Σητείας. Αφ’ εσπέρας τελέσθηκε η ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού, κατά την οποία χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και...
27 Σεπτεμβρίου, 2020 - 13:24
Τελευταία ενημέρωση: 27/09/2020 - 14:33

Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Τοπλού Σητείας

Διαδώστε:
Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Τοπλού Σητείας

Εορτάσθηκε το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020 η εορτή της μνήμης της μεταστάσεως του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου στην πανηγυρίζουσα παλαίφατη και ιστορική Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Τοπλού Σητείας.

Αφ’ εσπέρας τελέσθηκε η ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού, κατά την οποία χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός, Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων Χανίων και Πρωτοσυγκελλεύων της Ι. Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Ιωσήφ εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνηση και τη μεγάλη χαρά της συμμετοχής του στην πανήγυρη του προστάτου της ιστορικής Μονής Τοπλού, Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, και μετέφερε τις σεπτές Πατριαρχικές ευχές του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και της Μητρός Εκκλησίας προς τον νέο Καθηγούμενο της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη για «ευλογημένη, φωτισμένη και αγλαόκαρπη ηγουμενία, και συνέχιση του έργου του λίαν αγαπητού σεπτού Προηγουμένου Αρχιμ. Φιλοθέου Σπανουδάκη, στον οποίο η Μητέρα Εκκλησία αποδίδει την ευλογία και τον δίκαιο έπαινό της, για τα 60 χρόνια της μεγάλης προσφοράς του στην Ι. Μονή».

Αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Αγίου Ιωάννου υπογράμμισε ότι είναι στύλος ακλόνητος της Εκκλησίας, ένας από τους κορυφαίους των Αποστόλων και ο θεολογικότερος των Ευαγγελιστών. Όπως σημείωσε, τρεις είναι οι αδαμάντινες βάσεις της διδασκαλίας του Ευαγγελιστή της αγάπης: α) το Μυστήριο της Αγίας Τριάδος, β) το «Εν αρχή ην οΛόγος, και ο Λόγος ηνπρος τον Θεόν, και Θεός ην ο Λόγος», δηλ. η θεότητα του Υιού και Λόγου του Θεού, και γ) «Ο Θεός αγάπη εστί». Τέλος, ο Σεβ. κ. Ιωσήφ τόνισε ότι ο πνευματικός εορτασμός είναι ο καλύτερος τρόπος τιμής του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και συμμετοχής στην πανήγυρη της Μονής, και ευχήθηκε στον νέο Καθηγούμενο η σκιά του τιμωμένου αγίου να επισκιάζει κάθε βήμα του και να τον στερεώνει στα νέα καθήκοντά του.

Μετά την Απόλυση ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Αμβρόσιος, από το Παραθρόνιο, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους προσκυνητές που προσήλθαν στην ιστορική Μονή για να συμμετάσχουν στην πανήγυρή της.

Ανήμερα της πανηγύρεως τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος στη συνέχεια προεξήρχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, συνιερουργούντων του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, και του Θεοφ. Επισκόπου Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού, .

Μετά το Ευαγγελικό ανάγνωσμα, ο Σεβ. κ. Ιωσήφ κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο, αναφερόμενος στην προσωπικότητα και στις αρετές του αγαπημένου μαθητή του Χριστού και ιδιαιτέρως στην παρθενία και στην αγάπη του τιμώμενου αγίου, σημειώνοντας ότι είναι ο μοναδικός από τους Δώδεκα Μαθητές και Αποστόλους που έλαβε την προσωνυμία Παρθένος λόγω της άκρας καθαρότητας και της παρθενίας ψυχής και σώματος που τήρησε, όπως και η Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας. Επίσης τόνισε ότι αποτέλεσε τον πρώτο στον οποίο, ως «θεατή των αρρήτων αποκαλύψεων και ερμηνέα των άνω του Θεού μυστηρίων» αποδόθηκε ο τίτλος του Θεολόγου, και ακολούθησαν ο Άγιος Γρηγόριος ο Αριανζινός και ο Συμεών ο Νέος Θεολόγος και τέλος επισήμανε ότι η αγάπη είναι το χαρακτηριστικό του Θεού, που εμείς οι άνθρωποι οφείλουμε να μιμούμαστε και να την εξακτινώνουμε προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο.

Στο τέλος, ο Καθηγούμενος της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, που κατά την αρχαία παράδοση χοροστάτησε από το παραθρόνιο και διένειμε στο τέλος το αντίδωρο, ευχαρίστησε τον Εκπρόσωπο της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και Αδελφό της Μονής, Σεβ. Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, για τη μεγάλη τιμή και την ιδιαίτερη ευλογία της συμμετοχής του στην πανήγυρη και του ζήτησε να μεταφέρει την αφοσίωση και την αγάπη των Πατέρων της Μονής προς τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και την Μητέρα Εκκλησία της Κων/πόλεως, το μαρτυρικό Φανάρι. Επίσης, ευχαρίστησε τον οικείο Ποιμενάρχη κ. Κύριλλο για την αγάπη και την μεγίστη τιμή στο πρόσωπό του να του αναθέσει την ηγουμενία της Μονής, καθώς και τον Θεοφ. Επίσκοπο Δορυλαίου κ. Δαμασκηνό, για την Αρχιερατική του παρουσία και συμμετοχή, και καλωσόρισε στο μοναστήρι τον Σητειακό Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη. Επίσης, τόνισε τη μακραίωνη εκκλησιαστική παράδοση και την πολύπλευρη εθνική προσφορά της πανηγυρίζουσας ιστορικής Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού, και ευχήθηκε όλοι να έχουμε τη χάρη, την πρεσβεία και τη βοήθεια του Ευαγγελιστού της αγάπης, επιστηθίου φίλου, παρθένου και ηγαπημένου μαθητού του Κυρίου, αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο έλαβαν ακόμα μέρος ο Προηγούμενος της πανηγυρίζουσας Μονής, Πανοσιώτατος Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας Πανοσιολ. Αρχιμ. Παῒσιος Δερμιτζάκης και άλλοι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ έψαλλαν έντεχνα και μελοδικότατα στον δεξιό χορό οι Ιεροψάλτες της Χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στη Σητεία, με επικεφαλής τον υπεύθυνο Καθηγητή της Σχολής Αιδεσιμολ. πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη και στον αριστερό χορό οι Ιεροψάλτες της Μονής κ. Γεώργιος Τσικαλάκης και κ. Γεώργιος Μαρκαντωνάκης.

Την πανήγυρη της Μονής τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου Σητείας κ. Νικόλαος Μεραμβελλιωτάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Νικ. Μακρυνάκης και Γ. Αϊλαμάκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.Γεώργιος Τσιφετάκης και κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Νικ. Καραμανωλάκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παιλαικάστρου κ. Ν. Χατζηδάκης και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο νέος Διοικητής της Ν.Π.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Παναγιώτης Καλαθάκης, ο Υποδιοικητής Αντιπλοίαρχος κ. Κων. Παθιάκης και άλλοι Αξιωματικοί της Μονάδος, ο Διοικητής της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Μάριος Σφενδουράκης, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Δ/νσης Λασιθίου κ. Σταύρος Σπανουδάκης, ο Διοικητής του Α.Τ. Σητείας κ. Γεώργιος Μάλλιος, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας κ. Νεκτ. Φρονιμάκης, ο Αντιπρόεδρος της «ΒΙΟΣΗΤΕΙΑ» ΑΕ και Καθηγητής του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. κ. Ιωάννης Κοπανάκης, κ.α.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρατέθηκε σε όλο το εκκλησίασμα το παραδοσιακό κέρασμα στις αυλές της Μονής και ακολούθησε μοναστηριακή τράπεζα στην κατάγραφη Τράπεζα της Μονής, όπου παρακάθησαν οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων