27/09/2023 27/09/2023 Πανηγύρισε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, εορτή της μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Τοπλού Σητείας. Ανήμερα της πανηγύρεως, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος στη συνέχεια ιερούργησε,...
27 Σεπτεμβρίου, 2023 - 10:24
Τελευταία ενημέρωση: 27/09/2023 - 10:32

Πανηγύρισε η Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού Σητείας

Διαδώστε:
Πανηγύρισε η Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού Σητείας

Πανηγύρισε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, εορτή της μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Τοπλού Σητείας.

Ανήμερα της πανηγύρεως, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος στη συνέχεια ιερούργησε, περιστοιχούμενος από Κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως, και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Οι άξονες της θεολογικής διδασκαλίας

Στην ομιλία του με απλό και μεστό λόγο ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας του τιμωμένου αγίου, στις προσωνυμίες που αποδίδονται στον εκ των κορυφαίων Αποστόλων, του «Ευαγγελιστού της αγάπης», του «Θεολόγου», του «φίλου επιστηθίου», «Παρθένου», του «ηγαπημένου του Κυρίου» και του «υιού της βροντής». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κύριλλος στους δύο σημαντικότερους άξονες της θεολογικής διδασκαλίας του ότι «ο λόγος σάρξ εγένετο» (Ιω. 1,14), για την αντιμετώπιση του δοκητισμού, και «ο Θεός αγάπη εστί και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ» (Α΄ Ιωάν. 4, 16), που συνεπάγονται το καθήκον της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων, καθώς στο φως της ελπίδας που παρέχει στους Χριστιανούς το τελευταίο στη σειρά Βιβλίο της Καινής Διαθήκης, η Αποκάλυψη του Ιωάννου.

Η προσφορά του καστρομονάστηρου της Κυρίας Θεοτόκου της Ακρωτηριανής

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος δεν παράλειψε να αναφερθεί στην πολυδιάστατη προσφορά του πανηγυρίζοντος καστρομονάστηρου της Κυρίας Θεοτόκου της Ακρωτηριανής και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που για επτά αιώνες εχει να επιδείξει σπουδαία πνευματική, εθνική και κοινωνική προσφορά, αποτελώντας «σθεναρό πρόμαχο της ορθοδόξου πίστεως μας και θεματοφύλακα των ιερών και των Οσίων του Γένους μας στο ανατολικό άκρο της Κρήτης».

Τέλος ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχήθηκε στους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας της περιοχής , καθώς και σ᾿ όλο το εκκλησίασμα, χρόνια πολλά και Θεοσκέπαστα, ο δε άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και επιστήθιος φίλος του Χριστού να πρεσβεύει σ’ Αυτόν να τους καθοδηγεί και να τους ενισχύει στον καθημερινό πνευματικό αγώνα τους.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, ο Παν/τος Προηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης και ἀλλοι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ κατά αρχαία παράδοση ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης παρέστη από το Παραθρόνιο, ο οποίος και διένειμε το αντίδωρο.

Και φέτος έψαλλε ο Καθηγητής και Έφορος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως στη Σητεία Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαος Αλεξάκης με τους συνεργάτες του καθώς και οι Ιεροψάλτες της Μονής.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Διοικητές της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου κ. Ιωάννης Δρακάκης, ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Αϊλαμάκης, και πολλοί ευσεβείς χριστιανοί από την ευρύτερη περιοχή .

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων