06/02/2020 06/02/2020 Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, πανηγύρισε η ιστορική Ιερά Μονή των Ερίων στους Καθενούς, με αφορμή την Δεσποτική εορτή της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού. Αφ’ εσπέρας ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίον προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Ιεροκήρυξ, Αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης, με την συμμετοχή και άλλων Ιερέων...
06 Φεβρουαρίου, 2020 - 12:10
Τελευταία ενημέρωση: 06/02/2020 - 10:59

Πανηγύρισε η ιστορική Ιερά Μονή των Ερίων

Διαδώστε:
Πανηγύρισε η ιστορική Ιερά Μονή των Ερίων

Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, πανηγύρισε η ιστορική Ιερά Μονή των Ερίων στους Καθενούς, με αφορμή την Δεσποτική εορτή της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού.

Αφ’ εσπέρας ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίον προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Ιεροκήρυξ, Αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης, με την συμμετοχή και άλλων Ιερέων της Περιφερείας.

Ανήμερα της εορτής, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία την οποία και ετέλεσε ο Εφημέριος της Ενορίας Καθενών Οικον. Ιωάννης Κετσετζής ο οποίος και ομίλησε και αναφέρθηκε περιληπτικά στην σημασία της εορτής.

Για την διοργάνωση της πανηγύρεως την κύρια ευθύνη είχε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Καθενών, με την συνεργασία πολλών εθελοντών και του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου και τις οδηγίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας φροντίζουν αυτό το σημαντικό μνημείο του Τόπου μας.

Το μικρό Καθολικό της παλαιάς Ιεράς Μονής είναι χτισμένο στις αρχές του 13ου αιώνα, χωρίς να αποκλείεται η ύπαρξη παλαιότερης Εκκλησίας που μεταφέρει την ίδρυση της Μονής σε πιο παλιούς χρόνους. Ο υπάρχων Ναός είναι σταυροειδής με κυλινδρικό τρούλο. Η αγιογράφησή του έγινε το 1637 σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει στο αριστερό άκρο της γενέτειρας αψίδας.

Το Μοναστήρι διαλύθηκε το 1834, επί Βαυαροκρατίας, όταν τέθηκε σε εφαρμογή το Β. Δ. «περί φορολογίας και μισθώσεως των μοναστηριακών», σύμφωνα με το οποίο, όποια Μονή είχε μόνο 6 μοναχούς κηρυσσόταν διαλυτέα. Από τότε υπάγεται στην Ι. Μητρόπολη, η οποία έχει αναθέσει την μέριμνα λειτουργίας της παλαιάς Μονής στην πλησιέστερη Ενορία των Καθενών.

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων