10/09/2020 10/09/2020 Πανηγύρισε το διήμερο 7 – 8 Σεπτεμβρίου το Γενέσιο της Θεοτόκου η ιστορική Μονή της Παναγίας Κορώνης στα Άγραφα. Τη παραμονή της εορτής μεταφέρθηκε η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Κορώνης (Παντανάσσης) εκ του παρεκκλησίου της Ευρέσεως στο Καθολικόν της Ιεράς Μονής. Στη συνέχεια έγινε η υποδοχή του Σεβ. Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, ο οποίος...
10 Σεπτεμβρίου, 2020 - 14:42
Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2020 - 14:30

Πανηγύρισε η ιστορική Μονή Παναγίας Κορώνης στα Άγραφα (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Πανηγύρισε η ιστορική Μονή Παναγίας Κορώνης στα Άγραφα (ΦΩΤΟ)

Πανηγύρισε το διήμερο 7 – 8 Σεπτεμβρίου το Γενέσιο της Θεοτόκου η ιστορική Μονή της Παναγίας Κορώνης στα Άγραφα.

Τη παραμονή της εορτής μεταφέρθηκε η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Κορώνης (Παντανάσσης) εκ του παρεκκλησίου της Ευρέσεως στο Καθολικόν της Ιεράς Μονής. Στη συνέχεια έγινε η υποδοχή του Σεβ. Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, ο οποίος και χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό.

Την κυριώνυμη ημέρα τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία της οποίας προεξήρχε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γηρομερίου Γέροντας Μεθόδιος, ενώ συλλειτούργησαν μαζί του ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κορώνης Γέροντας Μεθόδιος, ο ιερομόναχος της Μονής Γηρομερίου π. Αλέξιος και ο ιεροδιάκονος π. Ιωσήφ.

Το απόγευμα της ίδιας τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός και Κτητορικό Μνημόσυνο το οποίο τέλεσε ο Καθηγούμενος της Μονής Γέροντας Μεθόδιος.

Σύντομο ιστορικό της Μονής

Στην κατάφυτη τοποθεσία των Αγράφων, κοντά στη Λίμνη Πλαστήρα, βρίσκεται η Ιερά Μονή Γέννησης της Θεοτόκου. Παλαιότερα ονομαζόταν «της Κρυεράς Πηγής», αλλά από τις αρχές του 18ου αιώνα είναι γνωστή ως Μονή Κορώνης, πιθανόν λόγω της θέσης της, που δεσπόζει από ψηλά και στεφανώνει την περιοχή σαν κορώνα.

Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε το 1123, όταν στην περιοχή βρέθηκε εικόνα της Παναγίας. Αναγνωρίσθηκε ως σταυροπηγιακή, αλλά τους επόμενους αιώνες έπεσε σε παρακμή και καταστράφηκε. Ανοικοδομήθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα από τον Ανδρέα Μπούνο, τοπικό άρχοντα που εικονίζεται και στην αγιογράφηση του καθολικού. Κατά την Τουρκοκρατία η μονή διατήρησε τα προνόμιά της και φιλοξένησε σχολή, όπου δίδαξαν σημαντικές προσωπικότητες. Στα χρόνια της Κατοχής βρέθηκε στο επίκεντρο των συγκρούσεων και το 1943 καταστράφηκε από τα γερμανικά στρατεύματα. Ανοικοδομήθηκε και συντηρήθηκε μετά την απελευθέρωση και σήμερα λειτουργεί ως ανδρική. Η ιστορία της συνδέεται με τον Άγιο Σεραφείμ, Αρχιεπίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου, που μόνασε εδώ γύρω στο 1580 και η κάρα του φυλάσσεται στη μονή.

Από το συγκρότημα του 16ου αιώνα σώζεται το καθολικό και μία πτέρυγα κελλιών. Το καθολικό ακολουθεί τον τύπο των αγιορείτικων ναών, δηλαδή είναι σταυροειδής με τρεις κόγχες και τρούλο που στηρίζεται σε τέσσερις κίονες. Το εσωτερικό του είναι κατάγραφο με αγιογραφίες του 1587, έργα του μοναχού Δανιήλ, που ακολουθεί την Κρητική Σχολή της ζωγραφικής. Αξιόλογο είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο των αρχών του 18ου αιώνα, κατασκευασμένο από λαϊκούς καλλιτέχνες, από τα καλύτερα της περιοχής, με εικόνες του 16ου και του 18ου αιώνα. Βόρεια του ναού είναι προσαρτημένο το παρεκκλήσιο του Τιμίου Προδρόμου των αρχών του 18ου αιώνα. Οι τοιχογραφίες του, έργο άγνωστου λαϊκού αγιογράφου, έγιναν το 1739, με χρηματοδότηση κάποιου Αποστολάκη από τα Βραγιανά.

Δείτε φωτογραφίες από τη πανήγυρη: 

ΔΕΙΤΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΚΟΡΩΝΗΣ:

 Ιερά Μονή Κορώνης: «Το στέμμα των Αγράφων» (Ά Μέρος)

Ιερά Μονή Κορώνης: «Το στέμμα των Αγράφων» (Β’ Μέρος)

Η Ιερά Μονή Κορώνης και η Κάρα του Αγίου Σεραφείμ (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων