21/07/2022 21/07/2022 Στην Ιερά Μητρόπολη Θήρας Αμοργού και Νήσων η μνήμη της πυρφόρου εις ουρανούς ανάβασις του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου με ιδιαίτερη λαμπρότητα καθώς υπάρχουν πολυάριθμα Παρεκκλήσια προς τιμήν του. Επίκεντρο της εορτής αποτελεί η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού, η οποία βρίσκεται στον Πύργο της Σαντορίνης. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος χοροστάτησε...
21 Ιουλίου, 2022 - 8:46
Τελευταία ενημέρωση: 21/07/2022 - 8:32

Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλιού Θήρας (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλιού Θήρας (ΦΩΤΟ)

Στην Ιερά Μητρόπολη Θήρας Αμοργού και Νήσων η μνήμη της πυρφόρου εις ουρανούς ανάβασις του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου με ιδιαίτερη λαμπρότητα καθώς υπάρχουν πολυάριθμα Παρεκκλήσια προς τιμήν του. Επίκεντρο της εορτής αποτελεί η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού, η οποία βρίσκεται στον Πύργο της Σαντορίνης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος χοροστάτησε στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε την Τρίτη 19 Ιουλίου 2022 το απόγευμα στο καθολικό της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού περιστοιχισμένος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής αρχιμ. Δαμασκηνό Γαβαλά, την αδελφότητα της Ιεράς Μονής καθώς και από πλήθος κληρικών της νήσου αλλά και προερχομένους από έτερες Μητροπόλεις.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην σχέση του Προφήτου Ηλία με τον Θεό, όπως αυτή αποτυπώνεται στις θαυμαστές αποκαλύψεις και τις δοκιμασίες του Θεού προς τον Προφήτη Του, με αποτέλεσμα ο Ηλίας να αναδειχθεί «φλογερός» άνθρωπος και στα θαυμαστά γεγονότα της δράσης του όπως αυτά αναφέρονται στο βιβλίο Γ΄ και Δ΄ Βασιλειών της Παλαιάς Διαθήκης.

Μετά τον εσπερινό τελέστηκε στην Ιερά Μονή Αγρυπνία, η οποία περιελάμβανε τις ακολουθίες του Μικρού Αποδείπνου, των Χαιρετισμών και της Παρακλήσεως του Προφήτου Ηλιού, Αγιασμό στην φιάλη της Ιεράς Μονής, προσκύνηση των Ιερών Λειψάνων και στη συνέχεια το μυστήριο της Θείας Λειτουργίας, η οποία και περατώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας χοροστάτησε της ακολουθίας του όρθρου και προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας τη συμμετοχή του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και αρκετών κληρικών.

Την διακονία του λόγου ανέλαβε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης π. Ματθαίος Μπαρούσης ο οποίος αναφέρθηκε στην διαχρονικότητα της αξίας και του κηρύγματος του Προφήτη Ηλία. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Για την Εκκλησία μας προφήτης είναι εκείνος που σε κάθε εποχή ερμηνεύει το θέλημα του Θεού και καλεί τους ανθρώπους να μένουν πιστοί στον Θεό» , και στην συνέχεια τόνισε πως παρότι στην εποχή μας γνωρίζουμε την πραγματική αλήθεια πολλές φορές παρασυρόμαστε σε ψεύτικους Θεούς. Αυτοί μπορεί να μην είναι ο Βάαλ αλλά οτιδήποτε άλλο μας κρατά δεμένους με τα γήινα. Έτσι θα πρέπει πάντα να είμαστε σε πνευματική εγρήγορση και να μας αξιώσει η αγάπη Του Θεού δια των πρεσβειών του Προφήτου Ηλιού να ζήσουμε την αληθινή μετάνοια και την επιστροφή στον Θεό.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Προφήτη Ηλιού, ευλογήθηκε η παραδοσιακή πανήγυρις και στην συνέχεια παρατέθηκε Μοναστηριακή δοχή.

Το απόγευμα της εορτής τελέστηκε μεθέορτος εσπερινός και κτητορικό μνημόσυνο.

Στις ακολουθίες τον δεξιό χορό διηύθυνε ο Άρχων Μελωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιος Φερεντίνος, πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Λαγκαδά, και τον αριστερό ο κ. Θεμιστοκλής Προδρομάκης πρωτοψάλτης του Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων